"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Γιατί ο Καμμένος που μας τα εκανε ΤΟΥΜΠΑΝΟ με τα CDS δεν θα πάρει σήμερα το Νόμπελ Οικονομίας !!! -- Καραμπουζουκλήδικα videos με τον "επιστήμονα" να βλέπει βροχή από "χαμένα" δισ. λόγω CDS !!! Μια βροχή που την απέτρεψαν οι... Νεφελίμ!

Πολύ μικρότερα των αναμενομένων αποδεικνύονται τα κέρδη εκείνων των επενδυτών που πόνταραν στη διάλυση της Ευρωζώνης και ειδικά στη χρεοκοπία της Ελλάδας, μέσω των CDS

Το πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων τον Φεβρουάριο (PSI) πυροδότησε μεν τα ασφάλιστρα κινδύνου, αλλά τελικά, μετά την εκκαθάριση, το ποσό το οποίο καταβλήθηκε από τους εκδότες τους ήταν μόλις 3,5 δισ. ευρώ. Και αυτά είναι τα έσοδα που αποκόμισαν όσοι είχαν στην κατοχή τους τέτοιους τίτλους, αλλά και ομόλογα από τα οποία ενέγραψαν ζημίες.  

Αρκετοί βέβαια έβγαλαν χρήματα στις συναλλαγές κατά του μήνες που προηγήθηκαν του PSΙ. Να σημειωθεί πως τα «γυμνά» ή naked CDS δεν πληρώθηκαν, όπως δεν πληρώνονται ποτέ. Ετσι, μόνον όσοι αγόρασαν νωρίς σε χαμηλές τιμές γυμνά CDS και πήραν το ρίσκο να περιμένουν μέχρι λίγο πριν το PSI για να αγοράσουν επίσης πολύ χαμηλά τις υποκείμενες αξίες, δηλαδή τα ελληνικά ομόλογα, μπόρεσαν να εγγράψουν σημαντικές υπεραξίες. Σε κάθε περίπτωση, αποδείχθηκε ότι αν και πολύς λόγος έγινε και πολλές συναλλαγές προηγήθηκαν, το τελικό τρόπαιο μάλλον ήταν πενιχρό.

Χρήματα χαθήκαν και από στοιχήματα των hedge funds σε ομόλογα του ισπανικού Δημοσίου αλλά και του γερμανικού, στα CDS του οποίου έγινε κερδοσκοπία, όταν η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ευρωζώνης κορυφωνόταν με την αναταραχή στην Ισπανία.

Είναι χαρακτηριστικό πως το αμερικανικό Barnegat fund είχε σημειώσει κέρδη της τάξης του 18% από την αρχή του έτους έως τις ελληνικές εκλογές, εκμεταλλευόμενο τις ασυμμετρίες στις αποτιμήσεις κρατικών ομολόγων χωρών όπως η Ιταλία. Και αυτό διότι παρατηρούνταν ολοένα και περισσότερες καταστάσεις όπου ίδιων χαρακτηριστικών κρατικά ομόλογα μιας χώρας είναι διαφορετικά αποτιμημένα εξαιτίας των παρεμβάσεων της ΕΚΤ ή των κινήσεων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Οταν όμως η κατάσταση εξομαλύνθηκε στην ελληνική πολιτική σκηνή και ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για απεριόριστη στήριξη στο ευρώ, τα κέρδη αυτά εξανεμίσθηκαν. Είναι άγνωστο ποιοι πρόλαβαν να κλείσουν τις θέσεις τους εγκαίρως. Το Obsidian, ένα από τα hedge fund που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα της Blackrock, είχε σημειώσει κέρδη της τάξης του 13,5% το πρώτο εξάμηνο παίζοντας το ίδιο στοίχημα.

Κερδισμένα πάντως βγήκαν funds όπως το Dart Management, που πόνταραν σε ελληνικά ομόλογα αλλοδαπού δικαίου, αγοράζοντάς τα πολύ φθηνά. Αυτά δεν εντάχθηκαν στο PSI καλυμμένα πίσω από τις εξασφαλίσεις που το ξένο δίκαιο τους παρείχε. Η κυβέρνηση Παπαδήμου κατέβαλε εμπρόθεσμα κεφάλαιο και δεδουλευμένους τόκους ύψους περίπου 435 εκατ. ευρώ ομολόγου λήξης στις 15 Μαΐου 2012. Ανάλογη μικρότερη πληρωμή για ομόλογο του ΟΣΕ έγινε και στο τέλος του καλοκαιριού.



kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια: