"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ενα απέραντο μπουρδέλο όπου οι ήρωες κοστίζουν... 6 ευρώ το κιλό


Πόσο κοστίζουν οι ήρωες στην εποχή του... χαλκού; Κάπου 6 ευρώ το κιλό, όσο και η αξία του τρίτου (μετά τον χρυσό και το ασήμι) πολύτιμου μετάλλου που οι «σκραπατζήδες» κυνηγούν σε όλη την Ελλάδα. 

Όμως, πλέον η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Από την κλοπή καλωδίων του ΟΣΕ και της ΔΕΗ και από τα καπάκια των φρεατίων, τα κυκλώματα που συλλέγουν κάθε λογής παλιοσίδερο πλέον «χτυπάνε» και στην ιστορία της Ελλάδας. Η πρόσφατη αφαίρεση της μπρούτζινης προτομής του ηρωικού σμηναγού, Κώστα Ηλιάκη, που βρισκόταν στην οδό Ακρωτηρίου στα Χανιά, προκάλεσε πανελλήνια οργή, ήταν όμως η κορυφή του παγόβουνου.

Τους τελευταίους μήνες οργανωμένη ή μη κυκλώματα, χωρίς ίχνος σεβασμού στην ιστορία της Ελλάδας, αφαιρούν τις προτομές από πλατείες, τις μεταφέρουν σε «σκραπατζίδικα» και τις λιώνουν στα χυτήρια κερδίζοντας πολλά χρήματα.

Στο δήμο Αθηναίων αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, η κλοπή προτομών έχει πάρει διαστάσεις κι έρχεται να προστεθεί στην κλοπή καμπανών από εκκλησίες αλλά και στη βεβήλωση νεκροταφείων με στόχο την αφαίρεση καντηλιών άλλων αντικειμένων από μέταλλο που μπορεί να λιώσει και να πουληθεί. Πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με τους γνωστούς αλλοδαπούς με τα καροτσάκια που συναντά κανείς στους σκουπιδοτενεκέδες να μαζεύουν παλιοσίδερα. Οι συμμορίες έχουν βάλει στο στόχαστρο τις μπρούτζινες προτομές και δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να προστατευτούν.

Τα κυκλώματα δρουν σε δύο φάσεις:

Μια ομάδα αφαιρεί τις βίδες από τις μαρμάρινες βάσεις και την επόμενη νύχτα η άλλη ομάδα σηκώνει την προτομή.

Μόνο στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες έχουν αφαιρεθεί τουλάχιστον πέντε προτομές ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός σε όλη την Ελλάδα. Και δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι προτομές δεν είχαν την τύχη αυτής του πιλότου Ηλιάκη η οποία βρέθηκε λίγες ώρες μετά στις Καλύβες Αποκορώνου σε καλή κατάσταση ενώ συνελήφθη κι ένας Ελληνας μόλις 18 ετών. Όπως δήλωσε, έκλεψε την προτομή για να την πουλήσει σε μάντρα ανακύκλωσης μετάλλων για λίγα ευρώ αφού αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα. Ευτυχώς η κατακραυγή για την... τύχη ενός ήρωα τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την προτομή. Να θυμίσουμε μόνο ότι ο σμηναγός Ηλιάκης είχε χάσει τη ζωή του το Μάιο του 2006 κατά τη διάρκεια εικονικής αναχαίτισης τουρκικών αεροσκαφών πάνω από την Κάρπαθο.

 Όμως, οι... σκραπατζήδες δεν ορρωδούν προ ουδενός, δεν υπάρχει σκέψη ότι η κλοπή μιας προτομής είναι βεβήλωση της ιστορικής κληρονομιάς και των πολιτιστικών μνημείων της χώρας.

Τον Ιούνιο του 2012 άγνωστοι έκλεψαν την προτομή του Αρη Βελουχιώτη από το χωριό Μεσούντα Αρτας. Οι αρχές δεν απέκλεισαν το γεγονός να πρόκειται για περιστατικό με πολιτικά κίνητρα αφού μαζί με την μπρούτζινη προτομή αφαίρεσαν και τη μαρμάρινη βάση ενώ λίγες ημέρες πριν άγνωστοι είχαν προκαλέσει ζημιές στο μνημείο του Δημοκρατικού Στρατού στο χωριό Μελάτες. Μέσα στον Αύγουστο άγνωστοι «απαλλοτρίωσαν» την προτομή του συνταγματάρχη Ψαρρού από την Πλατεία Αιγύπτου στο Πεδίον του Αρεως. Από την κερδοσκοπική μανία δε γλίτωσε ούτε ο Κουβανός ήρωας Χοσέ Μαρτί, η προτομή του οποίου βρισκόταν στην πλατεία Μιχαλακοπούλου. Στην περίπτωση αυτή κλάπηκε και το πρωτότυπο αλλά και δύο αντίγραφα. Νωρίτερα είχαν κλαπεί οι προτομές του ήρωα Αθανάσιου Πετμεζά στο Γαλάτσι, του Αθανάσιου Σκούρα στην Κυψέλη αλλά και του ιδρυτή του ελληνικού προσκοπισμού, Αθανάσιου Λευκαδίτη ενώ στη Χαλκηδόνα αφαιρέθηκε ο χαλκός από το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης.

Στην Πάτρα, σάλο προκάλεσε η κλοπή της προτομής του πατρινού ευεργέτη Θεόδωρου Τριάντη που ήταν τοποθετημένη στο κέντρο της πόλης. To 2010 από την πλατεία του Ζεφυρίου αφαιρέθηκε η προτομή του Βενιζέλου ενώ λίγους μήνες αργότερα έκλεψαν και την προτομή του Κολοκοτρώνη . Τον περασμένο Μάρτιο χάθηκε η ορειχάλκινη προτομή του δασκάλου και ιερέα Παπαντώνη από την πόλη της Αλεξάνδρειας.

Αλλά και οι απόπειρες αφαίρεσης προτομών από τις βάσεις τους είναι πολλές. Μόλις πριν λίγες ημέρες άγνωστοι επιχείρησαν να κλέψουν την προτομή της Ελενας Βενιζέλου από το Εθνικό Στάδιο Χανίων ενώ στο μάτι έχουν μπει κατά καιρούς η προτομή του Περικλή Βυζάντιου στην Πλάκα και αυτή του Noρβηγού Φρίντγιοφ Νάνσεν, ύπατου αρμοστή της Κοινωνίας των Εθνών το 1921, στην περιοχή Χίλτον.

Η μόδα που έχει πάρει διαστάσεις «πλιάτσικου» προκαλεί, εκτός από μεγάλη οικονομική ζημιά και το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας των Ελλήνων για τους ήρωές τους. Οι διευθύνσεις γλυπτών και μνημείων στο δήμο Αθηναίων, κι όχι μόνο, βρίσκονται σε κατάσταση νευρικού κλονισμού καθώς φοβούνται ότι θα συνεχιστεί το φαινόμενο του «αποκεφαλισμού» των ιστορικών μνημείων. Επειδή η αστυνόμευση όλων των πλατειών, πάρκων και δρόμων που υπάρχουν προτομές είναι αδύνατη η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι δύσκολη αφού έχουν περιοριστεί και τα κονδύλια για κηπουρούς ή φύλακες που έβαζαν κάποτε οι δήμοι. Μια πρόταση που έχει κατατεθεί είναι να μπουν κάμερες, ωστόσο, το κόστος είναι απαγορευτικό. Επίσης, οι δήμοι ζητούν από την αστυνομία να εντείνει τις έρευνές της στα «χυτήρια» και τα σκραπατζίδικα που θα μεταφερθούν οι χάλκινες προτομές.

Γίνονται σκραπ καλώδια, σχάρες και... καμπάνες
Καλώδια της ΔΕΗ που καίγονται για να μείνει ο χαλκός, χιλιάδες μέτρα πανάκριβης καλωδίωσης του ΟΣΕ που έχει αφαιρεθεί θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη λειτουργία των τρένων. Ολόκληρες γέφυρες, ράγες ή και παλαιά βαγόνια τρένων κόβονται κομμάτια και πωλούνται για παλιοσίδερα σε μάντρες. Σχάρες αποχέτευσης κλέβονται καθημερινά από τους δρόμους (900 μόνο στην Αθήνα πέρυσι) και παραδίδονται για σκραπ. Χιλιάδες τόνοι διάφορων μετάλλων διακινούνται καθημερινά από αλλοδαπούς που ψάχνουν στα σκουπίδια αλλά και από πιο οργανωμένες μαφιόζικες ομάδες που χτυπάνε όπου βρουν. Πριν λίγες ημέρες στην περιοχή της Φυλής έγιναν πολύ σοβαρά επεισόδια μεταξύ Ρομά και Πακιστανών με τραυματίες και επέμβαση της αστυνομίας. 

Αιτία;

Ο έλεγχος του κυκλώματος πώλησης κλαπέντων μετάλλων.  

Αυτή είναι η εικόνα που γίνεται όλο και χειρότερη αφού τα χρήματα που διακινούνται είναι πολλά. Και μπορεί οι μετανάστες να συλλέγουν μέταλλα από τους σκουπιδοτενεκέδες για 10-15 ευρώ μεροκάματο, τα κυκλώματα που κλέβουν πολύτιμο τροχαίο υλικό, καλώδια ή προτομές κάνουν χρυσές δουλειές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΟΣΕ μόνο την τελευταία τετραετία εκτιμάται ότι έχουν κλαπεί πάνω από 120 χιλιόμετρα καλωδίων χαλκού, το κόστος των οποίων ξεπερνάει τα 15 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιστεί και το κόστος επανατοποθέτησής τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ, το 2011 καταγράφονταν κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο περιστατικά κλοπών στο δίκτυο την εβδομάδα, με τις ζημίες να αποτιμώνται σε περίπου 10-12 εκατ. ευρώ.

Το εντυπωσιακό πλέον είναι ότι οι κλέφτες μετάλλων έχουν βρει άλλους στόχους όπως οι καμπάνες σε εκκλησάκια αλλά και μεγάλους ιερούς ναούς με τις αρχές να αναγκάζονται να βάλουν... συναγερμούς στα καμπαναριά. Στο στόχαστρο έχουν μπει επίσης ιερά σκεύη, τάματα, ευαγγέλια, οι κορνίζες από τις εικόνες, κολυμβήθρες, ακόμη και το τέμπλο εκκλησίας αφαιρέθηκε πρόσφατα από επαρχιακή πόλη. Η λίστα με τα κλοπιμαία μεγαλώνει με τις συμμορίες να μπαίνουν στα νεκροταφεία και να κλέβουν καντήλια, φωτογραφίες και κάθε άλλο μεταλλικό αντικείμενο που μπορεί να μεταφερθεί σε σκραπατζήδικα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: