"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΗΕ: Θρησκευτικός ο εμφύλιος στη Συρία !

Σε αγώνα αλληλοεξόντωσης μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων εξελίσσεται ο συριακός εμφύλιος πόλεμος. Αυτή είναι η κεντρική εκτίμηση στην έκθεση παρατηρητών του ΟΗΕ υπό τον Βραζιλιάνο διπλωμάτη Σέρζιο Πινιέιρο, η οποία παραδόθηκε  στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. 

«Καθώς οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των ενόπλων δυνάμεων της αντιπολίτευσης κοντεύουν να κλείσουν τον δεύτερο χρόνο, η σύγκρουση έχει αποκτήσει σε καθοριστικό βαθμό θρησκευτικό χαρακτήρα», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης. Προσθέτουν δε ότι μειονότητες όπως οι χριστιανοί, οι αλαουίτες και οι δρούζοι τοποθετούνται στο πλευρό του προέδρου Μπασάρ Ασαντ, καθώς φοβούνται πογκρόμ από την πλευρά των σουνιτών, που κυριαρχούν στην αντιπολίτευση.

Η έκθεση καταγγέλλει και τα δύο στρατόπεδα για σωρεία παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Ο κυβερνητικός στρατός κατηγορείται ότι καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών, ακόμη και νοσοκομείων, ενώ η τακτική των ανταρτών να αναμειγνύονται με τον άμαχο πληθυσμό επιδεινώνει το πρόβλημα.

Παράλληλα, η επιτροπή παρατηρητών του ΟΗΕ «εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την παρουσία ξένων μαχητών, οι οποίοι δεν αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία». «Οπως παραδέχονται και οι ίδιοι, αισθάνονται πολύ υπερήφανοι που παραβιάζουν τον διεθνή νόμο», δήλωσε ο Πινιέιρο, μιλώντας ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης οργανώνουν φονικές επιθέσεις εναντίον αμάχων αλαουιτών και άλλων θρησκευτικών μειονοτήτων. Το βασικό συμπέρασμα της επιτροπής, όπως δήλωσε ο Πινιέιρο, είναι ότι «δεν είναι δυνατή η στρατιωτική νίκη σε αυτόν τον πόλεμο και ότι αποτελεί μεγάλη αυταπάτη να πιστέψει κανείς ότι, αν εξοπλισθεί καλύτερα η μία ή η άλλη πλευρά, μπορεί να επικρατήσει».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, σε συνέντευξη που παρέθεσε στην έδρα του οργανισμού, στη Νέα Υόρκη. Ο Μπαν Κι Μουν σημείωσε ότι το τέλος του 2012 βρίσκει τη Συρία σε πόλεμο, όπως και το ξεκίνημά του και ότι η μόνη ελπίδα τερματισμού του βρίσκεται στην πολιτική επίλυση της κρίσης. Ετσι, κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας να υπερβούν τις αντιθέσεις τους, ώστε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να μπορέσει να ασκήσει «πολύ ισχυρή πολιτική διεύθυνση» και στα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Πολιτική λύση
Υπέρ της πολιτικής λύσης τάχθηκε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος για πρώτη φορά αναγνώρισε την ανάγκη «αλλαγής» στη Συρία και κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του ανησυχεί πρωτίστως όχι για το μέλλον του Ασαντ, αλλά για την τύχη της Συρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εκείνο που μας απασχολεί είναι τι θα συμβεί μετά (από ενδεχόμενη πτώση του Ασαντ). Δεν θέλουμε να δούμε τη σημερινή αντιπολίτευση να εξαπολύει, από τη στιγμή που θα έχει καταλάβει την εξουσία, πόλεμο εναντίον αυτών που σήμερα την κατέχουν και οι οποίοι αύριο θα γίνουν η καινούργια, ένοπλη αντιπολίτευση. Δεν θέλουμε να συνεχιστεί επ’ άπειρον αυτός ο φαύλος κύκλος, με απλή εναλλαγή ρόλων».

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρεται στον ανησυχητικά αυξανόμενο ρόλο που διαδραματίζει στο πλαίσιο της ένοπλης αντιπολίτευσης η ισλαμική οργάνωση Αλ Νούσρα, η οποία έχει χαρακτηρισθεί από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία. Στο ρεπορτάζ εκφράζονται φόβοι ότι η Αλ Νούσρα θα προσπαθήσει να εγκαθιδρύσει καθεστώς τύπου Ταλιμπάν, ενώ αναφέρονται φονικές ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ της οργάνωσης και των Κούρδων στο Χαλέπι και στα σύνορα με την Τουρκία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: