"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Μακρύς ο δρόμος για την καταπολέμηση της βίας κατά γυναικών

Κενά παρουσιάζει στην εφαρμογή της η νομοθεσία για την βία κατά των γυναικών, στο Αφγανιστάν , σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Η σχετική νομοθεσία ισχύει εδω και τρία χρόνια, όπου έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος στην εφαρμογή της.


Η χρήση του νόμου για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών παραμένει περιορισμένη δείχνοντας πως δεν προστατεύει πλήρως τις γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν από τη βία, τονίζει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του με τίτλο «Still a Long Way to Go» (Ακόμη πολύς δρόμος να διανύσουμε) .    


Οι πρώτες σελίδες της έκθεσης είναι αφιερωμένες στη μαρτυρία της Σαντάτε, παντρεμένη από τα 15 χρόνια της, όπου σύντομα έγινε θύμα κακοποίησης από το σύζυγο και τον πεθερό της
. «Η συνεχής κακομεταχείριση με ανάγκασε να καταθέσω αγωγή. Ομως ήταν μάταιο. Ο εισαγγελέας την αγνόησε και μου είπε ότι πρέπει να την αποσύρω, αλλιώς θα με στείλει φυλακή», είχε αποκαλύψει η νέα γυναίκα. Τα ψυχολογικά τραύματα οδήγησαν την άτυχη νέα στην αυτοκτονία από αυτοπυρπολισμό, λίγους μήνες μετά την καταγγελία.      

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν, το διάστημα 21 Μαρτίου ως 21 Οκτωβρίου 2012 έχουν καταγραφεί 4.010 περιπτώσεις βίας κατά των γυναικών.     


Την περίοδο 21 Μαρτίου 2010 ως τις 21 Μαρτίου 2011 οι αντίστοιχες περιπτώσεις ήταν 2.299.    


Ο ΟΗΕ επισημαίνει την αύξηση εγκλημάτων τιμής--για υποτιθέμενη απιστία που σπάνια αποδεικνύεται.
«Οι αδικαιολόγητες διώξεις γυναικών και κοριτσιών που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να γλυτώσουν από τη βία συνεχίζονται», αναφέρεται στην έκθεση.      Όμως αν και έχει αυξηθεί ο αριθμός των εγκλημάτων που καταγγέλλονται, «μόνο ένας μικρός αριθμός από αυτά καταγράφονται επισήμως, ερευνώνται, διώκονται, παραπέμπονται στα δικαστήρια και οι υπεύθυνοι καταδικάζονται», υπογραμμίζεται στην έκθεση.  

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: