"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Απόντες οι υπουργοί από τη Βουλή


Σήμα κινδύνου εκπέμπει το ελληνικό Κοινοβούλιο: η νομοθετική, καθώς και πλέον η ελεγκτική της εκτελεστικής εξουσίας λειτουργία του, με ευθύνη κυρίως των μελών της κυβέρνησης και σε πολλές περιπτώσεις βουλευτών απ’ όλες τις πτέρυγες, έχουν στον μέγιστο βαθμό υποβαθμιστεί ή ακόμα και ακυρωθεί.

Ενδεικτικό είναι ότι προχθες, ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου, από τις 12 ερωτήσεις βουλευτών προς την κυβέρνηση απαντήθηκε μόνο μία! Η πολιτική ηγεσία αρκετών υπουργείων, δηλώνοντας «κώλυμα», δεν προσήλθε στην Ολομέλεια προκειμένου να δώσει απαντήσεις. Συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου ή κάποια άλλα έκτακτα γεγονότα δεν υπήρχαν, ούτως ώστε να δικαιολογείται η απουσία υπουργών ή υφυπουργών.  

Το τελευταίο δεκαπενθήμερο καταγράφηκαν επίσης ακόμα δύο περιπτώσεις μαζικών απουσιών: στην πρώτη περίπτωση, από τις 13 προγραμματισθείσες ερωτήσεις απαντήθηκαν μόλις οι τρεις, ενώ στη δεύτερη ακυρώθηκε η συζήτηση 11 ερωτήσεων.  

«Μεταξύ των καθηκόντων των υπουργών είναι να βρίσκονται στη Βουλή. Οπως βλέπετε, όμως, οι διαγραφές και τα κωλύματα κινδυνεύουν να ακυρώσουν τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου», σχολίαζε σε αυστηρό τόνο ο προεδρεύων συνεδρίασης της 23ης Νοεμβρίου κ. Γ. Δραγασάκης. Και προανήγγειλε για πολλοστή φορά τότε διαβήματα εκ μέρους του προεδρείου της Βουλής προς την κυβέρνηση για τερματισμό της απαράδεκτης αυτής στάσης των υπουργών. Χθες, ο εκ των αντιπροέδρων του Σώματος, κ. Αθ. Νάκος, προέβη σε αναλόγου περιεχομένου παρατηρήσεις, ενώ σε νέες διαμαρτυρίες προέβη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, σημειώνοντας ότι παγίως, σχεδόν, μόνο οι μισές ερωτήσεις των βουλευτών τυγχάνουν απαντήσεων.

Αξιοσημείωτο είναι πως εκ των λιγοστών μελών της κυβέρνησης που δηλώνουν παρόντες σε τέτοιες διαδικασίες, είναι ο υφυπουργός Εθν. Αμυνας Π. Καράμπελας, ο οποίος προσήλθε προκειμένου να απαντήσει σε ερώτηση της αντιπολίτευσης, παρά το πένθος από τον πρόσφατο χαμό του αδερφού του (30/11/2012).

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι προ ολίγων ημερών κοινή συνεδρίαση δύο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, με θέμα την εξάπλωση των ναρκωτικών στη χώρα μας, διακόπηκε εν μέσω έντονων διαμαρτυριών βουλευτών όλων των παρατάξεων, εξαιτίας της πλήρους απουσίας εκπροσώπων της κυβέρνησης: ήταν προγραμματισμένο να παρευρίσκονται τέσσερις υπουργοί και υφυπουργοί!

Αντίστοιχο έλλειμμα καταγράφεται και στο μέτωπο της νομοθετικής διαδικασίας: έξι μήνες μετά τις εκλογές, στη Βουλή κατατίθενται με τη μορφή νομοσχεδίων μόνο κυρώσεις Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου και διεθνών συμβάσεων: την ερχόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η συζήτηση τέτοιων «σχεδίων νόμων» για συνεργασία της Ελλάδας με τις Βολιβία, Κολομβία, Ισημερινό, Περού, Βενεζουέλα, Ελ Σαλβαδόρ, Νότια Αφρική, Ουρουγουάη και Κίνα.


Στο περιθώριο όλων αυτών, αρνητικές εντυπώσεις προκαλεί και η διαρκής απουσία βουλευτών από τις όποιες διαδικασίες, τόσο στην Ολομέλεια όσο και σε συνεδριάσεις Επιτροπών. Υπάρχουν συζητήσεις στις οποίες μπορεί να υπάρχει ακόμα και μηδενική εκπροσώπηση κάποιου ή κάποιων από τα επτά κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: