"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΡΩΣΙΑ: Κατασκευάζει νέους διηπειρωτικούς πυραύλους ικανούς να διαπεράσουν οποιαδήποτε αντιπυραυλική ασπίδα !

Στη διαδικασία ανάπτυξης νέου συστήματος καθοδήγησης διηπειρωτικών πυραύλων (ICBM) βρίσκεται η Ρωσία, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει αντίστοιχο βαλλιστικό πρόγραμμα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τον επικεφαλής της διοίκησης Στατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων της Ρωσίας, στρατηγό Σεργκέι Καρακάεφ το νέο σύστημα θα τοποθετηθεί σε ICBM που πετούν με υγρό καύσιμο και θα φέρουν συμβατικές κεφαλές.  

«Εχουμε τη δυνατότητα να πλαισιώσουμε τον ICBM με ένα στρατηγικό σύστημα υψηλής ακρίβειας, γεγονός που θα μας δώσει τη δυνατότητα να πλήττουμε στόχους οπουδήποτε στον πλανήτη», αποκάλυψε ο στρατηγός Καρακάεφ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κεφαλή που θα φέρει ο βάρους 100 τόνων ρωσικός ICBΜ θα είναι συμβατική. «Η υψηλή ενέργεια που παράγουν τα υγρά καύσιμα καθιστούν τον δικό μας ICBΜ ικανό να διαπεράσει οποιαδήποτε αντιπυραυλική ασπίδα», προειδοποίησε ο στρατηγός Καρακάεφ.

Δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές, από την πλευρά τους, επισημαίνουν ότι ο οπλισμός διηπειρωτικών πυραύλων δεν έχει μόνο πλεονεκτήματα. «Είναι ξεκάθαρο ότι η ταχύτητα είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του συγκεκριμένου όπλου, πλην όμως, τα κράτη που θα εντοπίζουν τον συγκεκριμένο πύραυλο εν πτήσει δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν αν είναι οπλισμένος με συμβατική ή πυρηνική κεφαλή και άρα μπορεί να οδηγηθούν σε μια απρόβλεπτη αντίδραση, ειδικά εκείνα που διαθέτουν πυρηνικά όπλα», προειδοποίησε ο αναλυτής εναέριου πολέμου του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Λονδίνο.

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία προτίθεται να αντικαταστήσει όλους τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «πέμπτης γενιάς», όπως οι Topol-4 και Yars με έναν νέο υπό ανάπτυξη ICBM στερεών καυσίμων. «Πρόκειται για πύραυλο που αναπτύσσεται με τη μέγιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών, γεγονός που μειώνει δραστικά τόσο τον χρόνο παράδοσής του όσο και το κόστος του», σχολίασε ο στρατηγός Καρακάεφ. 

Οσον αφορά τις δοκιμές του νέου ICBM, ο στρατηγός Καρακάεφ υποστήριξε πως είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. «Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι κατασκευαστές βρίσκονται στον σωστό δρόμο», τόνισε στο πρακτορείο Ria Novosti. H τελευταία δοκιμή του εν λόγω πυραύλου πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου στο κοσμοδρόμιο Καπούστινε Γιαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: