"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΚΟΣΜΟΣ: Βρέθηκε άγνωστο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν

Ένα άγνωστο πρωτόλειο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, βρέθηκε σε ένα κουτί στα Εθνικά Αρχεία της Δανίας, κοντά στο σπίτι του μεγάλου παραμυθά.

Πρόκειται για μια σύντομη ιστορία («The Tallow candle») που αναφέρεται σε ένα «μοναχικό» κερί φτιαγμένο από ζωικό λίπος το οποίο μένει ρυπαρό και παραμελημένο, μέχρι να αναγνωριστεί και να αναφλεγεί η εσωτερική του ομορφιά.

Το χειρόγραφο, γραμμένο με μελάνι, έχει την εξής αφιέρωση: «Στην κυρία Μπάνκεφλοντ, από τον αφοσιωμένο της ΧΚ Άντερσεν».

Η κυρία Μπάνκεφλοντ λέγεται ότι ήταν μια χήρα, οικογενειακή φίλη, την οποία επισκέπτονταν ως παιδί ο Άντερσεν για να δανειστεί και να διαβάσει βιβλία.

Το χειρόγραφο των 700 λέξεων έχει μπει στο μικροσκόπιο των ειδικών αφότου ανακαλύφθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον ιστορικό Esben Brage στα Εθνικά Αρχεία της Δανίας, στον πάτο κουτιού που ανήκει σε πλούσια οικογένεια από την ιδιαίτερη πατρίδα του Άντερσεν, το Οντένσε.

Η ημερομηνία συγγραφής τοποθετείται γύρω στο 1823, όταν ο Άντερσεν ήταν 18 ετών, λόγω του απλοϊκού στυλ γραφής που δεν συγκρίνεται όπως επισημαίνεται με τα μετέπειτα ώριμα έργα του και πιστεύεται ότι πρόκειται για αντίγραφο του πρωτότυπου χειρόγραφου που έχει χαθεί.

O Ε. Brage δήλωσε «εκστασιασμένος» που ανακάλυψε το 6σέλιδο χειρόγραφο:
«Μου τηλεφωνούν συχνά για πράγματα που υποτίθεται ότι γράφτηκαν από τον Άντερσεν. Τις περισσότερες φορές δεν ισχύει. Αυτή την φορά αισθάνθηκα ρίγη συγκίνησης. Πρόκειται για μια πολύ πρώιμη απόπειρα σε πρόζα, από τον Άντερσεν, όταν ήταν 18 ετών» λέει ο Brage.

Μιλώντας στην Guardian, η συγγραφέας και ειδικός Σάρα Μάιτλαντ συμφωνεί με την εκτίμηση του ιστορικού περιγράφοντας την ιστορία ως «ιδιαιτέρως μοραλιστική, μάλλον συναισθηματική και δίνει ζωή σε ένα άψυχο αντικείμενο. Αυτό είναι πολύ χαρακτηριστικό του Άντερσεν» σημειώνει.

Γεννημένος το 1805 στο Οντένσε, γιος ενός φτωχού τσαγκάρη και μιας πλύστρας, έστρεψε την προσοχή του αρχικά στην ποίηση προτού εκδοθεί το πρώτο του βιβλίο με παραμύθια, το 1835.
Πριν το θάνατό του το 1875, ο Άντερσεν έγραψε δεκάδες παραμύθια που έχουν μεταφραστεί έκτοτε σε περισσότερες από 100 γλώσσες.

Από τα πιο γνωστά του έργα, είναι «Το ασχημόπαπο», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», «Η Μικρή Γοργόνα», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: