"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Σχεδιάζει κατασκευή φρεγατών


Η πρόθεση της Τουρκίας να αυξήσει τη στρατιωτική ισχύ της στη θάλασσα, που τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί σαφής, υπό το πρίσμα και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που επιφέρει στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ο εντοπισμός σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων, αντικατοπτρίζεται στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προωθεί η Αγκυρα και αναμένεται να συζητηθεί τον επόμενο μήνα στην Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας.  

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία, που ήδη κατασκευάζει κορβέτες, περνάει στην επόμενη φάση, με ένα σχέδιο που αφορά την κατασκευή φρεγατών. Το πρόγραμμα, ύψους 4 δισ. δολ., περιλαμβάνει το «χτίσιμο» σε τουρκικά ναυπηγεία τεσσάρων φρεγατών, που θα είναι τα μεγαλύτερα πλοία του τουρκικού Π.Ν.  

Το σχέδιο της υπό κατασκευήν φρεγάτας είναι της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ωστόσο για την παραγωγή θα απαιτηθεί η τεχνολογική συνδρομή κάποιας ξένης εταιρείας. Εφ’ όσον δρομολογηθεί, πάντως, η τουρκική αμυντική βιομηχανία θα μπορεί να καλύπτει το 70% - 80% των αναγκών του τουρκικού Π.Ν.

Οι σχετικές πληροφορίες διοχετεύθηκαν στον τουρκικό Τύπο, καθώς τα εξοπλιστικά ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας, που συνεδρίασε χθες υπό τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μίνι ελικοπτεροφόρο
Ενα ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο από την κατασκευή της πρώτης made in Turkey φρεγάτας, το οποίο, επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά μέσα, είναι στα σκαριά από τις Ενοπλες Δυνάμεις της γείτονος, αφορά την κατασκευή ενός μίνι αεροπλανοφόρου, για την ακρίβεια ελικοπτεροφόρου, με διάδρομο, όμως, που μπορεί να δεχθεί την προσνήωση πολεμικού αεροσκάφους

Πρόκειται για μια πλωτή ναυτική βάση (LPD), που έχει δυνατότητα να φέρει 8 ελικόπτερα και να μεταφέρει 1.000 στρατιώτες. 

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει ενδεχόμενους προβληματισμούς τρίτων χωρών για την απόκτηση ενός τέτοιου πολεμικού πλοίου, η Αγκυρα εμφανίζει την απόφασή της να προχωρήσει στην αγορά ή συμπαραγωγή του (έργο ύψους 1,5 δισ. δολαρίων) ως ανεξάρτητη από στρατιωτικούς σκοπούς. Ετσι, αναφέρεται ότι το πλοίο θα χρησιμοποιηθεί πρωτίστως για ανθρωπιστικές αποστολές (μεταφορά προσφύγων) και παροχή συνδρομής στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, όταν απαιτείται μεταφορά προσωπικού και μέσων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: