"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πότε θα αποκτήσουμε «πάπα» στον αθλητισμό;

Του Ν. Α. Κωνσταντοπουλου

Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς; Ωπ, λάθος κάναμε. Εδώ ΓΓΑ, εκεί ΓΓΑ, που είναι ο ΓΓΑ; θέλαμε να γράψουμε. Χθες ήταν η 46η ημέρα μετά τις βουλευτικές εκλογές και ο ελληνικός αθλητισμός παρέμενε ακέφαλος. Εκτός κι αν θεωρήσουμε, ότι επικεφαλής του είναι ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος ή η υφυπουργός, Αντζελα Γκερέκου. Ως τώρα, όμως, δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Η θέση του υφυπουργού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, καταργήθηκε, υποθέτουμε ότι θ’ αναβαθμισθεί ο ρόλος του γενικού γραμματέα αθλητισμού (ΓΓΑ), αλλά ώς χθες τέτοιον δεν είχαμε.

Κι όμως, θέματα πολλά «τρέχουν».


Ομοσπονδίες διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν πάρει ακόμη το υπόλοιπο της επιχορήγησης του τρέχοντος έτους, το οποίο, όμως τελειώνει. Ως εκ τούτου, λένε οι διοικήσεις, μένουν απλήρωτοι προπονητές, αθλητές και σωματεία.
Διοικήσεις αθλητικών κέντρων δεν παίρνουν ουσιώδεις αποφάσεις, αφού δεν γνωρίζουν, αν θα παραμείνουν εκεί - το πιθανότερο είναι ν’ αντικατασταθούν, έτσι γίνεται πάντα στην πατρίδα μας.
Το 2011 θα διεξαχθούν στην Ελλάδα οι παγκόσμιοι αγώνες των Σπέσιαλ Ολύμπικς (αθλητές με νοητική υστέρηση), μαθαίνουμε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου θα έλθουν για επιθεώρηση οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής των Σπέσιαλ Ολύμπικς και, από ό,τι μας λένε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οργανωτική επιτροπή και εκτελεστικός διευθυντής. Και πολλά άλλα θέματα βρίσκονται στον «αέρα».

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είναι άνθρωπος που έχει σχέση με τον αθλητισμό. Γυμνάζεται ακόμη, ενώ μ’ έκπληξη είχαμε πληροφορηθεί προ ετών, ότι, όταν βρισκόταν στις ΗΠΑ, είχε ασχοληθεί με την ελευθέρα πάλη. Δεν πιστεύουμε, λοιπόν, ότι υποτιμά ή υποβαθμίζει την αξία του αθλητισμού. Τι συμβαίνει, λοιπόν; Γιατί δεν έχει αποφασίσει ακόμη, ποιος θα είναι ο πολιτικός προϊστάμενος αυτού του ευαίσθητου και σημαντικού τομέα; Δεν μπορεί να επιλέξει ένα από τα πολλά βιογραφικά, που έχουν σταλεί; Δεν υπάρχει κάποιος άξιος ή είναι τόσοι πολλοί οι, περίπου, ισάξιοι και η επιλογή είναι τόσο δύσκολη;

Δεν γνωρίζουμε την απάντηση. Γνωρίζουμε, όμως, ότι όλα αυτά προσφέρουν «τροφή» για διάφορες συζητήσεις και υποθέσεις. Λένε πολλοί, πως ο πρωθυπουργός θα υποβαθμίσει τον αθλητισμό και για λόγους οικονομικούς. Αλλοι υποστηρίζουν πως θα ρίξει το βάρος κυρίως στον λαϊκό - μαζικό αθλητισμό και όχι στον αγωνιστικό, κάτι που δεν είναι κατ’ ανάγκη κακό, αν και, όπως έχει διαρθρωθεί εδώ και χρόνια ο ελληνικός αθλητισμός, ο αγωνιστικός είναι αυτός που παρακινεί τα παιδιά ν’ αθληθούν.

Την ίδια ώρα, ακούγονται διάφορα ονόματα υποψηφίων για τη θέση του ΓΓΑ. Κάποια από αυτά είναι γνωστά στον αθλητικό χώρο, κάποια παντελώς άγνωστα. Το πιθανότερο, πάντως, είναι να τα διαδίδουν οι ίδιοι ή ο περίγυρός τους, μήπως και επηρεασθεί ο πρωθυπουργός. Εχουμε την άποψη, ότι αν συμβαίνει αυτό, «καίνε» μόνοι τους την υποψηφιότητά τους.

Παράλληλα με τα ονόματα, από κάποιους φημολογείται ότι ο νέος ΓΓΑ θα είναι άνθρωπος του αθλητισμού και από άλλους πως θα είναι άσχετος, αλλά τεχνοκράτης, που θα βασισθεί σε ειδικούς συμβούλους. Βγάλτε άκρη, λοιπόν. Το σίγουρο, είναι, πάντως, ότι οι άνθρωποι του αθλητισμού αδημονούν να μάθουν ποιος θα τεθεί επικεφαλής του χώρου.
Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να τελειώσει γρήγορα. Ει δυνατόν, σήμερα…


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: