"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Χορός καταραμένων

Από τον ΦΙΛΙΠΠΟ ΣΥΡΙΓΟ

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ δεν μ' αφήνουν να... αγιάσω. Γιατί χθες, για παράδειγμα, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, ζήτησε εξηγήσεις προσωπικά από τον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπ. Καπράλο, καταρρίπτοντας έτσι τους εκ του πονηρού ισχυρισμούς ότι για ένα τόσο σημαντικό γεγονός, οι ευθύνες μπορεί να περιορίζονται τάχα στο επίπεδο του προέδρου των «Ολυμπιονικών» Γ. Σιγάλα ή έστω του προέδρου της επιτροπής λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ, Σπ. Ζαννιά!

ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να δούμε πράγματι την ουσία του θέματος, που οδήγησε την Ελλάδα σε πρωτοφανή διασυρμό, θα πρέπει να την αναζητήσουμε και πέρα από την ΕΟΕ, η οποία έχει την ευθύνη της λαμπαδηδρομίας, αλλά και την υποχρέωση να εφαρμόζει τις αποφάσεις της ΔΟΕ και να διαφυλάττει ό,τι έχει απομείνει από το λεγόμενο ολυμπιακό πνεύμα.

ΚΑΤΑ την ταπεινή μου άποψη, λοιπόν, γι' αυτόν τον νέο διασυρμό της χώρας φταίει κατά βάση το κλίμα που έχει δημιουργηθεί εδώ και χρόνια, με ευθύνη της Πολιτείας και των αθλητικών Αρχών. Ενα κλίμα που οδηγεί σε συλλογισμούς του τύπου, «μα τι να κάνουμε, αφού όλοι ντοπάρονται...» ή «τα καημένα τα παιδιά που δόξασαν την Ελλάδα, τα κυνηγάνε αόρατες ξένες δυνάμεις...».

ΑΣ ΜΗΝ κρυβόμαστε, αυτή είναι η κατάσταση. Και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι καμιά απολύτως κύρωση δεν επεβλήθη σε όλα αυτά τα παιδιά, εκτός από τους τυπικούς αποκλεισμούς που προβλέπουν οι διεθνείς κανόνες, οι οποίοι συνήθως επιβάλλονται από τις διεθνείς Αρχές και όχι τις δικές μας.

ΘΥΜΑΣΤΕ τι έκανε ο ΣΕΓΑΣ στην περίπτωση του Κεντέρη και της Θάνου; Τους αθώωσε! Γεγονός που ανάγκασε την IAAF να οδηγήσει την υπόθεση στο δικαστήριο της Λωζάννης, όπου συνομολογήθηκε διετής (και βάλε...) αποκλεισμός.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ πέραν αυτού, πόσες φορές έχει αναβληθεί η δίκη τους για το περίφημο τροχαίο; Μια δίκη που είναι εντελώς αμφίβολο πια, αν θα γίνει ποτέ... Επιπλέον, ποιες ήταν οι κυρώσεις για τον Ιακώβου, όταν η Εθνική Αρσης Βαρών, της οποίας ήταν προπονητής, βρέθηκε ντοπαρισμένη με ουσίες που, όπως ισχυρίστηκε, ήρθαν στην Ελλάδα μετά από λανθασμένη εκτέλεση δικής του παραγγελίας;

ΚΑΙ, ΤΕΛΟΣ, από ποιον ντοπαρισμένο αφαιρέθηκαν τα ποικίλα κρατικά προνόμια, σε ποια περίπτωση το κράτος κατέστησε σαφή, με έργα και όχι με λόγια, την πλήρη αντίθεσή του προς το φαινόμενο του ντόπινγκ; Σε καμιά...

ΕΠΙΠΛΕΟΝ με ευθύνη του κράτους (της Ν.Δ.) ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σπ. Καπράλος έγινε και πρόεδρος της ΕΟΕ, ίσως για να καταδειχθεί ότι, πράγματι, Ολυμπισμός και χρήμα είναι συγγενείς αξίες, που πορεύονται χέρι χέρι!

ΑΣ ΜΗΝ απορούμε, λοιπόν. Για τη δόξα του 2004 καταστήσαμε τον αθλητισμό συνώνυμο της διαφθοράς και τώρα εκλέξαμε θεματοφύλακες που λειτουργούν με τους κανόνες της αγοράς και την υποκρισία της άρχουσας τάξης.

ΓΙ' ΑΥΤΟ, πάλι καλά που η περί ης ο λόγος λαμπαδηδρομία δεν κατέληξε σε έναν μαζικό χορό των... καταραμένων.
ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: