"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Γιατί δεν είδατε τον κλόουν που μόλις πέρασε;


Φίλε επισκέπτη του RADAR
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ
ΘΑ ΣΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ



Από τον ΣΠΥΡΟ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ

Οι χρήστες του κινητού τηλεφώνου πληθαίνουν λεπτό το λεπτό σε όλο τον κόσμο, μαζί τους όμως πληθαίνουν και οι έρευνες που επισημαίνουν, όχι μόνο τους έμμεσους και αφανείς κινδύνους που κρύβει η αλόγιστη χρήση της κινητής τηλεφωνίας για την υγεία μας, αλλά και τις εμφανείς της επιπτώσεις στην καθημερινή μας συμπεριφορά.
Αμερικανοί ερευνητές δημοσιοποίησαν πρόσφατα τα αποτελέσματα έρευνάς τους, η οποία επιβεβαιώνει με νέα στοιχεία τις ήδη διατυπωμένες υποψίες πολλών ειδικών σχετικά με την αρνητική επίδραση που έχει η χρήση του κινητού τηλεφώνου στην ικανότητα εστίασης της προσοχής ενός ατόμου που περπατά στον δρόμο ή οδηγεί.


Η έρευνα, η οποία πρόκειται να δημοσιευθεί επίσημα στην επιστημονική επιθεώρηση «Applied Cognitive Psychology» με τον πρωτότυπο τίτλο «Είδατε τον κλόουν με το μονότροχο ποδήλατο;», ενοχοποιεί για πρώτη φορά ρητά την κινητή τηλεπικοινωνία για μια ακραία μορφή περισπασμού της προσοχής του ατόμου.

Οι ειδικοί αποκαλούν «αντιληπτική τύφλωση λόγω απόσπασης της προσοχής» (inattentional blindness) την κατάσταση κατά την οποία το άτομο αδυνατεί να καταγράψει νέες οπτικές πληροφορίες, επειδή η προσοχή του είναι στραμμένη σε κάτι άλλο.

Η ερευνητική ομάδα του Ira Ε. Hyman, ψυχολόγου στο Western Washington University, πραγματοποίησε ένα πρωτότυπο τεστ στους δρόμους της πόλης: έβαλαν έναν κλόουν να περνά πάνω σε ένα μονότροχο ποδήλατο και παρατήρησαν τις αντιδράσεις των περαστικών, οι οποίοι ήταν όλοι απασχολημένοι με κάτι: άλλος μιλούσε με τον ή τη συνοδό του, άλλος άκουγε μουσική από το i-pod του, άλλος μιλούσε στο κινητό του.

Από την έρευνα προέκυψε ότι μόλις το 25% όσων μιλούσαν στο κινητό τους είχαν αντιληφθεί την παρουσία του κλόουν, ενώ οι υπόλοιποι περαστικοί, αν και επίσης είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε κάτι άλλο, εντούτοις αντιλήφθηκαν σε ποσοστό 50% ότι περνούσε ένας κλόουν.

Επίσης, διαπιστώθηκε ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι που περπατούν στον δρόμο μιλώντας στο κινητό, βαδίζουν πιο αργά, αλλάζουν συχνά πορεία χωρίς να το συνειδητοποιούν και σπανίως αντιλαμβάνονται την παρουσία τρίτων. Το γεγονός αυτό κατά τους Αμερικανούς ερευνητές αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου αποδιοργανώνει σε τέτοιο βαθμό την ικανότητα συγκέντρωσης ενός ατόμου ώστε μπορεί να δυσχεράνει ακόμη και την εκτέλεση πολύ απλών πράξεων, όπως π.χ. το περπάτημα, οι οποίες σε φυσιολογικές συνθήκες απαιτούν μια σχετικά περιορισμένη συγκέντρωση. Συμπεραίνουν λοιπόν εύλογα ότι, για την εκτέλεση πολύ πιο σύνθετων ενεργειών, όπως είναι η οδήγηση αυτοκινήτου, οι οποίες απαιτούν μεγάλη συγκέντρωση, η χρήση του κινητού είναι εξαιρετικά επιζήμια και συστήνουν στους οδηγούς να την αποφεύγουν.

Οσο για τους διάφορους τρόπους «αντιμετώπισης» του προβλήματος της απόσπασης της προσοχής εξαιτίας της χρήσης του κινητού, οι «θεραπείες» που μας προτείνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, όπως το handsfree ή το bluetooth, αποδεικνύονται στην πράξη τελείως αναποτελεσματικές, για τον απλούστατο λόγο ότι μπορεί να απελευθερώνουν τα χέρια μας, όχι όμως και το μυαλό μας, το οποίο πασχίζει να ανταποκριθεί ταυτόχρονα σε τελείως διαφορετικά καθήκοντα, όπως η οδήγηση και η συνομιλία στο κινητό.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: