"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ενα όραμα για την Αθήνα

Tου Δημητρη Ρηγοπουλου

Πρέπει η Αθήνα να γίνει μια ανταγωνιστική πόλη γιατί είναι μια πολύ όμορφη πόλη». Μάλλον υπερέβαλε η Τίνα Μπιρμπίλη στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη στην έδρα της, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αλλά οι υπερβολές είναι ευπρόσδεκτες όταν αποκαλύπτουν καλές προθέσεις. Με την ελπίδα οι προθέσεις να γίνονται πράξη.

Μια ημέρα νωρίτερα η υπουργός Περιβάλλοντος είχε ανακοινώσει την κατάργηση του πράσινου δακτυλίου, ο οποίος σύμφωνα με τη ρύθμιση Σουφλιά θα ίσχυε για την Αθήνα από το 2011. Εδώ εμφανίζεται μια αντίφαση, έστω σε ένα πολύ πρώτο επίπεδο. Είναι δυνατόν η κατεξοχήν «πράσινη» υπουργός της νέας κυβέρνησης να παίρνει πίσω το πιο πράσινο μέτρο μιας ελάχιστα «πράσινης» (πρώην) κυβέρνησης; Η κ. Μπιρμπίλη θέλησε να βγει «από τα αριστερά» υποσχόμενη ένα συνολικό πακέτο μέτρων για την πολιτική αυτοκινήτου και τη βιώσιμη κινητικότητα (τεχνικός έλεγχος, κάρτες καυσαερίων, ενίσχυση του ρόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς, δίκτυα πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων κ.λπ.). Μένει να το δούμε.

Αν όμως την προσοχή μας κέρδισαν οι καλοδεχούμενες λεκτικές υπερβολές της νέας υπουργού (στο κάτω κάτω το ζήτημα της ομορφιάς είναι ένα από τα πιο υποκειμενικά θέματα σ’ αυτόν τον κόσμο), η λέξη-κλειδί στη φράση της κ. Μπιρμπίλη είναι το επίθετο «ανταγωνιστική» που χρησιμοποίησε για την Αθήνα.
Ας παραδεχθούμε ότι οι περιβαλλοντολόγοι δεν μας έχουν συνηθίσει σε παρόμοιο λεξιλόγιο. Η λέξη «ανταγωνιστικός» έχει συνήθως οικονομίστικο περιεχόμενο, παραπέμπει σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς και «σκληρού» καπιταλισμού. Είναι ένας όρος που δεν συμπαθεί η Αριστερά, οικολογική και μη.

Τι να εννοούσε άραγε η υπουργός Περιβάλλοντος; Μια «ανταγωνιστική» πόλη φυσικά χρειάζεται χώρους πρασίνου, πάρκα, πεζοδρομήσεις (χθες συζητήθηκαν μεγάλα θέματα της Αθήνας όπως η Διπλή Ανάπλαση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το πάρκο στο Γουδί) αλλά και περιφερειακούς αυτοκινητόδρομους, επιχειρηματικά και εμπορικά κέντρα.

Μια «ανταγωνιστική» πόλη έχει ανάγκη από ένα δυνατό, ανταγωνιστικό λιμάνι, ένα ιστορικό κέντρο που δεν θα κλείνει κάθε τρεις και λίγο από μια διαδήλωση εβδομήντα ανθρώπων. Οι σπουδές και η εμπειρία της νέας υπουργού μάς έχουν προετοιμάσει για έναν άνθρωπο σύγχρονο, τολμηρό και ανοιχτό. Η κ. Μπιρμπίλη έχει την τεράστια ευκαιρία να αποδείξει ότι μια όχι και τόσο όμορφη πόλη μπορεί να είναι ανταγωνιστική αν αξιοποιήσει τα δικά της όπλα. Θα χρειαστεί ίσως να κλείσει τα αυτιά της στις ιδεοληψίες και στις προκαταλήψεις ενός ολόκληρου πολιτικο-ιδεολογικού χώρου όπου μόνο και μόνο στο άκουσμα της λέξης «ανταγωνιστικός» μπορεί να προκαλέσει ανατριχίλα. Με την κακή έννοια.


ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: