"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Turkcell και Turk Telekom ενδιαφέρονται να αγορασουν την θυγατρική κινητής τηλεφωνίας της Cosmote Globul και την τοπική αλυσίδα Γερμανόςστην Βουλγαρία


Μεγάλη ικανοποίηση στη βουλγαρική κυβέρνηση προκαλεί το ζωηρό ενδιαφέρον για την τηλεπικοινωνιακή αγορά της χώρας που επιδεικνύουν οι δύο τουρκικοί κολοσσοί του χώρου των τηλεπικοινωνιών, η Turkcell και η Turk Telekom, οι οποίες έχουν το «βλέμμα» τους στραμμένο στη Globul, θυγατρική κινητής τηλεφωνίας της Cosmote, που βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης από τον όμιλο ΟΤΕ.

Το θέμα ανακίνησε ο πρόεδρος της βουλγαρικής Δημοκρατίας Rosen Plevneliev κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στη γειτονική Τουρκία. «Η Turkcell και η Turk Telekom έχουν σημαντικά επενδυτικά σχέδια για τη χώρα και η κυβέρνηση στη Σόφια είναι πολύ χαρούμενη για αυτό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Plevneliev στο πλαίσιο του γεύματος εργασίας με τη συμμετοχή επιφανών Τούρκων επιχειρηματιών, που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
 άσουν
Πριν σχεδόν δύο εβδομάδες η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της χώρας, η Turkcell, όσο και ο τουρκικός τηλεπικοινωνιακός οργανισμός Turk Telekom έδειξαν απτά τις προθέσεις τους για τη βουλγαρική τηλεπικοινωνιακή αγορά, καταθέτοντας μη δεσμευτικό ενδιαφέρον για την προς πώληση Globul, καθώς επίσης και για το τοπικό δίκτυο της αλυσίδας καταστημάτων Γερμανός.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, η Turk Telekom δικαιολόγησε αυτή της την απόφαση, σημειώνοντας πως η υποβολή της μη δεσμευτικές προσφοράς είναι μέρος της στρατηγικής που έχει χαραχθεί για την επέκτασή στην ευρύτερη περιοχή. Μια ημέρα νωρίτερα, εξάλλου, με περίπου ανάλογο τρόπο επιχειρηματολόγησε και η Turkcell, αποδίδοντας το ενδιαφέρον της για τη βουλγαρική θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ στη στρατηγική της να διερευνά επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή.

Η «μάχη» πάντως, μόνο εύκολη δεν αναμένεται για τις τουρκικές επιχειρήσεις, αφού μέχρι στιγμής ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν παραληφθεί από το σύμβουλο ιδιωτικοποίησης, συνολικά έξι φάκελοι με μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, από ισάριθμους δυνάμει στρατηγικούς εταίρους της Globul. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται πηγές στη Σόφια περιλαμβάνονται -εκτός από τις δύο τουρκικές- η Vodafone, η Orange και η Deutsche Telekom.

Η εκπνοή της προθεσμίας για αυτό το πρώτο στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν έχει διαρρεύσει, αλλά εικάζεται πως αποτελεί θέμα των ημερών που διανύουμε. Αφού προηγηθεί το αναγκαίο «ψιλό κοσκίνισμα» στα δικαιολογητικά και στα άλλα κρίσιμα στοιχεία των ενδιαφερομένων, θα ακολουθήσει αμέσως η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με τη συμμετοχή, σε αυτή, όσων κριθεί ότι πληρούν τις προϋποθέσεις. Στο συγκεκριμένο στάδιο, θα ανοίξει data room για να ενημερώνονται οι διεκδικητές της πωλούμενης εταιρείας, ενώ θα πραγματοποιηθούν και απευθείας συναντήσεις με το management της Globul, εφόσον ζητηθεί, σε μια προσπάθεια να παρασχεθεί μια πληρέστερη πληροφόρηση σε σχέση με την επιχείρηση.

Όσον αφορά στην επιλογή του πλειοδότη, εφόσον οι δεσμευτικές προσφορές που θα υποβληθούν στο τελικό στάδιο της διαγωνισμού, θεωρηθούν αποδεκτές, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί -σε κάθε περίπτωση- μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείεται και η υιοθέτηση μιας ταχύτερης διαδικασίας, με τον τερματισμό της να τοποθετείται χρονικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Σημειώνεται πως για την Globul -που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στη Βουλγαρία- και την τοπική αλυσίδα Γερμανός, ο ΟΤΕ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα πωληθούν αν το τίμημα που θα προσφερθεί είναι μικρότερο των 800 εκατ. ευρώ. Σύμβουλος στη διαδικασία πώλησης είναι η Citigroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια: