"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: "Στρατιωτικοποιούν" τη συλλογή πληροφοριών με νεα υπηρεσία πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου, να μπαίνει στα χωράφια της CIA

Επί Τζορτζ Μπους ήταν η εποχή των κατασκόπων-ράμπο. Ηταν οι «άνθρωποι των σπηλαίων», οι παραστρατιωτικοί που υποστήριζαν τη συλλογή πληροφοριών από μη στρατιωτικές οργανώσεις. 
 
Επί Μπαράκ Ομπάμα αυτό δεν έχει σταματήσει, διότι ο Πρόεδρος είναι ερωτευμένος με τον αόρατο πόλεμο. Σε σημείο που δεν του φτάνουν πια οι «σκιές» της CIA, θέλει να υπάρχουν και «ένστολες σκιές» - οι 007 της DIA (Defense Intelligence Agency), της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου. Στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος που αποκάλυψε η «Ουάσιγκτον Ποστ», οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στο εξωτερικό 1.600 στρατιωτικούς πράκτορες, τη «μυώδη» εμπροσθοφυλακή ενός μηχανισμού που διαθέτει σχεδόν 17.000 τέτοιους πράκτορες.
 
Μέχρι σήμερα η DIA μπορούσε να υπολογίζει σε περιορισμένο αριθμό πρακτόρων ανά τον κόσμο. Οι απαιτήσεις όμως άλλαξαν γρήγορα. Η τρομοκρατία της Αλ Κάιντα πολυδιασπάστηκε και μετατράπηκε σε περιφερειακή πραγματικότητα. Είναι έπειτα το λαθρεμπόριο των όπλων και της τεχνολογίας, που έχει γίνει παγκόσμιο, με πλοία και αεροπλάνα τα οποία μεταφέρουν τα πάντα. Ετσι το Πεντάγωνο αναλαμβάνει πρόσθετες ευθύνες. Δεν πρόκειται για μια περιθωριακή αλλαγή, επισήμανε ο διευθυντής της DIA Μάικλ Τ. Φλιν, αλλά για μια αλλαγή που αφορά την «εθνική ασφάλεια». Οι πράκτορές του θα είναι η δεύτερη λόγχη εναντίον τζιχαντιστών / εχθρικών καθεστώτων / λαθρεμπόρων πολεμικού υλικού
 
Το θέατρο δράσης τους είναι γιγάντιο.
 Στις συνήθεις περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, έχουν προστεθεί ο Κόλπος, με τις εντάσεις που συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, και η Βόρεια Κορέα, μεγάλος προμηθευτής όπλων σε χώρες μη φίλες των ΗΠΑ. Είναι επίσης η Κίνα. Πρόκειται για περιοχές όπου ήδη επιχειρούν οι στρατιωτικοί 007, μόνο που τώρα σχεδιάζεται να αυξηθούν ποιοτικά και ποσοτικά.
 
Το Πεντάγωνο προβλέπει δύο προφίλ αποστολών, τις οποίες θα διαχειρίζεται μια νέα διοίκηση, η Defense Clandestine Service (DCS, Μυστική Υπηρεσία Αμυνας). 
 
Ο πρώτος τύπος επέμβασης είναι «ανοικτός». Τον φέρνουν εις πέρας στρατιωτικοί αποσπασμένοι σε πρεσβείες. Είναι ύστερα ο «undercover», ο «καλυμμένος» τύπος επέμβασης. Και η DIA θέλει να τον διευρύνει αναθέτοντας στις ομάδες της αποστολές υψηλού κινδύνου. Οι 007 θα πηγαίνουν για κυνήγι απορρήτων, θα δρουν σε συντονισμό με τις Ειδικές Δυνάμεις ή με τα πανταχού παρόντα μη επανδρωμένα αεροπλάνα.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗ CIA.  
Για να μειωθούν οι συνηθισμένες ζήλειες, προβλέπεται - στα χαρτιά - ένας συντονισμός με τη CIA που θα εγγυάται την εκπαίδευση των πρακτόρων στη «φάρμα», το κέντρο εκπαίδευσης στη Βιρτζίνια. Η CIA θα διατηρήσει μια ιεραρχική πρωτοκαθεδρία. Το Πεντάγωνο διαβεβαιώνει επίσης πως δεν θα κρατάει στο σκοτάδι το Κογκρέσο σχετικά με τις δράσεις του. 
 
Είναι μια δέσμευση που έχει στόχο να κατευνάσει τους φόβους. Σε σχέση με τη CIA, η DIA δεν πρέπει να ζητάει άδειες για να δράσει, έστω κι αν, θεωρητικά, δεν έχει αρμοδιότητα για πράξεις που υπερβαίνουν τη συλλογή δεδομένων. Εντούτοις, από τη στιγμή που δημιουργεί μια δομή ad hoc, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως θα είναι μόνο για να παρακολουθεί τον αντίπαλο. Είναι έπειτα οι παράπλευρες ζημιές. Τα Predator έχουν απανθρακώσει χιλιάδες μαχητές και τους έχουν υποχρεώσει να κρύβονται. Αλλά μαζί μ' αυτούς έχουν σκοτωθεί πολλοί άμαχοι. 
 
Ο Ομπάμα, στη διάρκεια της πρώτης θητείας, άκουσε τις επικρίσεις, όμως άφησε τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τους κατασκόπους ελεύθερους να δρουν. Με τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα της, η CIA έγινε γρήγορα μια μηχανή για να σκοτώνει. Δεν συλλαμβάνει αλλά εξοντώνει. Πρόκειται για μια στρατιωτικοποίηση της συλλογής πληροφοριών που μοιάζει κομμένη και ραμμένη για το νέο δημιούργημα. 
 
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: