"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ανταρσία, με θύμα το δίκτυο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου


Επίδειξη ισχύος φαίνεται πως θέλησαν να κάνουν στο ΕΜΠ οι φοιτητές που αντιδρούν στην εφαρμογή του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και τη διενέργεια των εκλογών για νέα διοίκηση. Ετσι, χθες για περίπου 12 ώρες άφησαν τους πανεπιστημιακούς του ιδρύματος χωρίς σύνδεση με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους, επιτρέποντας στον καθένα να «αλωνίσει» (εάν το επιθυμούσε) στο email τους. Καθηγητές  έκαναν λόγο για «βελούδινη δολιοφθορά» στον κεντρικό υπολογιστή του ιδρύματος, ενώ πολλοί εστίασαν στη στάση του πρυτανικού συμβουλίου που είναι αρμόδιο για τη διαχείριση του συστήματος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», στις 12.51 οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι είδαν στα κομπιούτερ τους το μήνυμα: «Το webmail δεν θα λειτουργήσει λόγω κατάληψης του κέντρου δικτύου από φοιτητές».
Δεν ήταν απλώς ένα κατέβασμα διακόπτη (όπως, για παράδειγμα, συνέβη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου από αντιδρώντες φοιτητές). Οι καταληψίες στο ΕΜΠ είχαν μπει στους υπολογιστές και διέκοψαν την πρόσβαση των καθηγητών στο email τους.

Πώς το κατόρθωσαν; 

 «Προφανώς για να μπουν σε αυτό το σύστημα κάποιος τους έδωσε τα passwords» ήταν η πρώτη σκέψη διδασκόντων. Τελικά, στέλεχος του ιδρύματος ανέφερε ότι ομάδα φοιτητών πήγε στο Κέντρο Δικτύου στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου και απειλώντας την υπάλληλο που διαχειρίζεται το σύστημα της ζήτησαν να διακόψει την πρόσβαση των καθηγητών στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.

Μετά από περίπου τέσσερις ώρες, γύρω στις 5 το απόγευμα, οι καθηγητές και το υπόλοιπο προσωπικό του ΕΜΠ διαπίστωσαν ότι το μήνυμα άλλαξε. «Το webmail θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία σήμερα 5/12/2012 στις 23.55» έγραψαν οι καταληψίες φοιτητές, ενισχύοντας την άποψη ότι ο ηλεκτρονικός... τσαμπουκάς τους ήταν μία επίδειξη δύναμης ενόψει της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα, ώστε να εκλεγούν τα πρώτα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος.

Ομως, όπως ανέφερε  ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Ερευνας και Τεχνολογίας και καθηγητής του ΕΜΠ κ. Παναγιώτης Τσανάκας έχει γίνει προετοιμασία για την αντιμετώπιση απόπειρας δολιοφθοράς και την ομαλή διεξαγωγή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και στο ΕΜΠ, όπως συνέβη και στα άλλα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, σε μία τέτοια περίπτωση θα υιοθετηθεί η λύση που εφαρμόστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, δηλαδή -μέσω μιας εφαρμογής- οι καθηγητές του ΕΜΠ θα ψηφίσουν χωρίς να χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του ιδρύματος.

Ευρύτερα πάντως, προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση στο εμβληματικότερο πολυτεχνείο της χώρας, που πλέον είναι το τελευταίο ίδρυμα που δεν έχει πραγματοποιήσει εκλογές για το Συμβούλιο Ιδρύματος, το οποίο θεσμοθέτησε ο νέος νόμος. Ενδεικτικό είναι ότι, λόγω των αντιδράσεων για την εφαρμογή του νέου νόμου, το πρυτανικό συμβούλιο χρειάστηκε να κάνει πέντε απόπειρες για να συνεδριάσει ώστε να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών.

Κινδυνεύουν πόροι
Συγκεκριμένα, οι συνεχείς αναβολές των εκλογών και ουσιαστικά η μη συνεδρίαση των θεσμικών οργάνων του ΕΜΠ (όπως το πρυτανικό συμβούλιο) έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν σοβαρές δυσλειτουργίες στην εκτέλεση των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων του. Κατ’ επέκταση, σοβαρός είναι και ο κίνδυνος απώλειας πολύτιμων πόρων από τα ευρωπαϊκά και λοιπά προγράμματα με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για τον προϋπολογισμό του ιδρύματος. 

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των ερευνητικών εργασιών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος «Θαλής», αλλά και αυτών που εκτελεί το ΕΜΠ για λογαριασμό όλων των ΑΕΙ της χώρας, όπως για παράδειγμα τα προγράμματα των ηλεκτρονικών συγγραμμάτων, των ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών και περιοδικών. Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες , το υπουργείο Παιδείας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι όχι μόνο θα διακοπούν τα εν λόγω προγράμματα, αλλά θα χαθούν τα εγκεκριμένα κονδύλια και ενδέχεται να υπάρχουν επιπτώσεις με επιπλέον επιβαρύνσεις σε τυχόν περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η κατάσταση έχει προκαλέσει δυσλειτουργία στο ΕΜΠ και έντονο προβληματισμό στα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας, πολλά εκ των οποίων με ανοικτές, πια, επιστολές καλούν τη διοίκηση του ιδρύματος να αναλάβει τις ευθύνες και να βάλει ένα τέλος στο τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: