"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΚΟΠΙΑ: "Η "Μακεδονία" είναι το δεύτερο σπίτι μου" δηλώνει ο Νταβούτογλου

Το «άριστο», όπως το χαρακτήρισαν, επίπεδο των διμερών σχέσεων επιβεβαίωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι και της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά τη συνάντηση που είχαν  στα Σκόπια.
  
Ο κ. Νταβούτογλου πραγματοποιεί από προχθες διήμερη επίσκεψη στα Σκόπια, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ.
  
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 1992 η Τουρκία ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία και πρόσθεσε ότι έκτοτε συνεχίζεται η στήριξη για την ένταξή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.
   
«Εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την πολιτική, διότι πιστεύουμε ότι η σταθερότητα, η ευημερία και η ασφάλεια της Μακεδονίας αποτελεί πυλώνα της περιφερειακής σταθερότητας. Η ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, καθώς και στους άλλους διεθνείς οργανισμούς είναι ουσιαστικής σημασίας για την περιοχή», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
  
Ο κ.Νταβούτογλου εκτίμησε ακόμη ότι η ΠΓΔΜ συνιστά «μικρογραφία των Βαλκανίων λόγω του πολυπολιτισμικού, πολυθρησκευτικού και πολυγλωσσικού χαρακτήρα της και γι' αυτό το λόγο όλες οι γειτονικές της χώρες πρέπει να τη στηρίξουν».
  
Σχολιάζοντας τις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της ΠΓΔΜ, ο κ. Νταβούτογλου εκθείασε την ΠΓΔΜ ως παράδειγμα των Βαλκανίων για το σεβασμό και την ανοχή που επιδεικνύει προς όλες τις μειονότητες. Υπογράμμισε επίσης την εξαιρετική πολιτιστική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Σκοπίων για την οποία, όπως ανέφερε, αποτελεί γέφυρα διασύνδεσης η τουρκική κοινότητα στην ΠΓΔΜ καθώς και ο μεγάλος αριθμός κατοίκων στην Τουρκία με καταγωγή από την ΠΓΔΜ.
  
«Σας διαβεβαιώ ότι η τουρκική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος και 75 εκατομμύρια Τούρκοι είναι φίλοι σας και αυτή η φιλία θα συνεχιστεί αιώνια. Η σημερινή παρουσία μου στα Σκόπια αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση ότι εμείς θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη Μακεδονία πάντοτε και παντού, για πάντα. Η σταθερότητα, η ευημερία και η ασφάλεια της Μακεδονίας είναι τόσο σημαντική για εμάς όσο και η δική μας σταθερότητα και ασφάλεια» είπε ακόμη ο κ. Νταβούτογλου.
  
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε γι' ακόμη μία φορά σήμερα ότι όταν βρίσκεται στην ΠΓΔΜ αισθάνεται σαν στο σπίτι του.
  
«Εάν, σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγιας, έπρεπε να συμβεί σήμερα η συντέλεια του κόσμου, εγώ θα επέλεγα να είμαι εδώ, στα Σκόπια, στη Μακεδονία, στο σπίτι μου. Αυτά τα είκοσι αυτά χρόνια από τη σύναψη των διπλωματικών σχέσεων θα συνεχιστούν έως το τέλος της Ιστορίας. Συνεχίζουμε να είμαστε εταίροι και σύμμαχοι» ανέφερε χαρακτηριστικά.
  
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η συνεργασία με την Τουρκία, η οποία θα είναι η νέα χώρα- σύνδεσμος του ΝΑΤΟ με την ΠΓΔΜ.
   
Ο κ. Πόποσκι αναφέρθηκε επίσης στην οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμώντας ότι οι συναλλαγές θα αυξηθούν κατά την επόμενη περίοδο από 400 εκατομ. δολάρια που είναι σήμερα σε 1 δισ. δολάρια.
  
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την περαιτέρω πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών τη λειτουργία πολιτιστικών κέντρων σύντομα σε Σκόπια και Κωνσταντινούπολη.
  
Χθες το απόγευμα το κρατικό πανεπιστήμιο των Σκοπίων «Κύριλλος και Μεθόδιος», σε ειδική τελετή, αναγόρευσε τον κ. Νταβούτογλου επίτιμο διδάκτορα.
  
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είχε ακόμη συνάντηση, χθες το βράδυ, με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ. Σήμερα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ Τράικο Βελιάνοφσκι αλλά και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: