"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το φυσικό αέριο, το χρέος και οι παραδοχές


Καθώς η συνωμοσιολογία είναι μάλλον χαρακτηριστικό της φυλής, αρκετοί στην Ελλάδα είναι πεπεισμένοι ότι για την άθλια κατάσταση της χώρας φταίνε οι ξένοι που θέλουν να κλέψουν τα τεράστια αποθέματα του ορυκτού πλούτου της.
 
Ετσι, όταν δημοσιοποιήθηκε μια έκθεση της Deutsche Bank σχετικά με τα κοιτάσματα αερίου νοτίως της Κρήτης, αρκετοί ήταν πεπεισμένοι ότι οι Γερμανοί κάτι ξέρουν...
 
Ωστόσο ίσως είναι καλύτερα να γνωρίζουμε ότι ο συντάκτης και οικονομολόγος για την Ευρώπη της έκθεσης Μαρκ Γουόλ δεν διεκδικεί δάφνες σχετικά με τις γνώσεις του στο αέριο, στο πετρέλαιο ή στον χρυσό. Απλώς ως οικονομολόγος που παρακολουθεί επισταμένως και την ελληνική οικονομία θέλησε να εξετάσει τις συνέπειες στην εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους από μια ενδεχόμενη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης, προχωρώντας  σε παραδοχές που δεν μπορούν να αποδειχθούν από κανέναν. Σημειώνει, π.χ., ότι στον ελληνικό Τύπο γίνεται αναφορά για κοιτάσματα αξίας 599 δισ. ευρώ, μια πρόβλεψη που βασίζεται απλώς στα ευρήματα φυσικού αερίου της λεκάνης Λεβιάθαν στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Παράλληλα προχωρεί και σε μία άλλη παραδοχή που βασίζεται στη μελέτη των Α. Bruneton, Ε. Konofagos και Α. Foscolos, που υπολογίζουν τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αέριου νοτίως της Μεγαλονήσου στα 427 δισ. ευρώ και το καθαρό όφελος για τα δημόσια ταμεία στα 214 δισ. ευρώ.
 
Μπορεί σε αυτά τα σενάρια η Ελλάδα να βρεθεί στη 15η θέση ως παραγωγός φυσικού αερίου παγκοσμίως. Ωστόσο η εμπειρία της Γκάνας το 2008 που παρά την ανακάλυψη κοιτασμάτων παρέμεινε κάτω από την ομπρέλα του ΔΝΤ, καθώς και το αποκαλούμενο σύνδρομο «Dutch Disease» που αναφέρεται στην ανακάλυψη των κοιτασμάτων αερίου της Ολλανδίας το 1959, η οποία συνοδεύτηκε από εισροές ξένου συναλλάγματος αλλά έπληξε την ανταγωνιστικότητά της, δείχνουν ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου δεν αποτελεί πανάκεια για το «γύρισμα» της ελληνικής οικονομίας.
 
Ετσι, καλό θα είναι να είμαστε συγκρατημένοι, καθώς π.χ. το πετρέλαιο βρίσκεται μόνο έπειτα από γεωτρήσεις (στο Ισραήλ έγιναν 30 γεωτρήσεις προτού βρεθεί αέριο), και στην προσπάθειά μας θα πρέπει, σύμφωνα με τους ειδικούς, να δημιουργήσουμε στρατηγικές συμμαχίες, να έχουμε σταθερότητα και να δημιουργήσουμε ένα κατάλληλο πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδυτές
 
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αν βρεθούν πλούσια κοιτάσματα, θα απαιτηθούν 8-10 χρόνια για να αποδώσουν καρπούς, τα οποία, όπως παρατηρούσε με κάπως κυνικό τρόπο ο κ. Γουόλ, θα μπορούσαν είτε να ενισχύσουν τη θέση της χώρας μας στο ευρώ είτε να αποτελέσουν ένα «μαξιλαράκι» σε τυχόν έξοδό της από την ευρωζώνη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: