"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οι επενδυτές συνεχίζουν να πληρώνουν τη Γερμανία για να τη... δανείζουν

Με αρνητικά επιτόκια συνεχίζει να δανείζεται η Γερμανία, καθώς παρά την κρίση φαίνεται ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ενδιαφέρονται για σχετικώς ασφαλείς τοποθετήσεις εντός της Ευρωζώνης. Προχθες, η γερμανική κυβέρνηση άντλησε 2,73 δισ. ευρώ από την έκδοση 12μηνων εντόκων γραμματίων με μέση απόδοση στο -0,0085%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 1,8 φορές έναντι 2,4 στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση. Αυτό, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, δείχνει πως οι επενδυτές πληρώνουν για να έχουν το προνόμιο να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους στο καταφύγιο που ονομάζεται γερμανικό χρέος.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος ότι οι τιμές των γερμανικών ομολόγων ενισχύθηκαν για πρώτη φορά μετά έξι ημέρες προχθες, πριν από την έναρξη του Eurogroup, καθώς αναμένεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα αποτύχουν και πάλι να καταλήξουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των 10ετών bunds υποχώρησαν από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων, καθώς μάλιστα έκθεση του GfK προαναγγέλλει ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γερμανία θα υποχωρήσει τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά ύστερα από επτά μήνες. 


Οι φόβοι για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης και η επιβράδυνση της ανάπτυξης εντός των συνόρων επιβάρυναν το κλίμα στους κόλπους των καταναλωτών. Ετσι, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει τον ερχόμενο μήνα στις 5,9 μονάδες, έναντι 6,1 τον Νοέμβριο - στοιχείο αναθεωρημένο έναντι της αρχικής εκτίμησης για 6,3 μονάδες. Ηταν η πρώτη πτώση του σχετικού δείκτη μετά τον Μάιο, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν νωρίτερα υποχώρησή του στις 6,2 μονάδες, έναντι της αρχικής εκτίμησης του GfK για τον Νοέμβριο. Περαιτέρω επιβάρυνση αναμένεται να επιφέρουν οι εκλογές στην Καταλωνία, στις οποίες τις δύο πρώτες θέσεις κατέλαβαν αυτονομιστικά κόμματα, κάτι «όχι θετικό για την αγορά», σύμφωνα με τους αναλυτές.

Είναι πάντως άξιο λόγου να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το GfK, οι παραδοσιακά συγκρατημένοι ως καταναλωτές Γερμανοί αναμένεται να αψηφήσουν κρίση και αβεβαιότητα και καταρτίζουν ήδη σχέδια αγορών. Η «ασυνήθιστη», όπως τη χαρακτηρίζει οικονομολόγος του GfK, συμπεριφορά είναι αντίθετη με ό,τι συνέβαινε σε περιόδους ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης στο παρελθόν, και δη την ώρα που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι «σφίγγουν το ζωνάρι». Τελευταία φορά, δε, που παρατηρήθηκε ανάλογο φαινόμενο ήταν το 2006, ενόψει της προγραμματισμένης σημαντικής αύξησης του ΦΠΑ από 16% σε 19%. Σήμερα, αυτό που φαίνεται να ενθαρρύνει τους Γερμανούς καταναλωτές είναι η εύρωστη αγορά εργασίας της χώρας και οι σταθεροί ή και αυξανόμενοι μισθοί - κάτι που και πάλι έρχεται σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία αναμένεται να διαμορφωθούν αυξημένες κατά 1,5% σε ονομαστική βάση τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, στα 80,4 δισ. ευρώ. Η μέτρια, κατά κοινή παραδοχή, αύξηση οφείλεται κυρίως στις ενισχυμένες τιμές, καθώς οι πωλήσεις αναμένεται να αλλάξουν ελάχιστα σε πραγματική βάση. Ο μέσος Γερμανός καταναλωτής θα δαπανήσει 285 ευρώ σε χριστουγεννιάτικα δώρα, ήτοι περίπου 9% περισσότερα από πέρυσι. Ομως, σε χαρακτηριστικά γερμανικό στυλ, τα δώρα θα είναι κατά κύριο λόγο «χρήσιμα»...

KAΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: