"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


AIΓΥΠΤΟΣ: H "ανοιξιάτικη" σαρία προστάζει... Οι διατάξεις-κλειδιά του επίμαχου συνταγματικού σχεδίου

Ισλάμ και σαρία: Παραμένουν πηγή της νομοθεσίας
Το νέο Σύνταγμα διατηρεί απαράλλακτο το άρθρο 2 του προηγούμενου Συντάγματος, το οποίο καταργήθηκε μετά την ανατροπή του Μουμπάρακ. Το άρθρο αυτό αναφέρει: «Το Ισλάμ είναι η επίσημη θρησκεία του κράτους και τα αραβικά η επίσημη γλώσσα. Οι αρχές της σαρίας αποτελούν την κύρια πηγή της νομοθεσίας». Στο νέο Σύνταγμα όμως προστέθηκε το άρθρο 219: «Στις αρχές της σαρίας περιλαμβάνονται γενικά στοιχεία και βάσεις, κανόνες και δίκαιο, καθώς και πηγές αποδεκτές από το δόγμα του σουνιτικού Ισλάμ και την πλειοψηφία των μουσουλμάνων λογίων».

Θρησκεία: Μη βλασφημείτε τον Προφήτη
Το παλαιό Σύνταγμα περιελάμβανε μια πολύ μικρή αναφορά στη θρησκευτική ελευθερία ενώ το νέο περιέχει το άρθρο 43:  «Το κράτος εγγυάται την ελευθερία της πίστης, την ελευθερία της άσκησης θρησκευτικών τελετουργικών και το δικαίωμα των μονοθεϊστικών θρησκειών να ιδρύουν τόπους λατρείας σύμφωνα με τον νόμο». Το άρθρο 44 όμως προσθέτει ότι απαγορεύεται η βλασφημία του Προφήτη - αν και το επόμενο άρθρο εγγυάται την ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης.

Στρατός: Η παραχώρηση του Μόρσι
Ο στρατός ήταν πανίσχυρος επί Μουμπάρακ αλλά το παλαιό Σύνταγμα δεν περιείχε καμία αναφορά στους στρατιωτικούς. Το νέο αναφέρει ότι «δεν επιτρέπεται να δικάζονται πολίτες από τα στρατιωτικά δικαστήρια, εκτός αν έχουν διαπράξει έγκλημα που πλήττει τις ένοπλες δυνάμεις». Το συγκεκριμένο άρθρο, που θεωρείται παραχώρηση του Μόρσι προς τους στρατιωτικούς, αποτελεί μία από τις βασικές αντιρρήσεις της Human Rights Watch για το νέο Σύνταγμα διότι δεν βάζει με σαφήνεια τέλος στις στρατιωτικές δίκες πολιτών.

Γυναίκες: Χωρίς εγγύηση των δικαιωμάτων τους

Το άρθρο 10 αναφέρει: «Το κράτος παρέχει δωρεάν υπηρεσίες στις γυναίκες και στα παιδιά. Εγγυάται επίσης τον συντονισμό ανάμεσα στα καθήκοντα της γυναίκας και στη δημόσια δουλειά της. Το κράτος παρέχει προστασία και φροντίδα στις χωρισμένες και στις χήρες» - προβλέψεις πολύ παραπλήσιες με εκείνες του παλαιού Συντάγματος, που ήταν όμως κενό γράμμα. Το άρθρο 30 αναφέρει ότι «οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον νόμο και έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις χωρίς διακρίσεις», αλλά δεν περιέχει σαφή εγγύηση για τα δικαιώματα των γυναικών.

Δικαιώματα και ελευθερίες: Χωρίς ρητή αναφορά για την  υποχρέωση σεβασμού των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το νέο Σύνταγμα περιλαμβάνει 51 άρθρα για τα ατομικά, πολιτικά και ηθικά δικαιώματα, τα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα, καθώς και εγγυήσεις για την προστασία τους (έναντι 24 άρθρων του παλαιού Συντάγματος). Απαγορεύει ρητά την αναγκαστική εργασία, τη δουλεία και τη σωματεμπορία αλλά δεν περιλαμβάνει ρητή απαγόρευση για την παράνομη διακίνηση ατόμων ούτε ρητή υποχρέωση σεβασμού των διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Human Rights Watch θεωρεί ότι προστατεύει καλά κατά της απάνθρωπης μεταχείρισης, κατοχυρώνει την ελευθερία μετακίνησης, την ιδιωτικότητα των τηλεπικοινωνιών και την ελευθερία του συνέρχεσθαι. 
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: