"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ: Παγκόσμια διάκριση (2η θέση) για Ελληνίδες φοιτητριες σε διεθνή διαγωνισμό για το "Δίκαιο του Διαστήματος"

Νικολ. Τριγκα

Τρεις ταλαντούχες φοιτήτριες και έναν πανεπιστημιακό με μεράκι δέχτηκε χτες στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να τους συγχαρεί για τη διάκρισή τους στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό με θέμα το Δίκαιο του Διαστήματος, σε εικονική δίκη.

Ο Κ. Παπούλιας υποδέχτηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο τις ταλαντούχες φοιτήτριες που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση σε νομικό διαγωνισμό

Πρόκειται για τις φοιτήτριες του τομέα Διεθνών Σπουδών, της Νομικής σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας Κατερίνα Πιτσόλη, Στεφανία Βλάχου και Μελίνα Στρούγγη, οι οποίες ήταν ήδη από τον περασμένο Απρίλιο πρωταθλήτριες Ευρώπης, ενώ τώρα, υπό την επίβλεψη του λέκτορα του Ιδρύματος Γ. Κυριακόπουλου, συμμετείχαν στα Παγκόσμια Τελικά του διαγωνισμού που έγινε στη Νάπολι τον Οκτώβριο.  

Η διάκριση αφορά τον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Δικαίου του Διαστήματος Manfred Lachs, ο οποίος γίνεται κάθε χρόνο απο το Διεθνές Ινστιτούτο για το Δίκαιο του Διαστήματος. 

Η Νομική Σχολή αναδείχθηκε πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και την ομάδα των έμπειρων ΗΠΑ.

Οπως τόνισε ο λέκτορας κ. Κυριακόπουλος, «οι διαγωνισμοί αυτοί είναι δύσκολοι και θέλουν πάνω από έναν χρόνο προετοιμασία καθώς οι φοιτητές πρέπει να μελετήσουν το διεθνές δίκαιο και να γράψουν σχετικά υπομνήματα. Η διάκριση αυτή είναι για τις φοιτήτριες αναγνώριση του τεράστιου κόπου τους, αλλά και ένα διαβατήριο για το μέλλον τους καθώς τώρα η νομική τους κουλτούρα είναι παγκόσμιου επιπέδου και μπορεί ν' ανοίξει ο δρόμος εκτός από τις σπουδές στο εξωτερικό και για καριέρα σε κάποια ξένη χώρα». Ηδη οι δύο από τις φοιτήτριες βρίσκονται στο εξωτερικό για μεταπτυχιακά και η τρίτη θα πάρει τώρα το πτυχίο της από τη Νομική σχολή της Αθήνας.

Στον διαγωνισμό αυτό, στον οποίο συμμετείχαν 54 χώρες, η ελληνική ομάδα απέκλεισε στα ημιτελικά την πρωταθλήτρια Αμερική, αγωνίστηκε στον τελικό κατά της πρωταθλήτριας Ασίας και κατέλαβε τελικά τη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Ο διαγωνισμός αυτός εξελίσσεται σε δύο στάδια: αρχικά σε περιφερειακό επίπεδο με στόχο την ανάδειξη ενός νικητή για καθεμία από τις περιοχές Ασίας/Ειρηνικού, Αφρικής, Αμερικής και Ευρώπης και στη συνέχεια σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των τεσσάρων περιφερειακών νικητών-εκπροσώπων των αντίστοιχων περιοχών.

Στον περιφερειακό Ευρωπαϊκό Τελικό, που έλαβε χώρα στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2012, η Νομική Σχολή Αθηνών ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, αφού επικράτησε διαδοχικά των Νομικών Σχολών που προέρχονταν από τη Μόσχα, το Λονδίνο, το Παρίσι (Paris XI) και την Κολονία. Από 1 έως 5 Οκτωβρίου 2012, η Ελληνική ομάδα συμμετείχε, ως Πρωταθλήτρια Ευρώπης, στον Παγκόσμιο Τελικό του Διαγωνισμού, στη Νάπολι της Ιταλίας. Στον ημιτελικό επικράτησε της εκπροσώπου της Αμερικής και προκρίθηκε στον τελικό, στον οποίο για τελευταία φορά είχε προκριθεί εκπρόσωπος από την Ευρώπη το 2004.

Δεν υπάρχουν σχόλια: