"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


10/12/ΧΧΧΧ - ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΝΟΜΠΕΛ: Νομπελ Οικονομιας 2012 παίρνουν οι Αλβιν Ροθ και Λόιντ Σάπλεϊ

Δύο Αμερικανοί οικονομολόγοι, οι οποίοι με τις εργασίες τους βοήθησαν στην κατανόηση και τη βελτίωση της επίδοσης πολλών αγορών, μοιράστηκαν το φετινό βραβείο Νόμπελ Οικονομίας. Ο λόγος για τον 61χρονο Αλβιν Ροθ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και τον 89χρονο Λόιντ Σάπλεϊ του UCLA που τιμήθηκαν με το βραβείο και το έπαθλο ύψους 8 εκατ. κορωνών (920.000 ευρώ) για την εργασία τους πάνω στη «θεωρία των σταθερών κατανομών και του σχεδιασμού της αγοράς».

«Αυτήν τη χρονιά το βραβείο ανταμείβει την έρευνα για μια κεντρική οικονομική προβληματική: πώς συσχετίζονται οι διάφοροι παράγοντες», ανέφερε η επιτροπή της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών της Σουηδίας που απένειμε το βραβείο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικό παράδειγμα οικονομικής μηχανικής».

Η εν λόγω έρευνα επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση διαφόρων παραγόντων σε μία συναλλαγή και μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορες περιπτώσεις, όπως συναλλαγές μαθητών και σχολείων, δωρητών οργάνων και ασθενών που περιμένουν μόσχευμα ή ο διορισμός νέων γιατρών σε νοσοκομεία. 

 Η επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το βραβείο και στους δύο, επειδή οι έρευνές τους αλληλοσυμπληρώνονται. Ο μεν Σάπλεϊ χρησιμοποίησε τη θεωρία παιγνίων για να μελετήσει και να συγκρίνει μεθόδους αλληλεπίδρασης και το πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι οι αντιστοιχίσεις είναι αποδεκτές από όλες τις πλευρές, δημιουργώντας έναν ειδικό αλγόριθμο.

Ο Ροθ, με τη σειρά του, έδωσε συνέχεια στα αποτελέσματα της έρευνας αυτής με μια σειρά από εμπειρικές μελέτες που συνέβαλαν στον επανασχεδιασμό υπαρχόντων θεσμών.


Ο Αλβιν Ροθ δήλωσε τηλεφωνικά από την Καλιφόρνια ότι ο «σχεδιασμός αγορών» είναι «ένας καινούργιος τομέας των οικονομικών»
Εξέφρασε τη χαρά του που μοιράζεται το βραβείο με τον Σάπλεϊ, όμως δήλωσε ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει με το μερίδιό του από το χρηματικό έπαθλο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: