"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Πατήρ, υιός και mea culpa

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Σε διάστημα 22 ετών πατέρας και γιος αναγκάστηκαν να παραδεχθούν δημόσια τα λάθη τους, αποδεχόμενοι στο ακέραιο την ευθύνη που τους αναλογούσε

Με μια ουσιαστική διαφορά: ο ένας ξανακατέβασε από το «ράφι» το φλέγον ζήτημα (το Κυπριακό) και ο άλλος έκλεισε στο ντουλάπι, χωρίς ουδείς να γνωρίζει πότε και εάν θα το ξανανοίξει, το θέμα των τελών κυκλοφορίας.
Της προχθεσινής παραδοχής από τον Γιώργο Παπανδρέου τού λάθους για την άδικη ρύθμιση των τελών κυκλοφορίας, που έχει εξελιχθεί σε χαράτσι για τους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, είχε προηγηθεί το ηχηρό «mea culpa» (λατινικό, σημαίνει «λάθος μου») του Ανδρέα Παπανδρέου, στη Βουλή, τον Ιούνιο του 1988.

Ηταν έξι μήνες μετά τον ελληνοτουρκικό διάλογο με τον τότε Τούρκο πρόεδρο Τουργκούτ Οζάλ στο Νταβός, σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών. Η πολιτική αυτή, που εγκαινίασε τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός, είχε χαρακτηριστεί ως μια ρεαλιστική στροφή που οδήγησε σε αναθέρμανση των ελπίδων για ειρηνική συμβίωση των δύο λαών. Μετά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες, σε κοινό ανακοινωθέν τους, ανέφεραν ότι τέτοιες κρίσεις, σαν εκείνη του Αιγαίου, δεν πρέπει να επαναληφθούν και ότι οι δύο πλευρές πρέπει να συγκεντρώσουν τις προσπάθειές τους για την καθιέρωση διαρκών ειρηνικών σχέσεων.

Ηταν η συμφωνία που ο Ανδρέας Παπανδρέου την είχε χαρακτηρίσει «μη πόλεμο», δηλώνοντας, ωστόσο, ότι οι δυο τους συμφώνησαν να μπει στο «ράφι» το Κυπριακό.
Στις 6 Ιουνίου 1988 ο Ανδρέας αναγκάστηκε να πει το γνωστό πλέον «mea culpa», αναγνωρίζοντας ότι είχε κάνει λάθος σε συζήτηση στη Βουλή, έπειτα από πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε υποβάλει η Ν.Δ.

Στην αρχή της συζήτησης, ο Ανδρέας αρνήθηκε ότι έβαλε το Κυπριακό στο «ράφι», είπε ότι είναι το βασικό θέμα συζήτησης στις συναντήσεις του με τον Οζάλ και εξέφρασε την απορία του πώς δημιουργήθηκε η εντύπωση για το «ράφι». Τότε, βουλευτής της Ν.Δ. τού είπε «εσείς το είπατε αυτό».

Ανδρέας: «Οχι με τη δική σας έννοια».

Μητσοτάκης: «Εσείς το είπατε αυτό».

Ανδρέας: «Mea culpa», σας ευχαριστεί;

Μητσοτάκης: «Mea culpa», εντάξει, αλλά εσείς το είπατε.

Ανδρέας: «Εγώ, όταν βάζω τα βιβλία στο ράφι, κ. Μητσοτάκη, τα ξαναβγάζω. Εσείς τα αφήνετε».

πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: