"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Από νομοθετική "τρύπα" στο... σφυρί εκατοντάδες ακίνητα

«Κινδυνεύω να χάσω το σπίτι μου για χρέος 2.500 ευρώ!». Οι φωνές αγωνίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών δεν έχουν ακόμη σταματήσει. Η περίπτωση του επιχειρηματία Βαγγέλη Π. που στις 13 Ιανουαρίου βγαίνει σε πλειστηριασμό η κύρια και μοναδική κατοικία του είναι μία από τις εκατοντάδες περιπτώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ενα «νομοθετικό κενό» 15-20 ημερών εκμεταλλεύονται οι τράπεζες για να βγάλουν στο «σφυρί» εκατοντάδες ακίνητα.
Με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του 2009, η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, Λούκα Κατσέλη, θέλησε να βάλει ένα τέλος στους πλειστηριασμούς τραπεζών «που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ». Προχώρησε, λοιπόν, σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (16.9.2009), στην οποία προβλεπόταν η αναστολή των πλειστηριασμών.

Το σχετικό νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στην Ολομέλεια της 12ης-14ης Ιανουαρίου και προβλέπεται ότι «από τη δημοσίευση του παρόντος -υπό ψήφιση- νόμου και μέχρι τις 30.6.2010 δεν επιτρέπεται να αρχίσει ή να συνεχίσει αναγκαστική εκτέλεση για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, -μόνο- για εκείνες που δύνανται να ρυθμιστούν με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου».

Το χρονικό διάστημα από 1.1.2010 και έως τη δημοσίευση του νόμου στο σχετικό ΦΕΚ, οι πλειστηριασμοί θα διεξαχθούν κανονικά, δηλαδή στις 13.1.2009, ημέρα Τετάρτη αλλά και στις 20.1.2009, ημέρα κατά την οποία θα έχει ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, όμως δεν θα έχει κατά πάσα πιθανότητα εκδοθεί το ΦΕΚ δημοσίευσής του, για να έχει και τυπικά ισχύ. Κι έτσι, από τα τερτίπια της γραφειοκρατίας και της αμέλειας του οικονομικού επιτελείου, οι περιουσίες όσων δανειοληπτών έτυχε να έχουν προγραμματιστεί να βγουν σε πλειστηριασμό στις 13 και 20 Ιανουαρίου κινδυνεύουν να χαθούν...

«Οι τράπεζες χωρίς να χάσουν ευκαιρία έσπευσαν να προγραμματίσουν τους πλειστηριασμούς. Είμαστε οι μοναδικοί που δεν ευνοούνται από τις προθέσεις της κυβέρνησης να δώσουν μια ανάσα σε όσους χρωστούν και δεν μπορούν να αποπληρώσουν», μας λέει ο κ. Βαγγέλης.
«Η δική μου περίπτωση είναι μία τις πολλές: ως εταιρεία, είχα λάβει ένα καταναλωτικό δάνειο, από το οποίο υπολειπόταν χρέος 2.500 ευρώ. Το ποσό αυτό έγινε 5.000 ευρώ με τους τόκους και με τα έξοδα του πλειστηριασμού έφτασε τα 10.000 ευρώ!
Πρόκειται για μια πραγματικά απαράδεκτη και ληστρική μεθοδολογία των τραπεζών, που «τρέφουν» το κύκλωμα των δικαστικών επιμελητών και των συμβολαιογράφων, οι οποίοι λυμαίνονται τα υπέρογκα δικαστικά έξοδα. Τα έξοδα αυτά δεν τα παίρνουν οι δικηγόροι, γιατί είναι έμμισθοι υπάλληλοι... Εκεί πρέπει να χτυπήσει η ελληνική πολιτεία αν θέλει να βάλει τέλος στο μαρτύριο χιλιάδων συνανθρώπων μας».


ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ
Μια χαρακτηριστική περίπτωση που αναφέρεται είναι η εξής: σε ακίνητο με τιμή εκτίμησης περίπου 300.000 ευρώ (πρώτη κατοικία), επισπεύδεται πλειστηριασμός στις 13/1 για απαίτηση ποσού διπλάσιου από το χρέος, η οποία προέρχεται από οφειλές στεγαστικού δανείου (με επιβαρύνσεις από τόκους υπερημερίας, εκτοκισμούς τόκων κ.λπ.). Η τράπεζα έχει αναγγείλει πλειστηριασμό για ικανοποίηση μέρους του ποσού. «Αν δεν διενεργηθούν οι πλειστηριασμοί τη συγκεκριμένη ημέρα λόγω ειδικότερης ρύθμισης, η οποία θα συμπεριλαμβάνει βέβαια και τα στεγαστικά, καθώς και τα καταναλωτικά δάνεια, πιθανόν το εν λόγω ακίνητο να μη χαθεί από την κυριότητα του δανειολήπτη και να καταφέρει εκείνος με την ψήφιση του νέου νόμου για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» και την προστασία της πρώτης κατοικίας να αιτηθεί την υπαγωγή του στις ευνοϊκές αυτές ρυθμίσεις, αποπληρώνοντας όχι το σύνολο της οφειλής του στην παρούσα φάσηγ, αλλά την αποπληρωμή του 85% της συνολικής εμπορικής αξίας του ακινήτου σε 20ετή χρονική ρύθμιση», εξηγούν από το Ελληνικό Ινστιτούτο Δανειοληπτών
πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: