"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Περίτεχνα τρικ πολυεθνικών στην Ελλάδα...

Του Βαγγελη Mανδραβελη

Μπορεί οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής να «δεινοπαθούν» τα τελευταία χρόνια, αλλά οι πολυεθνικές εταιρείες του κλάδου θριαμβεύουν. Τα έσοδα και τα κέρδη τους διαρκώς διευρύνονται, παρόλο που είναι δύσκολο να παρακολουθηθούν, λόγω των ομιλικών διασυνδέσεών τους σε χώρες του εξωτερικού.

Η θυγατρική της ΙΒΜ Corp. και η αντίστοιχη της Oracle Corp. στην Ελλάδα πετυχαν πέρυσι κέρδη που συνιστούν ιστορικό ρεκόρ σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη για τον κλάδο της πληροφορικής. Η πρώτη εμφάνισε κέρδη προ φόρων 23 εκατ. ευρώ, υπερτριπλάσια της προηγούμενης χρονιάς και η δεύτερη διαρήτησε την κερδοφορία της στα 8 εκατ. ευρώ. Αμφότερες οι επιχειρήσεις παρουσίασαν ισχυρή αύξηση εσόδων της τάξης του 16 - 17%, σε μια χρονιά που ο συνολικός τζίρος της αγοράς πληροφορικής εκτιμάται ότι μειώθηκε περίπου 5%.

Και τα δύο προαναφερόμενα παραδείγματα δεν συνιστούν εξαίρεση στον κανόνα, αλλά τον ίδιο τον κανόνα. Οι πολυεθνικές εταιρείες πληροφορικής διευρύνουν τα μεγέθη τους στην ελληνική αγορά, καθώς έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα πετυχημένο μοντέλο δραστηριότητας στη χώρα μας.


Εχουν καταστήσει τις ελληνικές εταιρείες πληροφορικής «νεροκουβαλητές» στον δικό τους μύλο.


Μάλιστα, τεράστιος όγκος πωλήσεων στην ελληνική αγορά δεν περνάει καν από τις επιχειρήσεις που έχουν συστήσει στη χώρα μας, αλλά τιμολογούνται απευθείας σε θυγατρικές εταιρείες άλλων κρατών.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hewlett-Packard Hellas, κ. Στ. Γιουρέλη, η εταιρεία στη χρήση που έληξε τον περασμένο Σεπτέμβριο τιμολόγησε μόλις το 1/3 των προϊόντων και υπηρεσιών που διατέθηκαν πέρυσι από τον αμερικανικό κολοσσό στην ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το μοντέλο αυτό δραστηριότητας βολεύει ιδιαίτερα τις πολυεθνικές. Κατ’ αρχάς έχουν καλύτερο έλεγχο των αποθηκών τους, ενώ επιπλέον μπορεί να διευρύνουν τα κέρδη τους επιλέγοντας ως έδρα πωλήσεων για την Ευρώπη μια χώρα με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Αυτό είναι ορατό στην περίπτωση της Microsoft, η οποία διαθέτει όλα τα προϊόντα της από την Ιρλανδία. Η απόφαση αυτή έχει καταστήσει τη χώρα έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αναπόφευκτα, το συγκεκριμένο μοντέλο ανάπτυξης των πολυεθνικών της πληροφορικής έχει καταστήσει τις θυγατρικές πολυεθνικών εταιρειών στην Ελλάδα καθαρά εταιρείες marketing. Εταιρείες με 10 - 30 απασχολουμένους χειρίζονται γιγαντιαίους τζίρους στη χώρα, όπως η Microsoft που οι πωλήσεις της εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης η Cisco, μια εταιρεία με λιγότερους από 20 απασχολουμένους, πραγματοποιεί ετησίως στη χώρα μας έσοδα 50 - 70 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ

Δείτε τι έγραφα για το θέμα λίγες εβδομάδες σχετικά με το θέμα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: