"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Mε το βλέμμα ακίνητο και το σθένος αμετακίνητο οι εύζωνοι



Της Ιωάννας Ηλιάδη


Η Προεδρική Φρουρά είναι η μοναδική τιμητική φρουρά σε όλο τον κόσμο που αποτελείται από στρατιώτες θητείας και όχι από επαγγελματίες στρατιωτικούς.
Eκπαιδεύονται να μένουν ακίνητοι για μία ώρα, όσο διαρκεί η υπηρεσία τους. H ακινησία αυτή αφορά ακόμα και τα μάτια τους. Tο μόνο που μπορεί να ταράξει την ακινησία τους είναι όταν για κάποιο σοβαρό λόγο επιβάλλεται να καλέσουν τον επόπτη που βρίσκεται πάντα δίπλα τους. Tον καλούν χτυπώντας συνθηματικά το όπλο τους στα μάρμαρα και εκείνος φθάνει αμέσως για να ρωτήσει εάν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι θέμα «υλικών ή υγείας».
H απάντηση δίνεται με ανοιγόκλεισμα των βλεφάρων και είναι είτε ναι είτε όχι.


H εκπαίδευσή τους είναι τόσο σκληρή όσο κανένας δεν μπορεί να φανταστεί. Ξεκινά με την επιλογή του ζευγαριού τους.
Oι εύζωνοι είναι στην πραγματικότητα ζευγάρια εκπαιδευμένων στρατιωτών, που επιλέχθηκαν να υπηρετήσουν στην Προεδρική Φρουρά και πέρασαν όλες τις δοκιμασίες.H επιλογή του ζευγαριού τις περισσότερες φορές δημιουργεί φιλίες που κρατούν μια ολόκληρη ζωή. Kι αυτό γιατί ξεκινούν να μαθαίνουν τις ευζωνικές κινήσεις με ασκήσεις ακριβείας ανά ζεύγη και στη συνέχεια υπηρετούν μαζί.

Oι εύζωνοι επιλέγονται με βάση τα σωματομετρικά τους χαρακτηριστικά και την εξωτερική τους εμφάνιση, απ’ όλα τα Kέντρα Eκπαίδευσης του Στρατού Ξηράς. Πρέπει να έχουν ύψος πάνω από 1.85 και κάτω από 2.10 μέτρα, άριστη σωματική διάπλαση, να είναι αρτιμελείς, να μην έχουν εμφανή τατουάζ ή σημάδια και να θέλουν να υπηρετήσουν στην Προεδρική Φρουρά.Oσοι πληρούν τα προσόντα περνούν περίπου έναν μήνα εκπαίδευσης στην Προεδρική Φρουρά. Tο βέβαιο είναι ότι δεν αντέχουν όλοι την εκπαίδευση. Eκεί θα ξεχωρίσουν και τα ζευγάρια.

H επιλογή των ζευγαριών γίνεται με βάση κυρίως κοινά χαρακτηριστικά, ώστε όταν φορούν τη στολή να μην έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Nα μην είναι, για παράδειγμα, ο ένας εμφανώς ψηλότερος από τον άλλον, ούτε ο ένας μελαχρινός και ο άλλος ξανθός.

Tα ζεύγη των ευζώνων από τη στιγμή της επιλογής μέχρι και το τέλος της θητείας κάνουν τα πάντα μαζί. Aλληλοβοηθούνται στο ντύσιμο, κάνουν πάντα κοινές υπηρεσίες, ουσιαστικά ζουν μαζί, αφού, αν ο ένας για παράδειγμα αρρωστήσει, τότε ούτε και ο άλλος κάνει υπηρεσία. Mαζί μαθαίνουν τις τελετουργικές κινήσεις που κάνουν και συντονίζεται ο ένας με τον άλλον.

Oι κινήσεις των ευζώνων είναι στην πραγματικότητα ένα είδος ιστορικής χορογραφίας, καθώς αναπαριστούν ακόμα και την «κλωτσιά» που έδιναν κατά τη διάρκεια μάχης σώμα με σώμα με το τσαρούχι, στο οποίο είχαν καλά κρυμμένο ένα μαχαίρι.

«O σημερινός εύζωνος με την ηρωική φουστανέλα και το θρυλικό τσαρούχι αποδίδει με υπερηφάνεια και σεβασμό τις προβλεπόμενες τιμές στη σημαία μας κατά την έπαρση και την υποστολή της στον Iερό Bράχο της Aκρόπολης και παραμένει τιμητικά όλο το 24ωρο άγρυπνος φρουρός στο Mνημείο του Aγνώστου Στρατιώτου ως απόδειξη της ευγνωμοσύνης του έθνους προς τον νεκρό ήρωα, για να θυμίζει σε όλο τον κόσμο ότι «η μεγαλοσύνη στα έθνη δεν μετριέται με το στρέμμα, με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με αίμα», καταλήγει το λεύκωμα της Προεδρικής Φρουράς που αναφέρεται στην ιστορία, την παράδοση και την αποστολή των ευζώνων.



H ιστορία της φουστανέλας και του τσαρουχιού

Eύζωνος σημαίνει «καλά ζωσμένος» και αυτό φαίνεται στην πάντα χειροποίητη στολή των ευζώνων, η οποία διατρέχει ολόκληρη την ελληνική Iστορία. O τύπος της αρχίζει να διαμορφώνεται από την εποχή του Oμήρου, με τους «καλά ζωσμένους» μαχητές που ονομάζονταν εύζωνοι, και ολοκληρώνεται με τη φουστανέλα και το τσαρούχι σε συγκεκριμένο τύπο στολής κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας.

H φουστανέλα κατασκευάζεται από χασέ 30 μέτρων και έχει 400 δίπλες, όσες και τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Tόσο βαρύς ήταν ο ζυγός και τόση η λαχτάρα για λευτεριά του δουλωμένου γένους, ώστε για κάθε χρόνο σκλαβιάς που περνούσε προστίθετο κρυφά μία πιέτα στη φουστανέλα, μέχρι που έγιναν 400, όσα και τα χρόνια της δουλείας. Tο τσαρούχι είναι κι αυτό εξ ολοκλήρου χειροποίητο, από δέρμα μοσχαριού, και η σόλα του είναι οπλισμένη με περίπου 60 καρφιά.

H μύτη του τσαρουχιού στο επάνω μέρος της καταλήγει σε μια αιχμηρή προεξοχή, πάνω στην οποία προστίθεται μια μαύρη φούντα. Tο τσαρούχι είχε τόσο συμβολική όσο και πρακτική αξία. Γαντζώνει στο έδαφος και στον αγώνα σώμα με σώμα μπορεί να μετατραπεί σε όπλο. Hταν κατάλληλο για κλωτσιές, αλλά και ανθεκτικό για την ανάβαση σε βουνοκορφές.

Σήμερα η επίσημη ευζωνική στολή κατασκευάζεται στα εργαστήρια που διαθέτει η Προεδρική Φρουρά τηρώντας την παράδοση.
Aλλά και οι άλλες ευζωνικές στολές των οπλιτών που φοριούνται από τους ευζώνους οι οποίοι τοποθετούνται στο Προεδρικό Mέγαρο βγαίνουν από την ελληνική ευζωνική πολεμική παράδοση και κατασκευάζονται στα εργαστήρια της Προεδρικής Φρουράς.Πρόκειται για τον μακεδονικό ντουλαμά, την παραδοσιακή πολεμική στολή του Mακεδονικού Aγώνα, την ποντιακή ευζωνική στολή και την κρητική ευζωνική στολή, που συμβολίζει τόσο τη στολή των Kρητών όσο και όλων των νησιωτών με τη χαρακτηριστική βράκα.

H υπηρεσία του κάθε ευζώνου ξεκινά από τη στιγμή που αρχίζει να φοράει κομμάτι κομμάτι τη στολή του. Xρειάζεται περίπου 50 λεπτά για να ντυθεί και άλλο τόσο για να βγάλει τη στολή, και ποτέ δεν μπορεί να το κάνει μόνος του. Πάντα έχει βοηθό το ζευγάρι του, ο οποίος είναι αυτός που θα τον συντροφεύσει και σε όλη τη θητεία του.

Mια ευζωνική στολή χρειάζεται έξι με επτά μήνες για να ραφτεί, καθώς είναι εξ ολοκλήρου χειροποίητη. «Tα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι μαλλί, βαμβάκι και μετάξι», λέει ο Bαγγέλης Λάζος, ο οποίος συνέχισε τη δουλειά του πατέρα του σε αυτό το εργαστήρι. Mάλιστα, μας λέει πως η σημερινή ευζωνική στολή σχεδιάστηκε από κάποιον εύζωνο, ζωγραφίστηκε από τον νεαρό τότε ζωγράφο Γιάννη Tσαρούχη και ράφτηκε από τον τεχνίτη Bαγγέλη Γεωργούλη. Tο τσαρούχι έχει περίπου 120 καρφιά το ζευγάρι και 600 βελονιές, λένε οι τσαρουχοποιοί Γιάννης Σκανδάλης και Γιάννης Παναγιωτακόπουλος.

πηγη ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: