"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Απόφαση υπέρ κολεγίου


Το ζήτημα της αναγνώρισης των τίτλων των κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια επαναφέρει απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών για την επαγγελματική αλλά και ακαδημαϊκή αναγνώριση πτυχίων γαλλικού πανεπιστημίου συνεργαζόμενου με ελληνικό κολέγιο.
Η ετυμηγορία του Εφετείου επικύρωσε προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών σύμφωνα με την οποία ο ΔΟΑΤΑΠ έχει αρμοδιότητα μόνον ως προς την ισοτιμία σπουδών με αυτές των ελληνικών ΑΕΙ και όχι ως προς τον έλεγχο για τον τόπο και τον τρόπο διεξαγωγής αυτών.

Σημαντική παράμετρος, η αποζημίωση υπέρ του κολεγίου (αυξημένη κατά 150%) για την ηθική βλάβη εξαιτίας της καθυστέρησης συμμόρφωσης στην κοινοτική οδηγία περί αναγνώρισης επαγγελματικών διαιωμάτων, που «στρώνει» τον δρόμο στα υπόλοιπα κολέγια για μαζικές προσφυγές.

Πρόκειται για το κολλέγιο IdEF το οποίο θα εισπράξει απο το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 50.000 ευρώ.

Ο πρόεδρος του κολεγίου IdEF ο κ. Αμαργιανάκης επισημαίνει πως το Εφετείο απέρριψε συλλήβδην την έφεση του ελληνικού Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης και τονίζει πως τίθενται νέα νομολογιακά δεδομένα. Ητοι, η άμεση αναγνώριση των πτυχίων που χορηγούνται από το δημόσιο γαλλικό Πανεπιστήμιο Paris 13 σε σύμπραξη με το Κολέγιο IdEF στην Ελλάδα, αναδρομικά από το 2000, η δυνατότητα ισχύος της απόφασης μόνο για ομοταγή ιδρύματα και τέλος, η ανάγκη αλλαγής του νόμου περί κολεγίων, «η νέα μορφή του οποίου πρέπει να περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις για όσα εκ των ήδη αδειοδοτημένων κολεγίων (πρώην ΕΕΣ) είχαν ίδια δομή με το IdEF (franchising με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια) προς αποφυγή μαζικών προσφυγών».
«Ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο ανώτατο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας θα έχει η εμμονή του ελληνικού Δημοσίου (υπουργείο Παιδείας, υπουργείο Οικονομικών, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) να υποστηρίζει το "κρατικό μονοπώλιο" της ανώτατης εκπαίδευσης». Τέλος, στρέφεται και κατά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που στη συγκεκριμένη έφεση ορίζει ότι «στις ανώτατες σχολές εμπίπτουν κατά το Σύνταγμα μόνο αυτές που χορηγούν πτυχία και διδακτορικά διπλώματα».

Οπως τονίζει ο κ. Αμαργιανάκης, «αναιρεί, επί της ουσίας, την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, τη λειτουργία του ΔΙΠΑΕ, ενώ ακυρώνει όλα τα Μάστερ των ΤΕΙ που έγιναν μέχρι σήμερα σε σύμπραξη με πανεπιστήμια της Ελλάδας ή του εξωτερικού και τις πράξεις αναγνώρισής τους από τον ΔΟΑΤΑΠ».

ΑΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ
Για όσους ενδεχομένως δεν θυμούνται ή δεν πρόσεξαν τις χθεσινές αναρτήσεις ο κύριος Αμαριανάκης είναι ο Ελληνας που ανακηρύχθηκε Ιππότης του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων απο το Γαλλικό Υπουργείο Παιδείας. Την ανάρτηση θα την βρείτε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια: