Η φύλαξη των πανεπιστημίων στο εξωτερικό
Του Αποστολου Λακασα
Τελείως διαφορετική εικόνα απ την Ελληνική στο ζήτημα της φύλαξης καταγράφεται στα ΑΕΙ του εξωτερικού. Το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί τα ελληνικά με τα ξένα ΑΕΙ είναι ότι στο εξωτερικό έχει εδραιωθεί μία πολιτική κουλτούρα, σύμφωνα με την οποία είναι αδιανόητη η παρουσία εντός των χώρων των ΑΕΙ εξωπανεπιστημιακών προσώπων σε μόνιμη βάση.
Αλλωστε, στο εξωτερικό οι αρχές των πανεπιστημίων εστιάζουν στη φύλαξη των ιδρυμάτων, αφού θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ» η προστασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών εντός των ιδρυμάτων.
Ετσι, δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν έκτροπα εντός των πανεπιστημιακών χώρων και να μην παρέμβει αστυνομική δύναμη.
Στο εξωτερικό είναι ευρέως διαδεδομένη η φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων με μέτρα (π. χ. ταυτότητες, μπάρες, ιδιωτική αστυνομία). Από την άλλη τα βρετανικά ΑΕΙ δεν έχουν μέτρα φύλαξης, όμως δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των ελληνικών ΑΕΙ. Ισως, οι Βρετανοί πανεπιστημιακοί να έχουν βρει το «κλειδί»...
Στα πανεπιστήμια των HΠA υπάρχει φύλαξη από υπαλλήλους, ενώ στα μεγάλα campus φοιτητές του ιδρύματος έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν ως ωρομίσθιοι με αρμοδιότητα να «σαρώνουν» τον χώρο λειτουργώντας ως «πρώτο μάτι» για τυχόν έκνομες ενέργειες. Οταν συμβεί κάτι, οι φοιτητές ειδοποιούν και κατόπιν αναλαμβάνουν οι αρχές του ιδρύματος και η Aστυνομία.
Aυστηρά συστήματα φύλαξης των πανεπιστημιακών χώρων εφαρμόζονται σε πανεπιστήμια της Δυτικής Eυρώπης, εκ των οποίων πολλά αναθέτουν τη φύλαξη σε ιδιωτικές εταιρείες με σχετικό αντικείμενο. «Είναι αδιανόητο να μην παρέμβουν οι φύλακες όταν γίνονται επεισόδια. Επίσης, οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι επισκέπτες θεωρούν πολύ λογικό να υπάρχει έλεγχος κατά την είσοδο στους χώρους του ιδρύματος» τόνισε, πανεπιστημιακός με σπουδές στη Γαλλία, μια χώρα ιδιαίτερα ευαίσθητη σε τέτοια θέματα.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΚΟΣΜΟΣ,
ΠΑΙΔΕΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου