"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τουρκικές νοστιμιές απο... γαϊδούρια


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ


«ΤΡΩΜΕ ΚΡΕΑΣ από γαϊδούρια και άλογα» είναι το σημείο αναφοράς του κύματος διαμαρτυριών, αλλά και ανακοινώσεων που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές μέρες στην Τουρκία.
Η ιστορία ξεκίνησε με το θάνατο ενός ατόμου έπειτα από κατανάλωση πολύ φτηνού κρέατος. Προηγήθηκαν οι διαμαρτυρίες φοιτητών του Πανεπιστημίου Τσουκούροβα στη Μερσίνα, οι οποίοι κατήγγειλαν ότι στο εστιατόριο της φοιτητικής εστίας τρώνε κρέας από γαϊδούρια και άλογα. Σχετικές έρευνες έχουν ήδη ξεκινήσει, αλλά η ουσία του προβλήματος δείχνει ότι μάλλον δεν πρόκειται να οδηγήσουν πουθενά. Αν μη τι άλλο, δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα. Ο Αχμέτ Αϊ, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επιχειρηματιών στον τομέα των τροφίμων, την περασμένη Πέμπτη δήλωσε ότι «εξαιτίας της σημαντικής αύξησης στις τιμές του κρέατος, ορισμένα εστιατόρια βάζουν στα φαγητά κρέας από άλογο και γαϊδούρι». Η αύξηση της τιμής του μοσχαρίσιου κρέατος μέσα σε ένα χρόνο αγγίζει το 76%. Ο αντιπρόεδρος είπε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν να πωλείται γύρος με ψωμί έναντι 2 λιρών» (περίπου 1 ευρώ).

ΟΙ ΚΛΑΣΙΚΟΙ ΤΡΟΠΟΙ κατανάλωσης γύρου στην Τουρκία είναι σε πίτα, σε ψιλό φύλλο ή μέσα σε μισό ψωμί. Σημειώνεται ότι ο γύρος στην Τουρκία κατά βάση περιλαμβάνει μοσχαρίσιο κρέας και σε μικρή ποσότητα πρόβειο. Αυτό που υπονοεί ο αντιπρόεδρος με τις 2 λίρες είναι ότι το κόστος μιας μερίδας γύρου μέσα σε μισό ψωμί δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 2 λίρες. Και όμως στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να φάει κανείς γύρο μέσα σε μισό ψωμί και με 500 γρόσια, δηλαδή 0,5 λίρα!
Κατά περιόδους, έχουν γίνει της μόδας στην Τουρκία εκφράσεις του τύπου «δεν βλέπω γάτες και σκυλιά γύρω από το μαγαζί» ή «γιατί νιαουρίζει ο γύρος;» Αυτά και άλλα παρόμοια υπονοούσαν ότι ο γύρος περιλαμβάνει όχι απλώς γαϊδούρια, αλλά και γάτες και σκύλους. Συνεπώς το οικονομικό πρόβλημα και συγκεκριμένα η τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος είναι ο ουσιαστικός λόγος για τη μεταλλαγή αυτή του γύρου.


ΤΟ ΘΕΜΑ ΒΕΒΑΙΩΣ δεν είναι αν τρώγεται το κρέας του αλόγου. Υπάρχουν χώρες μάλιστα όπου τρώνε τέτοιο κρέας. Το θέμα είναι ποιοι και κάτω από ποιες συνθήκες φτιάχνουν το δρόμο από τον οποίο ένα γαϊδούρι περνά και καταλήγει να είναι γύρος μέσα σε μισό ψωμί που κρατά στα χέρια του ένας ανυποψίαστος οπαδός του είδους; Δηλαδή τι μορφή έχουν τα σχετικά «σφαγεία»; Για πολλά χρόνια σε πολλά σημεία πίσω από τα βυζαντινά τείχη της Πόλης, σε διάφορες συνοικίες από τις οποίες περνούν τα τείχη αυτά, έσφαζαν κάποιοι γαϊδούρια. Κρέατα τα οποία κατέληγαν όχι μόνο σε εστιατόρια, αλλά και σε χασάπικα.
ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟ ΘΕΜΑ δεν εξαντλείται στην ανέχεια, η οποία προκαλεί τέτοια περιστατικά. Είναι και ο κρατικός έλεγχος, η ίδια η τουρκική νομοθεσία και οι διάφοροι κανονισμοί. Για παράδειγμα, το θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων συζητείται εδώ και καιρό στην Τουρκία. Ο σχετικός νόμος και ο κανονισμός θέτουν κάποιους περιορισμούς. Ωστόσο στη συσκευασία των προϊόντων που περιλαμβάνουν μεταλλαγμένα δεν θα αναγράφεται καμία προειδοποίηση. Και το πιο ενδιαφέρον. Νέα ρύθμιση αναφέρει ότι μέχρι τον Μάρτιο μπορεί να γίνει εισαγωγή απαγορευμένων μεταλλαγμένων, συμπεριλαμβανομένων των βρεφικών τροφών. Οπότε το σχόλιο που κυριαρχεί τώρα είναι «κάποιου του έμειναν αδιάθετες μεταλλαγμένες βρεφικές τροφές»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: