Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας τουριστικές επενδύσεις 8 δισ.
Των Σταθη Κουσουνη- Νικου Ρουσανογλου
«Οδύσσεια» περνούν όσοι επιχειρηματίες επιθυμούν να υλοποιήσουν τουριστικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στη χώρα μας εξαιτίας των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών που ισχύουν στον ελληνικό δημόσιο τομέα με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων.Αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές, να εγκαταλείπουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια στην Ελλάδα και να κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους σε πιο φιλόξενους για επενδύσεις προορισμούς.
Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, πέραν των καρεκλοκένταυρων στις δημόσιες υπηρεσίες, φέρουν και οι πολιτικές ηγεσίες, που επιτρέπουν καθυστερήσεις ετών σε επενδύσεις που άλλοι ανταγωνιστικοί προορισμοί δίνουν γη και ύδωρ για να τις προσελκύσουν.
Την ίδια στιγμή που το οικονομικό επιτελείο αναζητεί έσοδα και επενδυτές, το υπουργείο Απασχόλησης ψάχνει τρόπους για να μειώσει την ανεργία και το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, τρόπους για να φέρει ποιοτικούς επισκέπτες στην Ελλάδα, μεγάλο μέρος κεφαλαίων 8 δισ. ευρώ που έχει δηλωθεί από επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα επενδυθούν στον ελληνικό τουρισμό «λιμνάζει» με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας.
Η μόνη μεγάλη τουριστική επένδυση της οποίας η πρώτη φάση φθάνει στο τέλος –καθώς ανοίγουν τα πρώτα ξενοδοχεία και οι συμπληρωματικές εγκαταστάσεις της τον προσεχή Μάιο– είναι η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης Costa Navarino στη Μεσσηνία, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ΤΕΜΕΣ Α.Ε. του εφοπλιστικού Ομίλου Β. Κωνσταντακόπουλου.Προκειμένου να καταστεί υλοποιήσιμη η επένδυση έπειτα από 12 χρόνια επιμονής στη συγκέντρωση αδειών απαιτήθηκε ο αριθμός-ρεκόρ των 3.000 υπογραφών αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα σε όλες τις βαθμίδες.
Μία άλλη τουριστική επένδυση με την επωνυμία «Atalanti Hills» στην Αταλάντη στο νομό Φθιώτιδας, συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα εξαιτίας των ράθυμων ρυθμών δημοσίων υπηρεσιών να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς ζητήματα αρμοδιότητάς τους. Πρόκειται για σχέδιο το οποίο σκοπεύει να υλοποιήσει η εταιρεία «Λοκρός» σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 12.500 στρεμμάτων.
Επένδυση που επιθυμεί εδώ και 20 χρόνια να υλοποιήσει η εταιρεία Minoan Group Plc στη χερσόνησο Κάβο Σίδερο της Ανατολικής Κρήτης, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ, έπειτα από διάφορα στάδια παλινωδιών, σήμερα βρίσκεται στο στάδιο να κρίνεται η τύχη της από μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η Dolphin Capital Investors, συμφερόντων των κ. Μ. Καμπουρίδη και Πιερ Χαραλαμπίδη, δρομολογεί τουριστικές επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ. Πιο κοντά στην υλοποίηση βρίσκεται η ανάπτυξη δύο ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας στην Αργολίδα, συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Μεγάλες βλέψεις τρέφει η εταιρεία και για την Κρήτη, όπου έχει αποκτήσει το 60% έκτασης 4.300 στρεμμάτων για την τουριστική του αξιοποίηση στη Σητεία. Επίσης, στη Σητεία συμμετέχει σε επένδυση της «Ικτίνος Τουριστική». Η εταιρεία έχει επίσης εκτάσεις στην Κρήτη, στη Μήλο, στη Μαγνησία, αλλά και στη Βοιωτία.
Ο όμιλος Παπίστα κινείται, σε συνεργασία με την βελγικών συμφερόντων εταιρεία Greenwell Golf & Leisure Projects, για την ανάπτυξη έκτασης 2.500 στρεμμάτων στη θέση Σιδερόπετρα, οικισμού Ματάλων, στο Τυμπάκι της Κρήτης. Η επένδυση εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο θα αποτελέσει προϊόν διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, καθώς η έκταση είναι ιδιοκτησίας του Δήμου Τυμπακίου. Επίσης, στην Κρήτη, στην Αγία Γαλήνη στα Χανιά, κινείται η Emeral Developments, η οποία στοχεύει στην τουριστική αξιοποίηση έκτασης 1.600 στρεμμάτων, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό άνω των 300 εκατ. ευρώ.
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ,
ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου