Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνει η νέα Αργεντινή, και πολλές πιθανότητες να εξέλθει της Ευρωζώνης τα επόμενα 2-3 χρόνια, σύμφωνα με όσα γράφει ο Ντέσμοντ Λάχμαν, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, στους Financial Times.
Οπως επισημαίνει ο κ. Λάχμαν, o οποίος είναι σήμερα συνεργάτης του American Enterprise Institute, η Ελλάδα ακολουθεί την πορεία που οδήγησε την Αργεντινή στην πτώχευση την προηγούμενη δεκαετία.
Το πρώτο βήμα για μία νομισματική κρίση, επισημαίνει, είναι η υιοθέτηση μιας σταθερής ισοτιμίας. Η Ελλάδα, τονίζει ο οικονομολόγος, έχει προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα από την Αργεντινή, υιοθετώντας το ευρώ, στο οποίο εισήλθε με δημιουργική λογιστική.
Το δεύτερο βήμα είναι η εφαρμογή πολιτικής που δεν συνάδει με τις απαιτήσεις του νομισματικού διακανονισμού που έχει συνάψει - στην προκειμένη περίπτωση, του Συμφώνου Σταθερότητας.
«Τα τελευταία χρόνια, η Αθήνα έχει χάσει κάθε έννοια δημοσιονομικής πειθαρχίας», επισημαίνει στο άρθρο του, τονίζοντας ότι σε συνδυασμό με τα εισαγόμενα χαμηλά επιτόκια, στήνει το σκηνικό του αδιεξόδου, αφού εκτός από το να βάζει τα δημόσια οικονομικά σε μη βιώσιμη πορεία, διαβρώνει επίσης τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της χώρας. Οπως τονίζει, στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει χάσει περισσότερο από την Αργεντινή.
Η υπό όρους διεθνής βοήθεια στην τελευταία, σύμφωνα με τον κ. Λάχμαν, απέτρεψε το αναπόφευκτο για δύο χρόνια, αλλά στη συνέχεια τα προτεινόμενα μέτρα οδήγησαν σε συγκρούσεις, που κατέστησαν σαφές στο ΔΝΤ ότι η χώρα δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα ρευστότητας αλλά αξιόχρεου. Οπως εκτιμά, κάθε προσπάθεια περιορισμού του ελληνικού ελλείμματος θα επιτείνει την ύφεση, ενώ η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας μέσω μειώσεων των μισθών θα οδηγήσει σε «χρόνιο αποπληθωρισμό». Οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί, σύμφωνα με τον ίδιο: ήδη υπάρχει εργασιακή αναστάτωση ενόψει των περικοπών των δαπανών, ενώ οι οίκοι αξιολόγησης έχουν υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Ο κ. Λάχμαν καταλήγει ότι αν έχουν κάτι να μάθουν οι Ελληνες αξιωματούχοι από το παράδειγμα της Αργεντινής, είναι το εξής: «είναι μάταιο να προσπαθήσουν να αντιπαλέψουν το αναπόφευκτο».
Οπως υποστηρίζει, αυτό όχι μόνο θα φορτώσει τη χώρα με χρέη που δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει, αλλά θα βαθύνει και θα παρατείνει την ύφεση, από την οποία θα ξεκινούσε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης μετά την αναπόφευκτη υποτίμηση. Ομως, λόγω του ευρώ, το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ πιστεύει ότι για την Ελλάδα είναι καλύτερο να φύγει μία ώρα αρχύτερα από την Ευρωζώνη, αν θέλει να αποφύγει μία ακόμη μεγαλύτερη ελληνική τραγωδία...
πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου