Σπείρε και συ μια φήμη, μπορείς
Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ
Οι μεγαλύτεροι οικονομολόγοι έχουν καταλήξει εδώ και χρόνια στο συμπέρασμα ότι, πάνω απ' όλα, η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας της αγοράς.
Ούτε οι κανόνες, ούτε η προσφορά και ζήτηση, ούτε οι νόμοι, ούτε καν αυτό το ίδιο το χρήμα δεν έχει αξία αν δεν συνοδεύεται από τη θετική ανταπόκριση της αγοράς. Από την Πίστη.
Τρανό και απλούστερο παράδειγμα είναι ότι ο μοναδικός αριθμός Ενα (1) και τα παράγωγά του είναι ισχυρότερα από το νόμισμα που τα ακολουθεί. Απόδειξη; Ο μανάβης γράφει 10 ευρώ εκεί που έγραφε 10 δραχμές και ο πελάτης πληρώνει αγόγγυστα (τρόπος του λέγειν) 3.407,5 δρχ. αντί 10 δρχ. το κιλό τη φράουλα.
Στην ευρύτερη κλίμακα, ο αγοραστής και ο πωλητής συμπεριφέρονται ανάλογα με το κλίμα και όχι ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Παράδειγμα: Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει υποχρεωτική δήλωση των καταθέσεων στις φορολογικές δηλώσεις και πριν καν καταθέσει τον σχετικό νόμο, πάνω από 5 δισ. ευρώ φεύγουν από τις ελληνικές και τις εν Ελλάδι τράπεζες και κατατίθενται έξ' από 'δώ. Τι σημαίνει αυτό; Στη καλύτερη περίπτωση, ότι η δύναμη των ελληνικών τραπεζών μειώνεται κατά περίπου 5 δισ. ευρώ. Δεν είναι και το καλύτερο που μπορεί να πετύχει ένας υπουργός Οικονομικών.
Αλλο παράδειγμα: Από το ίδιο το υπουργείο αφήνεται να διαρρεύσει ότι θα αυξηθούν από 20% μέχρι και 200% οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων. Επειδή κανείς πολίτης δεν πιστεύει ότι έπιασε ο πόνος την κυβέρνηση να αποδώσει δικαιοσύνη, εξισώνοντας τις αντικειμενικές τιμές με τις εμπορικές, όλοι είναι βέβαιοι ότι ετοιμάζεται φορολογική εισβολή στην τσέπη τους.
Τι σημαίνει αυτό; Οτι ακόμα κι αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν αγοράζουν και δεν χτίζουν ακίνητα περιμένοντας να δουν τι θα γίνει. Αποτέλεσμα; Πάνω από 60 επαγγέλματα που απασχολεί η οικοδομή στερούνται πόρων και τα δημόσια ταμεία χάνουν έσοδα από την ανυπαρξία αγοραπωλησιών.
Αλλο παράδειγμα: Ο υπουργός αφήνει να διαρρεύσουν σειρά τεκμηρίων και δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων, χωρίς να είναι βέβαιος ότι θα τα εφαρμόσει κιόλας. Σκέψεις εκφράζει.
Αποτέλεσμα: Οι πολίτες κλειδώνουν τα χρήματά τους και ξοδεύουν τα ελάχιστα δυνατά για να αντιμετωπίσουν το αβέβαιο μέλλον. Η αγορά φυτοζωεί, οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν ή απειλούνται με κλείσιμο και τρίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Οοοολα αυτά συμβαίνουν πριν καν ο υπουργός πάρει έστω και ένα μέτρο! Απλώς, με τη διαρροή των σχεδίων του για την αντιμετώπιση της κρίσης εξ αιτίας του δημοσιονομικού ελλείμματος! Δηλαδή ο υγιής ιδιωτικός τομέας κινδυνεύει να τιναχτεί και να τινάξει και την οικονομία στον αέρα στην απόπειρα να χρηματοδοτήσει τη δημόσια πολιτική (και όχι οικονομική) σπατάλη!
Θα μπορούσε να δικαιολογήσει κανείς τις κινήσεις του υπουργού σαν απόπειρα να χτυπηθεί η παραοικονομία και να αποδοθεί φορολογική δικαιοσύνη.
Οταν έχεις τέτοια πρόθεση δεν σπέρνεις φήμες. Απλώς προχωράς σε πράξεις. Και δεν χτυπάς την παραοικονομία σε περίοδο πανευρωπαϊκής ύφεσης μ' αυτόν τον τρόπο. Αλλιώς καταστρέφεσαι οικονομικά από τους διαρκείς δανειστές σου.
Η Ελλάδα πάσχει από οικονομική αδικία και ανισοκατανομή. Η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία πρέπει να εξαφανιστούν, δεν υπάρχει αμφιβολία.
Ο καλός σπόρος φυτρώνει σε καλό κλίμα και έδαφος. Οταν προκαλείς καταιγίδες, θερίζεις μια τρύπα στο νερό. Αντε, και στο ρύζι.
πηγη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΤΕΤΡΑΔΗΣ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου