Στον πλούσιο κόσμο, γράφει ο Economist, συντελέστηκε μια σιωπηρή επανάσταση. Οι γυναίκες κατέκτησαν σταδιακώς τους χώρους εργασίας και συνεχίζουν την κατακτητική τους πορεία.
Κάποτε ήταν σχεδόν ρουτίνα να υφίστανται σεξιστική συμπεριφορά και να εγκαταλείπουν την καριέρα τους όταν παντρεύονταν ή έκαναν παιδιά. Τώρα διευθύνουν κολοσσούς, στους οποίους κάποτε ήταν δεύτερης κατηγορίας εργαζόμενοι. Και δεν χύθηκε πολύ αίμα σε αυτή την επανάσταση. Οι άνδρες καλωσόρισαν την εισβολή των γυναικών.
Τα δύο αυτά προβλήματα συνδέονται γιατί πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι είναι υποχρεωμένες να διαλέξουν ανάμεσα στα παιδιά τους και την καριέρα τους. Οι γυναίκες που πάνε πολύ καλά σε απαιτητικές εταιρείες όσο είναι στη δεκαετία των 20, τα εγκαταλείπουν στη δεκαετία των 30, όταν έρχονται τα παιδιά. Οι γυναίκες με λιγότερες ικανότητες είναι παγιδευμένες σε χαμηλούς μισθούς και επισφαλείς διευθετήσεις για τη φροντίδα των παιδιών τους όσο εκείνες είναι στη δουλειά. Η μητρότητα είναι το πρόβλημα και όχι ο σεξισμός. Οι γυναίκες χωρίς παιδιά κερδίζουν σχεδόν όσα και οι άνδρες. Αλλά οι γυναίκες με παιδιά κερδίζουν πολύ λιγότερα. Και αυτή η σχετική φτώχεια των μανάδων έχει επιπτώσεις στα παιδιά.
Το πρόβλημα γίνεται κάπως πιο ελαφρύ από τη ζήτηση για γυναικεία μυαλά. Εταιρείες συμβούλων, νομικές εταιρείες και τράπεζες επανεξετάζουν την πολιτική της «προαγωγής ή αποχώρησης» γιατί χάνουν ικανές γυναίκες. Πάνω από το 90% των εταιρειών σε Γερμανία και Σουηδία επιτρέπουν ευέλικτες μορφές εργασίας. Η νέα τεχνολογία διευκολύνει τον ανασχεδιασμό όλων των ειδών εργασίας με έναν πιο φιλικό στις οικογένειες τρόπο.
Το κράτος μπορεί να βοηθήσει εδώ με τα επιδόματα και με την αλλαγή τρόπου εργασίας κάποιων θεσμών. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, τα σχολεία κλείνουν το μεσημέρι. Στην Αμερική, τα σχολεία κλείνουν για δύο μήνες το καλοκαίρι. Αυτά μπορούν να αλλάξουν χωρίς κόστος. Στην Αμερική ήδη υπάρχουν σχολεία που έχουν περισσότερες ώρες απασχόλησης των παιδιών και μικρότερες καλοκαιρινές διακοπές. Η Αμερική, χωρίς να φτάσει σε μεγέθη Σουηδίας, μπορεί να επενδύσει μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ για τα παιδιά της, γράφει ο Economist.
Ξοδεύει τα λιγότερα από σχεδόν κάθε άλλη πλούσια χώρα σε δημόσιες δαπάνες για τη φροντίδα των παιδιών. Είναι η μόνη πλούσια χώρα που αρνείται άδεια μητρότητας με αποδοχές. Αυτά δυσκολεύουν την επαγγελματική εξέλιξη των γυναικών. Ισως ο Μπαράκ Ομπάμα πρέπει να εκπληρώσει τις αναγκαίες προδιαγραφές για την προεκλογική ρητορική του για «πραγματικές οικογενειακές αξίες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου