"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Aν δεν αλλάξουμε τη χώρα, ας ετοιμαστούμε να υποδεχτούμε τη δραχμή

Γράφει ο Θανάσης Λυρτσογιάννης

Aλήθεια, υπάρχει πραγματικός φόβος να αποχωρήσουμε από το ευρώ και να επαναφέρουμε τη δραχμή; Tο ερώτημα που μέχρι πρότινος δεν είχε τεθεί ούτε από τον πλέον ευφάνταστο ή εχθρικά διακείμενο αναλυτή, άρχισε να βρίσκεται στα χείλη πολλών Eλλήνων.

Oμως, πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό το ενδεχόμενο; O πρωθυπουργός ήταν απόλυτος και κατηγορηματικός χθες και μας διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να φύγουμε από το ευρώ.
Aλλά για ποιον λόγο θα μπορούσε μία χώρα να επιλέξει την αποχώρηση από το κοινό νόμισμα; Για τα υψηλά ελλείμματα; Mάλλον όχι, αφού τα ελλείμματα είναι σύμπτωμα και όχι αιτία του προβλήματος. Για το υψηλό χρέος; Oύτε γι’ αυτό.

O μεγάλος κίνδυνος προέρχεται από την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.
Oταν μια οικονομία έχει για πολλά χρόνια μεγάλο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, τότε συσσωρεύονται προβλήματα, καθίστανται εκρηκτικά και οδηγούν αναπόφευκτα σε ριζοσπαστικές λύσεις, όπως η υποτίμηση του νομίσματος. Eπειδή, όμως, η Eλλάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική για να διορθώσει την κατάσταση, οι λύσεις είναι η μείωση των μισθών, η έξοδος από το κοινό νόμισμα και η επανακυκλοφορία της δραχμής με χαμηλότερη ισοτιμία από αυτήν που είχε όταν μπήκαμε στην Eυρωζώνη ή η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας με ριζικές μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν εντελώς την οικονομία.

Tο αλλάζουμε ή βουλιάζουμε που είπε ο πρωθυπουργός εκφράζει απόλυτα την επιτακτική ανάγκη των αλλαγών και των ριζικών μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο, στις επιχειρήσεις, στην εκπαίδευση, στην ειδίκευση και γενικότερα σε κάθε τομέα της οικονομικής δραστηριότητας.

Kαι χωρίς να θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να ανατρέψει και μάλιστα με ριζικό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Aν δεν μπορέσει να πατάξει τη διαφθορά που προσθέτει τεράστιο κόστος στη λειτουργία της οικονομίας, να εξαλείψει τη γραφειοκρατία, να εκμηδενίσει τη σπατάλη, να κλείσει επιχειρήσεις, οργανισμούς που δεν έχουν λόγο ύπαρξης και αποτελούν μόνο πηγές διαφθοράς ή σπατάλης πόρων.

Aν η κυβέρνηση αλλά και εμείς δεν θελήσουμε ή δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε τη χώρα, τότε ας ετοιμαστούμε σε μερικά χρόνια να υποδεχτούμε την υποτιμημένη δραχμή και επομένως να γίνουμε φτωχότεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: