"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Οι προκλήσεις της Αγκυρας

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ




Πιεστικά επαναφέρει στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Τ. Ερντογάν την αρχή της «αμοιβαιότητας» απέναντι στις «μειονότητες» σε Ελλάδα και Τουρκία, με αφορμή «τις κινήσεις» για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης.
Η ΙΔΙΑ θέση περί κινήσεων «αμοιβαιότητας» περιλαμβάνεται και στην περίφημη επιστολή του κ. Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, η οποία ακόμα δεν έχει απαντηθεί.

Η ΑΓΚΥΡΑ επιχειρεί σταθερά την ανατροπή των δεδομένων: δείχνει να ενδιαφέρεται για την «ελληνική θρησκευτική μειονότητα» στην Τουρκία (μέσω των «προσπαθειών» της για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης) και ζητεί αντιστοίχως να ικανοποιήσει η Αθήνα τα αιτήματα «της τουρκικής μειονότητας στη Δ. Θράκη», δηλαδή «να λύσει τα προβλήματα των θρησκευτικών παραγόντων, της ηγεσίας, της ανεργίας και τα προβλήματα των μειονοτικών συνδέσμων...».

ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ δηλαδή μια πλήρη αναστροφή της Συνθήκης της Λωζάννης, που αναφέρεται ρητώς σε θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα και ελληνική εθνική μειονότητα στην Τουρκία. Αν «πειραχθεί» η Συνθήκη σε αυτό το σημείο εξυπακούεται ότι εύκολα θα «ξαναδιαβαστεί» και σε άλλα σημεία της που άπτονται ελληνικής εθνικής κυριαρχίας...

ΣΥΜΦΩΝΑ με τα σχόλια που δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ, οποιαδήποτε κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης στο θέμα της Χάλκης πρέπει να έχει ορατό αντάλλαγμα.

ΕΚΦΡΑΣΤΗΚΕ ο φόβος για παράδειγμα ότι η επαναλειτουργία της Χάλκης θα δημιουργήσει «κακό προηγούμενο» στην Τουρκία που δεν επιτρέπει τη λειτουργία «ιδιωτικών στρατιωτικών (;) και θρησκευτικών σχολών» και θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλες θρησκευτικές μειονότητες στη χώρα...
ΑΝ ΟΜΩΣ λόγω «διεθνών πιέσεων» επαναλειτουργήσει η Χάλκη, τότε η Αγκυρα θα απαιτήσει μια σειρά αντίστοιχων κινήσεων της Αθήνας, όπως π.χ. η κατασκευή τεμένους για «τους Τούρκους μουσουλμάνους» στην Αθήνα και κατ' επέκταση και μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αθήνα.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ να χρησιμοποιείται η λέξη «τουρκική» στις οργανώσεις, «που ιδρύονται από Τούρκους στη Δυτική Θράκη» και φυσικά να αναγνωριστεί επισήμως ο ψευδομουφτής στη Δ. Θράκη.

Η ΑΘΗΝΑ μέχρι στιγμής δεν έχει «ανταποκριθεί» στα κελεύσματα της Αγκυρας, η οποία όμως δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας ότι (μαζί με τα άλλα) θέτει ανοιχτά πλέον στο τραπέζι του υποτιθέμενου διαλόγου με την Ελλάδα και το «τουρκικό» μειονοτικό θέμα.
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: