"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Τι χωρίζει την Ελλάδα από την Ιταλία;

Tου Γιωργου Mαντελα

Στην Ελλάδα τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών κουνάνε το μαντίλι στις καταθέσεις που φεύγουν για το εξωτερικό. Στη γειτονική Ιταλία, πάλι, υποδέχονται τα επαναπατριζόμενα κεφάλαια, που αισίως ξεπέρασαν τα 150 δισ. ευρώ. Περίεργο κοντράστ, ε;


Τελικώς, τι είναι αυτό που χωρίζει την Ελλάδα από την Ιταλία; Εκτός από την Αδριατική, ένα απέραντο έλλειμμα εμπιστοσύνης των Ελλήνων προς τη κεντρική διοίκηση της χώρας τους. Γιατί, τι σύνθετο σκέφτηκε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι για να πετύχει το κατόρθωμα των 150 δισ; Τίποτα ιδιαίτερο. Απλώς, ανακοίνωσε φορολογική αμνηστία επιβάλλοντας ένα μικρό «πέναλτι», περισσότερο για τους τύπους παρά για την ουσία.

Ομως και στην Ελλάδα, κατά το πρόσφατο παρελθόν, ανακοινώθηκε αντίστοιχο μέτρο (σ. σ. και μάλιστα χωρίς κανένα «πέναλτι»), αλλά σχεδόν κανείς δεν «τσίμπησε». Για την ιστορία, τότε επιδίωξη ήταν να συγκεντρωθούν περί τα 20 δισ. και συγκεντρώθηκαν 150... εκατομμύρια.

Συμπέρασμα: Οι Ιταλοί ενημερώθηκαν για το μέτρο και το αξιοποίησαν, γνωρίζοντας ότι θα ισχύσει. Στην Ελλάδα το έμαθαν, αλλά αδιαφόρησαν. Γιατί απλά φοβήθηκαν ότι «κάποιο λάκκο κρύβει». Στη Ρώμη, προφανώς, όταν αναλαμβάνουν μια δέσμευση (περί φορολογικής αμνηστίας, εν προκειμένω) εννοείται ότι θα την τηρήσουν.

Στην Αθήνα; Κανείς δεν πείθεται για τίποτα. Και ποιος μπορεί να τον ψέξει; Οσο θα «κατεβαίνουν» στη Βουλή εν κρυπτώ τροπολογίες με τις οποίες θα επιβάλλεται αναδρομική φορολόγηση, για την οποία έως και πριν από λίγες μέρες αναλαμβάνονταν κατηγορηματικές δεσμεύσεις περί του αντιθέτου, τόσο ο κόσμος θα χάνει την εμπιστοσύνη του προς την εκτελεστική εξουσία και όσους την ασκούν.

Και προς ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών, όσοι τις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου «έβγαλαν λεφτά έξω», πολύ δύσκολα θα τα ξαναφέρουν στην Ελλάδα. Ακόμα και αν από το ίδιο υπουργείο διαρηγνύουν τα ιμάτιά τους, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συμπεριλάβουν στο καθολικό πόθεν έσχες τις τραπεζικές καταθέσεις. Γιατί, πολύ απλά, υπάρχει πάντα το σοβαρό ενδεχόμενο κάποιο βράδυ, πάλι εν κρυπτω, να ψηφιστεί στη Βουλή μια τροπολογία που θα συμπεριλαμβάνει και τις καταθέσεις στο νέο καθεστώς, και όχι μόνο. Υπάρχει το ενδεχόμενο να προβλέπεται επιπλέον και αναδρομικό πρόστιμο σε όσους προχώρησαν σε επαναπατρισμό των κεφαλαίων τους.

Οποιος πει ότι θα πέσει από τα σύννεφα, αν γίνει κάτι τέτοιο, ας σηκώσει το χέρι. Θέλω να δω έναν original αφελή ή έναν ακόμα υποκριτή να κυκλοφορεί ανάμεσά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: