"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η δεκαετία του Διαδικτύου.

Του Ρούσσου Βρανά
(rvranas@otenet.gr)

Την πρώτη μέρα της δεκαετίας που φεύγει, ο Τζόχαν Χάρι έστειλε το πρώτο του e-mail. Το έστειλε από έναν διαφορετικό κόσμο, στον οποίο λίγοι ήξεραν τότε πως οι ιοί και τα μικρόβια, εκτός από τα στρωσίδια μας, τρυπώνουν και στην αλληλογραφία μας. Τότε, περίπου 200 εκατομμύρια άνθρωποι διέθεταν λογαριασμούς e-mail. Σήμερα έχουν γίνει 3,2 δισεκατομμύρια. Ο Τζόχαν Χάρι πιστεύει ακράδαντα πως η δεκαετία που φεύγει ήταν η δεκαετία του Διαδικτύου.

Το πόσο άλλαξε τη ζωή μας το Διαδίκτυο, ίσως θα το καταλάβουμε καλύτερα αν σκεφτούμε πόσο άλλαξε το 1640 τον κόσμο η εφεύρεση του Γουτεμβέργιου. Μέχρι τότε, τα βιβλία γράφονταν στο χέρι στα μοναστήρια. Τα κινητά τυπογραφικά στοιχεία κατάργησαν αυτό το μονοπώλιο του ιερατείου και όλοι οι άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση στη γνώση. Έτσι και σήμερα, όποιος έχει διαδικτυακή σύνδεση, έχει πρόσβαση στις πληροφορίες του Ίντερνετ. Μπορεί να δημοσιεύσει ό,τι θέλει και να μιλήσει με όποιον θέλει, όπου κι αν βρίσκεται αυτός. «Ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του Διαδικτύου είναι το τσουνάμι των πληροφοριών που περιέχει», γράφει ο Τζόχαν Χάρι στην εφημερίδα «Ιντιπέντεντ».

«Σήμερα, κάθε λάπτοπ με διαδικτυακή σύνδεση περιέχει περισσότερες πληροφορίες από όσες είχαν οι 700.000 τόμοι της Μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Η αλήθεια ποτέ άλλοτε δεν μας ήταν τόσο προσιτή. Στην κορύφωση του πολέμου του Βιετνάμ, σε ελάχιστα βιβλιοπωλεία μπορούσαμε να βρούμε τα αντιπολεμικά κείμενα του Τσόμσκι. Σήμερα, καθένας μπορεί να δημοσιεύσει τα δικά του χάρη στο Διαδίκτυο. Παρ΄ όλα αυτά, στο Διαδίκτυο συχνά το ψέμα κυκλοφορεί γρηγορότερα από την αλήθεια. Όμως, το ίδιο δεν συνέβαινε και με τις εφημερίδες και την τηλεόραση, όταν προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι τα όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ ήταν υπαρκτά;».

Μια σκέψη βασανίζει τον Τζόχαν Χάρι: Τι θα συνέβαινε αν αύριο ανοίγαμε το κομπιούτερ μας κι ανακαλύπταμε πως το Διαδίκτυο είχε εξαφανιστεί; Το 2007, όταν η Εσθονία απομάκρυνε ένα σοβιετικό πολεμικό μνημείο, η ρωσική κυβέρνηση την τιμώρησε εξαπολύοντας έναν διαδικτυακό πόλεμο, με βομβαρδισμούς από ψηφιακούς ιούς οι οποίοι αχρήστευσαν τα κομπιούτερ της χώρας για πολλές εβδομάδες. Η Εσθονία βυθίστηκε στο χάος. Οι τραπεζικές, επιχειρηματικές και κρατικές υπηρεσίες παρέλυσαν. Τι θα συνέβαινε αν κάποιος έκανε το ίδιο στο Διαδίκτυο σε όλον τον κόσμο; Θα νιώθαμε ανακούφιση χωρίς την καθημερινή όχληση από ένα σωρό άχρηστα e-mail; Θα βρίσκαμε επιτέλους την ευκαιρία να ξεφυλλίσουμε τα αδιάβαστα βιβλία μας; Θα βλέπαμε τις εφημερίδες να ξαναπαίρνουν τα πάνω τους, καθώς οι άνθρωποι θα ξανάρχιζαν να αγοράζουν τις πληροφορίες που μέχρι τότε είχαν δωρεάν;

«Ίσως», λέει ο Τζόχαν Χάρι.
«Μα υποψιάζομαι πως θα νιώθαμε παράξενα μόνοι, αν κάποια μέρα διαπιστώναμε πως αυτή η μεγάλη παγκόσμια επικοινωνία η οποία καθόρισε τη δεκαετία που φεύγει, η επικοινωνία 3,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δεν υπήρχε πια».


πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: