ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Με «καμπάνες» μας απειλεί η Κομισιόν για 52 οδηγίες
Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΚΑΔΔΑ
Ενα... βουνό από εκκρεμότητες με τις Βρυξέλλες επιχειρεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Συνολικά, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ε.Ε. εκκρεμεί η ενσωμάτωση 52 κοινοτικών οδηγιών, πολλές εκ των οποίων έχουν καθυστερήσει πάνω από 2 χρόνια να γίνουν νόμοι του ελληνικού κράτους. Πρόκειται για μία από τις χειρότερες επιδόσεις σε κοινοτικό επίπεδο και σύμφωνα με κριτική που πρόσφατα άσκησαν αρμόδιοι επίτροποι, οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφηκαν το 2009.
Εντός του Ιανουαρίου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να «τρέξει» δύο βασικά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. Το πρώτο είναι η εξίσωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο ανακοινώνοντας την πρόθεσή της για μεταβατική εναρμόνιση με τη σχετική κοινοτική καταδίκη. Το δεύτερο είναι το θέμα της άμεσης ψήφισης του νόμου απελευθέρωσης της αγοράς υπηρεσιών (εφαρμογή της οδηγίας Bolkenstein που επιτρέπει την ελεύθερη εγκατάσταση και παροχή υπηρεσιών ανά την Ε.Ε. από κατοίκους εντός κράτους-μέλους).
Το περιθώριο για την προσαρμογή έληγε στις 28 Δεκεμβρίου και ακόμη η Ελλάδα δεν έχει καν ψηφίσει τον νόμο πλαίσιο που θα ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία. Στη συνέχεια απαιτείται να εφαρμοστούν μια σειρά αποφάσεις, να γίνουν τα Κέντρα Υποδοχής, να αλλάξουν οι νόμοι που εμποδίζουν την ελευθερία παροχής υπηρεσιών κ.λπ.
Πλέον πρόκειται για αγώνα δρόμου, αφού πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν ήδη ετοιμάζει τη διαδικασία παραπομπής στο Ευρωδικαστήριο. Ετσι, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στο επόμενο 6-8μηνο να ετοιμάσει τα πάντα, ώστε να γλιτώσει την επίσημη παραπομπή που συνήθως χρειάζεται ανάλογο διάστημα (ανταλλαγής επιστολών) για να γίνει.
Υπάρχουν όμως και πολλές άλλες εκκρεμότητες μεταξύ Ελλάδος και Ε.Ε. Μία από αυτές είναι το ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Στα μέσα Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία που έχει η Ελλάδα για να πει στις Βρυξέλλες πώς θα γίνει η ανάκτηση των 230 εκατ. ευρώ που ζητά να λάβει πίσω το Δημόσιο από τα Ναυπηγεία μετά από σχετικά καταδικαστική απόφαση του Ευρωδικαστηρίου. Εκρινε ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις της περιόδου 1996-2002. Η Ελλάδα δεν έκανε προσφυγή στην απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2008 και πλέον πρέπει να την υλοποιήσει.
Εκκρεμεί επίσης το θέμα των τυχερών παιγνίων. Η Ελλάδα επεξεργάζεται ερωτηματολόγιο που της έχει δοθεί από ομάδα εργασίας του συμβουλίου στην οποία συμμετέχει και βρίσκεται σε διαβούλευση. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ανακοινώσει ότι ετοιμάζει 2 νομοσχέδια. Αμεσα θα κατατεθεί χωρίς διαβούλευση στη Βουλή προς ψήφιση νόμος για τη «ρύθμιση» της αγοράς τεχνικών ηλεκτρονικών παιγνίων ενώ στη συνέχεια, μετά από διαβούλευση, θα διαμορφωθεί νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια
ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου