"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


320.000 θάνατοι το χρόνο από ιατρικά λάθη στην Ιταλια

ΡΕΚΟΡ ΙΑΤΡΙΚΩΝ λαθών καταγράφει η Ιταλία με τα θύματα να φτάνουν τις 320.000 κάθε χρόνο. Σε μια από τις πιο τραγελαφικές περιπτώσεις, ένας υπερήλικος έχασε τη ζωή του όταν από το ασθενοφόρο βρέθηκε στον δρόμο, επειδή οι τραυματιοφορείς είχαν ξεχάσει να ασφαλίσουν την πόρτα.
Πριν από μερικές ημέρες, η ιταλική κοινωνία συγκλονίστηκε από τον μυστηριώδη θάνατο δύο βρεφών στο νοσοκομείο της Φότζα. Έπειτα από σχετική έρευνα που ακολούθησε, αποδείχθηκε ότι τα βρέφη έχασαν τη ζωή τους από σηψαιμία, η οποία προκλήθηκε από την ελλιπή αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων. Για την τραγική υπόθεση κατηγορούνται από τις αρχές περίπου 30 μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Οι εξετάσεις
Σε μια άλλη περίπτωση- ευτυχώς χωρίς επιπτώσεις- οι γιατροί τοποθέτησαν γύψο στο υγιές πόδι ενός παιδιού αντί σε εκείνο που είχε σπάσει. Το ιταλικό σύστημα υγείας καταγράφει κάθε χρόνο δεκάδες τέτοια περιστατικά. Όπως έχει διαπιστωθεί, πολλές φορές οι εξετάσεις αργούν, έχουν λανθασμένα αποτελέσματα ή δεν κοινοποιούνται ποτέ στους ασθενείς.


Θύμα αυτής της τελευταίας κατηγορία έπεσε η 50χρονη Πάολα Καγκόλ, η οποία έχασε τη ζωή της από καρκίνο στη μήτρα. Αν και η διάγνωση είχε γίνει σωστά, οι εξετάσεις έμειναν στα συρτάρια του εργαστηρίου για περισσότερο από έναν χρόνο επειδή το θύμα δεν είχε πληρώσει το αντίτιμο για την ταχυδρομική αποστολή.

Στην Πάντοβα μια 33χρονη γυναίκα που είχε συλλάβει με εξωσωματική γονιμοποίηση, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε άμβλωση επειδή διαπιστώθηκε ότι το σπέρμα του δότη δεν προερχόταν από τον σύζυγό της.
Πολλές φορές τα ιατρικά λάθη αποδεικνύονται μοιραία. Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Figaro», από τους 8 εκατ. ανθρώπους που νοσηλεύονται κάθε χρόνο στα ιταλικά νοσοκομεία, οι 320.000 χάνουν τη ζωή τους από ιατρικά λάθη- περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά. Συγκριτικά, τα θύματα από τροχαία δυστυχήματα είναι μόλις τα μισά.

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: