Η πολιτική απουσία δεν καλύπτεται από χρήσιμες τάχα κυβερνητικές προσπάθειες να καλυφθεί το έλλειμμα και από ανέξοδες, δήθεν, αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης (δεξιάς, αριστερής, ακροδεξιάς).
Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν, δυστυχώς, να ψηφίζουν, ενώ όσοι αρνούνται να το πράξουν κατηγορούνται ως απολιτικοί, ότι συντρέχουν την εξουσία.
Πού είναι η λογική και η κριτική ικανότητα, πού ο ορθός λόγος και η επιστήμη; Πού είναι η βελτίωση του ανθρώπου; Ασφαλώς και δεν περιμένει κανείς απάντηση από τους πολιτικούς, που, έτσι κι αλλιώς, άπαντες είναι ιδιοκτήτες του πολιτικού συστήματος. Ο φόβος εξακολουθεί να κυριαρχεί σε πείσμα των διαφωτιστικών αντιλήψεων περί αυτονομίας του προσώπου, περί ελευθερίας στη σκέψη και τη δράση του. Πώς μπορεί να απαλειφθεί αυτός ο φόβος (τρόμος), πώς γίνεται ο όντως ορθός λόγος να διαχύσει την κριτική δύναμη του νου; Γιατί μόνο αυτός ο λόγος είναι η δύναμη του ανθρώπου και όχι η μετάλλαξή του σε ανορθολογισμό, θρησκευτική πίστη, ιδεοληψία, σκοταδισμό, μύθο, αυταπάτες, φανατισμούς.
Πρέπει να παραδεχτούμε ότι είναι δύσκολη η επανεμφάνιση του ορθού λόγου, του λόγου μετά τη διαστροφική μετατροπή του σε εργαλειακό. Πρέπει να ξυπνήσουμε όλοι μια μέρα και να αναρωτηθούμε, έχοντας βέβαια υπ' όψιν την απαρχή της θέσμισης των κοινωνιών:
Μα, υπάρχουν δεξιότητες, υπάρχει ο ζήλος για μάθηση σε μερικούς, θα πουν πολλοί.
Καλώς. Να ξεχωρίσουν αυτοί. Αλλά ως προς τι; Μέλημά τους, αφού είναι ξεχωριστοί, θα 'πρεπε να ήταν η βοήθεια προς όλους εμάς τους υπόλοιπους, τους «κουμπούρες». Να μας πουν ότι η ζωή δεν είναι θέληση για δύναμη, για εξουσία, για υλικές απολαβές. Οτι εάν είμαστε αυτάρκεις υπάρχει επάρκεια αγαθών, ότι δεν είναι δυνατόν να λιμοκτονούν λαοί, να πεθαίνουν εκατομμύρια παιδιά από την πείνα. Οτι εάν η κοινωνία γίνει δήμος, δεν χρειάζεται το κράτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου