"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Προτάσεις ισοδύναμες με όρους παράδοσης

Του Α. ΛΥΚΑΥΓΗ

Οσοι τυχόν εξεπλάγησαν από τις έως και βάναυσες αξιώσεις, που υπό τύπον «δέσμης ιδεών» υποβλήθηκαν από την κατοχική πλευρά για λύση του Κυπριακού, σημαίνει ότι δεν έχουν αντίληψη των τουρκικών στρατηγικών στόχων και των μεθοδολογιών που τους προάγουν.
Γιατί ακριβώς οι προτάσεις αυτές δεν αποτελούν παρά φορτική επανάληψη πάγιων θέσεων και συγκεκαλυμμένων όρων παράδοσης του Κυπριακού Ελληνισμού.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αναλυτική δεινότητα για ν' αποφανθεί κάποιος ότι: Με τυχόν αποδοχή αυτών των προτάσεων (ή και μέρους των) αυτομάτως αποδομείται η Κυπριακή Δημοκρατία ως πολιτειακό μόρφωμα. Η οποία και αντί να μετεξελιχθεί σε ομοσπονδιακό κρατικό σχήμα -που είναι και το ζητούμενο-υποκαθίσταται από εκ παρθενογενέσεως συνομοσπονδία δύο χωριστών οντοτήτων! Οι οποίες θα έχουν, συν άλλοις, ακόμη και δικαίωμα συνομολόγησης συμφωνιών με τρίτα κράτη! Και που θα διαθέτουν μέχρι και δικό τους FIR! Αρα χωριστές περιοχές ελέγχου πτήσεων.

Αυτά, συν η εκ περιτροπής προεδρία, συν η ερμηνεία της πολιτικής ισότητας με όρους άνισης αριθμητικής εξίσωσης και συν το απαιτούμενο δικαίωμα για χωρίς έλεγχο εισροή, παραμονή κι εγκατάσταση Τούρκων υπηκόων στην επικράτεια της Κύπρου (που με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε Αλεξανδρετοποίηση), δημιουργούν προϋποθέσεις εθνικής απορρίζωσης του Κυπριακού Ελληνισμού. Ενεργοποιώντας αντίστροφη μέτρηση όσον αφορά την ιστορική του συνέχεια στη φυσική του γεωγραφία.

Η τουρκική πλευρά δεν είναι καθόλου αφελής. Γνωρίζει εκ προοιμίου ότι δεν είναι δυνατόν η Λευκωσία να δεχθεί τέτοιες προσεγγίσεις. Και ό,τι την ενδιαφέρει σ' αυτή τη φάση και με αυτό τον στρατηγικό της ελιγμό, είναι:
α) Να δώσει την εντύπωση ότι η ίδια βρίσκεται αρκετά βήματα μπροστά από την ελληνική σε ό,τι αφορά την επιθυμία για λύση.
β) Να διασπείρει σύγχυση και διχαστικούς διαγκωνισμούς στο ελληνοκυπριακό μέτωπο, σχετικά με τον χειρισμό των νέων εξελίξεων που ανακύπτουν.
γ) να μεταθέσει προς τις δικές της ακραίες αξιώσεις το σημείο της «μέσης τομής», που στη συνέχεια θ' αναζητηθεί από αυτούς που μεσολαβούν για λύση του προβλήματος.

Υπό το φως αυτής ακριβώς της διαλεκτικής, η Λευκωσία, σε συνεννόηση πάντοτε με την Αθήνα, πρέπει να προχωρήσει σε ψύχραιμη αξιολόγηση της τουρκικής κίνησης, την οποία να διαχειριστεί με αποφασιστικότητα μεν, δε, αποφεύγοντας, να προκαλέσει αδιέξοδα που θα της χρεωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: