"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Όχι» Πετσάλνικου σε περικοπές στους βουλευτές

Αυτοτελώς φορολογούμενη με 20% είναι η βουλευτική αποζημίωση μαζί με τα επιδόματα που λαμβάνουν οι 300 της Βουλής (φωτό από αντίγραφο μισθοδοσίας 2009). Οι βουλευτές, εκτός από την αποζημίωση και τα επιδόματα που την συνοδεύουν, εισπράττουν επιπλέον αφορολόγητη αμοιβή για τις συμμετοχές τους στις επιτροπές της Βουλής (από 1.500 έως 3.000 ευρώ)
Της ΜΑΡΙΑΣ ΝΤΑΛΙΑΝΗ

Την αντίδραση της Βουλής προκαλούν οι πληροφορίες για κατάργηση των δύο εξτρά μισθών που λαμβάνουν εν είδει επιδόματος- και μάλιστα αφορολόγητου- οι υπάλληλοι του Κοινοβουλίου, ενώ έντονη εξακολουθεί να είναι και η γκρίνια των βουλευτών για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης. Μάλιστα, όπως τονίζουν συνεργάτες του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου για το έξτρα επίδομα των υπαλλήλων «ας ισχύσει ό,τι και για τους άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου, δηλαδή να φορολογηθεί αλλά να μην καταργηθεί»!
Οι υπάλληλοι της Βουλής λαμβάνουν συνολικά 16 μισθούς ετησίως- αντί 14 των δημοσίων υπαλλήλων- με το άνοιγμα και κλείσιμο των εργασιών της Βουλής. Το εν λόγω αυτοτελώς φορολογούμενο επίδομα είχε θεσπιστεί επί Ελευθερίου Βενιζέλου ενώ καταργήθηκε την επταετία της δικτατορίας για να επανέλθει μετά το ΄74. Η φράση «ό,τι ισχύσει και για τους άλλους» παραπέμπει στην πρόσφατη εξαίρεση της κατάργησης αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων των στρατιωτικών που πέτυχε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ενώ προοιωνίζεται νέα κόντρα μεταξύ Βουλής και υπουργείου Οικονομικών.
Εν τω μεταξύ, έντονη γκρίνια έχει ήδη ξεσπάσει στο προσωπικό της Βουλής καθώς η είδηση της κατάργησης των δύο επιπλέον μισθών αποκαλύπτει την ύπαρξη προσωπικού δύο ταχυτήτων: από τη μια είναι όσοι εργάζονται σε υπηρεσίες με φόρτο εργασίας όπως η έκδοση πρακτικών και η προετοιμασία επιτροπών και από την άλλη σημαντικό ποσοστό υπαλλήλων της Βουλής οι οποίοι έχουν βολευτεί και εργάζονται σε γραφεία πολιτικών, κυβερνητικών και σε κόμματα. Μάλιστα οι εργαζόμενοι υψηλής ταχύτητας δεν αποκλείεται να κάνουν λευκή απεργία, γεγονός που θα δυσχεράνει τις εργασίες της Βουλής εν όψει μάλιστα της προσεχούς λειτουργίας τουλάχιστον 5 εξεταστικών επιτροπών.
Τόσο το θέμα της κατάχρησης των δυο εξτρά μισθών όσο και της φορολόγησης της βουλευτικής αποζημίωσης, η οποία κυμαίνεται στα 5.700 ευρώ, θα συζητηθούν εκτενώς μεταξύ του προέδρου της Βουλής και του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Οι βουλευτές από το 2010 αναμένεται να εξακολουθήσουν να βλέπουν μειωμένες κατά 5% τις αποδοχές τους (όπως και το 2009) ενώ θα υπάρξουν και νέες περικοπές- κατά 15%- της αποζημίωσης για συμμετοχή στις επιτροπές.
Για κάθε συμμετοχή σε επιτροπή λαμβάνουν σήμερα περίπου 278 ευρώ (μεικτά).
Συνολικά, για το 2009 η Βουλή επιστρέφει το ποσό των 3.588.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 εκατ. ήταν η επιστροφή που είχε ανακοινώσει ο απελθών πρόεδρος Δημήτρης Σιούφας ενώ ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος πρόσθεσε άλλες 300.000 ευρώ. Η επιστροφή αφορά, μεταξύ άλλων, μείωση του κόστους συνδιαλέξεων των βουλευτών από σταθερά προς κινητά κατά 322.000 ευρώ ετησίως έπειτα από διαπραγμάτευση με τον ΟΤΕ, 500.000 από το κόστος εργασιών για τη διαμόρφωση των γραφείων βουλευτών της περιφέρειας, 250.000 από τις επιχορηγήσεις σε ιδρύματα, 220.000 από την αγορά έργων τέχνης, 100.000 από τη λειτουργία επιτροπών της Βουλής.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: