"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Θα μάθουμε επιτέλους τι συμβαίνει;


Της Σοφίας Βούλτεψη


Βάσει του πρωτοκόλλου της… ανικανότητας, οι συνήθεις ετήσιες αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκινούν το Δεκέμβριο και «ολοκληρώνονται» μετά δύο μήνες –πέρσι φθάσαμε στο Μάιο λόγω της «εξέγερσης της Κρήτης».

Αυτό συνεχίζεται χρόνια τώρα, είτε το ένα κόμμα βρίσκεται στην εξουσία είτε το άλλο. Παλαιά και νέα λάθη αδιαφορίας και αναποτελεσματικών παρεμβάσεων σε επίπεδο Ε.Ε. και στο εσωτερικό μέτωπο οδηγούν σε μια απίστευτη γελοιότητα, που δεν συμβαίνει σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα.


Παρά την μετά το 1995 ψήφιση δυσμενών για τα αγροτικά μας προϊόντα κανονισμών, το χρήμα συνέχισε να εισρέει. Ανω του ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών τον χρόνο.

Πού πάνε τα λεφτά; Κατ’ αρχήν σε πρόστιμα για κακή εφαρμογή των κανονισμών, ελλιπείς ελέγχους και άλλες απάτες. Πέρσι πληροφορηθήκαμε ότι τα πρόστιμα λόγω κακοδιαχείρισης των αγροτικών επιδοτήσεων στη δεκαετία ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ! Το ποσοστό συμμετοχής της Ε.Ε. στις δαπάνες εκπαίδευσης των Ελλήνων αγροτών έχει αυξηθεί από 50% σε 70%. Αλλά επιμόρφωση μηδέν.
Η Ελλάδα ουδέποτε έπαψε να είναι από τις πλέον ευνοημένες χώρες της Ε.Ε.
40 δισ. ευρώ είχε εισπράξει από το 1986 ως το 2003. Για λόγους εξυπηρέτησης ημετέρων (αγροτών και συνεταιρισμών) και εξασφάλισης των αγροτικών ψήφων, ουδέποτε εφαρμόστηκε με αξιόπιστο τρόπο το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου των πληρωμών στους παραγωγούς (εξ ου και τα πρόστιμα).

Μετά το 2004, η εισροή ευρωπαϊκών ενισχύσεων συνεχίστηκε. Αλλά το αγροτικό εισόδημα συνέχισε να μειώνεται. Κατά 17,9% από το 2000 έως το 2005, σύμφωνα με τη Γιούροστατ. Το 2007 παρουσιάστηκε νέα μείωση της τάξης του 1,6%. Την ίδια χρονιά, στους λογαριασμούς των αγροτών πιστώθηκαν 1,75 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2005 εισπράξαμε για τη γεωργία 2,755 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,82 δισ. με τη μορφή απευθείας εισοδηματικών ενισχύσεων στους αγρότες!
Στα 3,7 δισ. ευρώ θα είναι οι εισπράξεις μεταξύ 2007-2013 μόνο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας! Για επιδοτήσεις εισπράττουμε ετησίως περί τα 2,8 δισ. ευρώ.

Επιτέλους, κάποιος να μας πει τι συμβαίνει!

Δεν υπάρχουν σχόλια: