"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Σύμβουλος φοροφυγάδων

Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Ο Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ πρόσφατα μπήκε σε μια ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ, όπου προβλέπεται να παραμείνει για 3 χρόνια και 4 μήνες. Όμως όταν βγει, είναι πιθανό να εισπράξει 230 εκατομμύρια δολάρια ως αμοιβή από την αμερικανική κυβέρνηση!

Η ιστορία του Μπίρκενφελντ διδάσκει πώς μπορείς να εξαπατήσεις την Εφορία, να αποκαλυφθείς και να σου δώσουν και μπόνους! Πρώην σύμβουλος στην ελβετική τράπεζα UΒS, είχε βοηθήσει πολλούς Αμερικανούς να φοροδιαφύγουν. Όταν αποκαλύφθηκε, συνεργάσθηκε με την αμερικανική Δικαιοσύνη, βοηθώντας την να αποκτήσει τα ονόματα 19.000 κατόχων «μυστικών» λογαριασμών. Πρόσφατα άρχισε την έκτιση της ποινής που του έχει επιβληθεί, όμως όταν αποφυλακιστεί ελπίζει ότι θα εισπράξει γύρω στα 230 εκατομμύρια δολάρια.
Ο Μπίρκενφελντ κατάφερε καίριο πλήγμα όχι μόνο στη UΒS, αλλά και στο ελβετικό τραπεζικό απόρρητο. Είχε προσληφθεί το 2001 σ΄ αυτή τη μεγάλη ελβετική τράπεζα και ο προϊστάμενός του, ο Ελβετός Μάρτιν Λίχτι, υπεύθυνος για την αμερικανική πελατεία, λέει γι΄ αυτόν πως ήταν «αποτελεσματικός, επικοινωνιακός, αν και μερικές φορές αλαζονικός». Ωστόσο φαίνεται πως ήταν αρκετά αξιόπιστος ώστε η τράπεζα να του αναθέσει την πολύ λεπτή αποστολή να παρακάμπτει τη συμφωνία της με την αμερικανική Εφορία βάσει της οποίας η τελευταία παρακρατούσε φόρους από τους λογαριασμούς Αμερικανών πολιτών. Όπως είπε αργότερα ο Μπίρκενφελντ, το 90% των Αμερικανών πελατών του επεδίωκε να φοροδιαφύγει. «Ήταν ο άγραφος κανόνας», είπε. «Δεν χρειαζόταν συζήτηση, δεν διασχίζεις τον ωκεανό για να πας στην Ελβετία να ανοίξεις τραπεζικό λογαριασμό επειδή θέλεις να δηλώσεις δημόσια τον πλούτο σου».
Όμως ένας από τους καλύτερους πελάτες του Μπίρκενφελντ, ο Καλιφορνέζος επιχειρηματίας Ιγκόρ Ολένικοφ, εντοπίσθηκε από την Εφορία και αποκάλυψε τα πάντα. Και ο Μπίρκενφελντ συνελήφθη στις 7 Μαΐου 2008 ενώ βρισκόταν στη Μασαχουσέτη. Από εκείνη τη στιγμή άρχισε να συνεργάζεται με τις αμερικανικές εφοριακές αρχές. Λίγο καιρό μετά, χάρη στις αποκαλύψεις του, ο Μάρτιν Λίχτι φυλακίσθηκε, ενώ η UΒS απειλήθηκε με ανάκληση της άδειας λειτουργίας της στις ΗΠΑ και δέχθηκε να πληρώσει ένα πρόστιμο 780 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και να αποκαλύψει τα ονόματα 4.450 Αμερικανών πελατών της, που φοροδιέφυγαν με τη βοήθειά της.
Ο Μπίρκενφελντ ήλπιζε σε ασυλία («Τους έδωσα τη μεγαλύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής στον κόσμο, κατήγγειλα 19.000 εγκληματίες και πρέπει γι΄ αυτό να πάω φυλακή;» δήλωσε οργισμένος στο CΒS), όμως πρέπει τελικά να εκτισει την ποινή φυλάκισης 40 μηνών που του επιβλήθηκε, ενώ του έχει επιδικαστεί και πρόστιμο 30.000 δολαρίων. Αλλά ίσως γελάσει τελευταίος. Διότι εφόσον συνεργάσθηκε με τις αρχές, δικαιούται αμοιβής. Βάσει ενός ομοσπονδιακού νόμου του 2006, όποιος συνεργάζεται με τη Δικαιοσύνη σε υποθέσεις φοροδιαφυγής, ακόμη κι αν έχει διαπράξει αδικήματα, δικαιούται το 30% των ποσών που ανακτώνται χάρη στις πληροφορίες του. Αν υπολογιστεί επί του προστίμου που πλήρωσε η UΒS, το ποσό υπερβαίνει τα 230 εκατομμύρια δολάρια...
πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: