"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Ο χρυσός Μαραθώνιος των εκατομμυρίων

ΜΕΣΑ στην καταιγίδα των συνεχών υποβαθμίσεων της χώρας και της ελληνικής οικονομίας ειδικότερα από διάφορους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, υπήρξε και μια... αναβάθμιση.
Ο κλασικός μαραθώνιος Αθηνών από αργυρός αναβαθμίστηκε σε χρυσό!
Αυτό κατ΄ αρχάς σημαίνει ότι αναβαθμίζεται, εμμέσως, το ήδη καταρρακωμένο κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό: «Μαύρο πρόβατο της Ευρώπης» μας αποκαλούσαν για τα ελλιπή στατιστικά στοιχεία που δίναμε και για το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα που παρουσιάζαμε.
Σημαίνει επίσης αύξηση του τουριστικού κύματος, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Αττική, προβολή της χώρας στο εξωτερικό μέσω ισχυρών διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Μα πιο πολύ από όλα σημαίνει λεφτά.
Εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους, αφού, σύμφωνα με τους πρόχειρους υπολογισμούς του υπουργείου Πολιτισμού, για κάθε χίλιους ξένους δρομείς που θα συμμετάσχουν στον χρυσό (πλέον) μαραθώνιο της Αθήνας, ο υπουργός Οικονομικών θα εισπράττει πέντε εκατομμύρια ευρώ
. Στόχος του υπουργού Πολιτισμού κ. Π. Γερουλάνου, αλλά και της αρμοδίας υφυπουργού για τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό κυρίας Αντζελας Γκερέκου, είναι να συμμετάσχουν περισσότεροι από 25.000 δρομείς. Πώς θα τα καταφέρουν; Είναι ένα ερώτημα που προς το παρόν παραμένει αναπάντητο.
Αυτός είναι και ο λόγος που άρχισαν από τώρα οι συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ και με την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το χέρι στην τσέπη
Ο τελευταίος βέβαια θα πρέπει να κάνει λίγο «την καρδιά του πέτρα» και να βάλει το χέρι στην τσέπη. Και αυτό διότι θα κληθεί να δώσει μερικά εκατομμύρια ευρώ για να είναι η διεξαγωγή του Μαραθωνίου άψογη, αντάξια της κατηγορίας χρυσού. Φαίνεται όμως πως έχει κάνει τους υπολογισμούς του και πιστεύει ότι θα εισπράξει περισσότερα από όσα θα δώσει. Ισως να πείστηκε ότι αξίζει τον κόπο να ξοδέψει κάτι παραπάνω όταν παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία για κάθε έναν ξένο δρομέα που θα συμμετάσχει αναλογούν περί τους 1,2 επισκέπτες. Οικονομική ανάσα παράλληλα και για τους ξενοδόχους της Αττικής που θα τους φιλοξενήσουν.

«Η ΙΑΑF ενημέρωσε τον ΣΕΓΑΣ ότι ο κλασικός μαραθώνιος,από το 2010, που γιορτάζονται τα 2.500 χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα,θα συμπεριλαμβάνεται στους χρυσούς μαραθωνίους και όχι στους ασημένιους,όπως ως τώρα» ανακοίνωσε τον περασμένο Νοέμβριο, σε πανηγυρική συνέντευξη Τύπου ο κ. Κ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Κλασικού Μαραθωνίου, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Πολιτισμού, διαφόρων χορηγών («χρυσών» και μη), του δημάρχου Μαραθώνα κ. Γ.Αρώνη κ.ά. Για να συμπληρώσει με υπερηφάνεια: «Το να συμπεριληφθεί ο κλασικός μαραθώνιος στους λίγους “χρυσούς” σε ολόκληρο τον κόσμο είναι μεγάλη υπόθεση. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική,καθώς πέρυσι ήταν μόνο οκτώ οι χρυσοί μαραθώνιοι παγκοσμίως». Από τότε σήμανε την έναρξη ενός νέου αγώνα αντοχής.

Πέραν της συζητήσεως που άνοιξε αν ο κλασικός μαραθώνιος αναβαθμίστηκε «με το σπαθί του» ή απλώς αναβαθμίστηκε για πολιτικούς λόγους, επειδή τυγχάνει εφέτος να συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από το 490 π.Χ. που διεξήχθη η νικηφόρα μάχη των Ελλήνων κατά των Περσών, άρχισε και μια άλλη, παράλληλη συζήτηση, για το πού θα εξευρεθούν τα χρήματα. Υπάρχουν βεβαίως οι χορηγοί (κυρίως τράπεζες) που θα καλύψουν ένα μεγάλο μέρος των εξόδων καθώς και η κρατική επιχορήγηση.
Από εκεί και πέρα ο κ. Π. Γερουλάνος και η κυρία Αντζελα Γκερέκου ετοιμάζονται από τώρα να δώσουν τη... νέα μάχη του Μαραθώνα για την εξεύρεση πόρων, αλλά και για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή δρομέων από όλο τον κόσμο: «Οσο περισσότερους δρομείς έχουμετόσο περισσότερο κόσμο θα τραβήξει στην Ελλάδα,τόσο πιο γνωστός θα γίνει ο μαραθώνιος» εξηγεί ο κ. Γερουλάνος. (...)
(...) «Μπορούμε να αναδείξουμε μέσω της διαδρομής τρεις-τέσσερις μεγάλες περιοχές της Αττικής» προεξοφλεί ο υπουργός Πολιτισμού, με κατάλληλο μηχανολογικό εξοπλισμό, ώστε να αναδειχθούν «οι όμορφες γωνιές της Αττικής» .
« Ευκαιρία για να φέρουμε ξανά την Ελλάδα και τον μαραθώνιο στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης και πρόκληση να διαχειριστούμε σωστά την ευκαιρία αυτή» λέει η υφυπουργός κυρία Γκερέκου.

Το κλειδίτης επιτυχίας
Γιατί κανείς δεν ξεχνά πως ό,τι αναβαθμίζεται μπορεί και να υποβαθμίζεται με την ίδια ευκολία που η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου αναβάθμισε τον κλασικό μαραθώνιο του 2010. Ετσι το κλειδί για την επιτυχία είναι, όπως συμφωνήθηκε, η συμμετοχή. Και όχι η όποια συμμετοχή, αλλά να έρθουν και να τρέξουν την κλασική διαδρομή δρομείς που συμμετείχαν σε Ολυμπιακούς Αγώνες, προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής, πολιτιστικής ζωής, ακόμη και... νομπελίστες (όπως ειπώθηκε). (...)

ΠΗΓΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς οι 25.000 συμμετοχές είναι όνειρο θερινής νυχτός. Οι υπεύθυνοι του ΣΕΓΑΣ δεν έχουν φροντίσει να διαφημίσουν εγκαίρως τον αγώνα στο εξωτερικό. Για να είχαμε αυξημένες συμμετοχές θα πρέπει να πλησιάζαμε τον πολύ νωρίτερα με οργανωμένη παρουσία με περίπτερο και διαφημιστικά φυλλάδια στην εμπορική έκθεση των μεγάλων Μαραθωνίων του εξωτερικού (Παρίσι, Βερολίνο κτλ) από το προηγούμενο φθινόπωρο (του 2009. Αντ’ αυτού σας πληροφορώ ότι ακόμα δεν έχουν τυπωθεί τα φυλλάδια για τον επετειακό Μαραθώνιο του 2010, που συμπληρώνονται 2500 από την μάχη του Μαραθώνα!!! Από συζητήσεις μου με ξένους δρομείς σε προηγούμενες διοργανώσεις, διαπιστώνω ότι όλοι όσοι επισκέπτονται την χώρα μας να τρέξουν στην Κλασική διαδρομή έρχονται με δική τους πρωτοβουλία και γνώση της Ελληνικής ιστορίας κι όχι γιατί ενημερώθηκαν από τον επίσημο διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ που έχει την δυσκαμψία του Δημοσίου και υποφέρει από τον καρεκλοκενταυρισμό πολλών στελεχών του. Oι όποιες φωτεινές εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τις τραγικές ελλείψεις συντονισμού και οργάνωσης που καθιστούν τον μοναδικό μας αγώνα ο οποίος κατώτερο σε συμμετοχές (3900 περίπου το 2009) από πολλούς Μαραθωνίους μικρών επαρχιακών πόλεων της Ευρώπης. Τα λαμπρά δελτία τύπου σε καμία περίπτωση δεν πείθουν τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις που πολλές φορές αγγίζουν τα όρια του κωμικοτραγικού, όπως η σύγκρουση των δρομέων λόγω του λάθους υπόδειξης των κριτών στην αναστροφή του Τύμβου το 2006.

Μαραθωνοδρόμος