"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Οι εύποροι Αμερικανοί παραιτούνται της ιθαγένειάς τους για να μην φορολογηθούν!!!

Αρνούνται εύποροι Αμερικανοί την υπηκοότητά τους, προκειμένου να αποφύγουν τα ολοένα αυστηρότερα μέτρα της Ουάσιγκτον για τη φορολόγηση περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν στο εξωτερικό. 

 Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, περίπου 1.780 Αμερικανοί επέλεξαν να εκπατριστούν πέρυσι. Προ τριετίας, μόνον 235 συμπατριώτες παρέδωσαν το διαβατήριό τους σε πρεσβείες των ΗΠΑ. Πρόκειται για επταπλασιασμό των Αμερικανών που αρνούνται την ιθαγένειά τους, ως «απάντηση» στην εκστρατεία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Αντιμέτωπη με ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα και μια εύθραυστη ανάπτυξη στην οικονομία, η κυβέρνηση των Δημοκρατικών έχει εξαπολύσει σκληρό «κυνηγητό» για να εντοπίσει Αμερικανούς που φοροδιαφεύγουν επί μακρά χρονική περίοδο. Την τελευταία τετραετία έχουν ασκηθεί ασφυκτικές πιέσεις στις ελβετικές τράπεζες και τη Βέρνη για την άρση του τραπεζικού απορρήτου σε λογαριασμούς εύπορων Αμερικανών.

Προ διετίας, η UBS κατέβαλε πρόστιμο 750 εκατ. δολαρίων για να μην ασκηθούν ποινικές διώξεις εις βάρος του τραπεζικού ομίλου με την κατηγορία ότι διευκόλυνε τη φοροδιαφυγή Αμερικανών πολιτών. Μετά σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ της αμερικανικής και της ελβετικής κυβέρνησης συμφωνήθηκε να παραχωθούν στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ στοιχεία για την κινητή περιουσία 4.700 Αμερικανών πελατών της UBS. Το πλήγμα ήταν μεγάλο για την UBS, η οποία έχει δεχθεί προκλήσεις από πολλαπλά μέτωπα μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008. Χθες, ανακοίνωσε πτώση κερδών κατά 54% στα 827 εκατ. ελβετικά φράγκα (688 εκατ. ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του 2012 λόγω ζημιών από το τομέα επενδυτικής τραπεζικής και έκτακτες δαπάνες από την αποτίμηση ομολόγων της.

Aκολούθησε η δίωξη στελεχών της Credit Suisse στις ΗΠΑ. Από το 2013, παράλληλα, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η Φορολογική Συμμόρφωσης Περιουσιακών Στοιχείων στο Εξωτερικό, με βάση την οποία οι τράπεζες υποχρεούνται να παρακρατούν το 30% από καταβολές που συνδέονται με κινητά περιουσιακά στοιχεία Αμερικανών, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει σχετικά στοιχεία στις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί που αποφασίζουν να αρνηθούν την υπηκοότητά τους παρουσιάζονται στην αμερικανική πρεσβεία της Ελβετίας. Πρόκειται για μια εύκολη, 10λέπτη διαδικασία με κόστος 450 δολαρίων, που προβλέπει επίσης εφάπαξ φόρο σε πολίτες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 εκατ. δολαρίων

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: