"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα κλειστά νοσήλια, οι καρδιοχειρουργοί και τα «μαύρα»


Οι Ελληνες ασθενείς βρίσκονται ενώπιον του κινδύνου αναστολής καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων μετά την απόφαση του υπουργείου Υγείας να ορίσει Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) τα οποία δεν καλύπτουν το κόστος τέτοιων επεμβάσεων. 

Αν συμβεί αυτό –ήδη σε πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές οι ασθενείς πληρώνουν τη «διαφορά» του κόστους επέμβασης από την «τσέπη» τους– η Ελλάδα θα βρεθεί στη δεκαετία του ’80. Τότε που χιλιάδες Ελληνες κάθε χρόνο κατέληγαν στα νοσοκομεία του Λονδίνου με βεβαιώσεις γιατρών ότι η απαραίτητη για τη ζωή τους επέμβαση δεν ήταν δυνατόν να γίνει στη χώρα μας. Παράλληλα είχε στηθεί μια «βιομηχανία» μεταφραστών - συνοδών αλλά και μεσολαβητών διαφόρων κλινικών που αποκόμιζαν εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές ετησίως. Βλέπετε εκείνη την εποχή... «δραχμές υπήρχαν» στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Με τα ΚΕΝ που αποφασίστηκαν πέρυσι με «οδηγό» μία μετάφραση των αντίστοιχων νοσηλίων της Αυστραλίας και χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τις εταιρείες κάθε κλάδου το «καρδιοχειρουργικό πακέτο» -είχε θεσπισθεί επί κυβέρνησης Μητσοτάκη- μειώθηκε από τα 8.800 ευρώ (με την αμοιβή της καρδιοχειρουργικής ομάδας) σε τιμές που, κατά περίπτωση, ξεκινούν από τα 2.724 ευρώ και φτάνουν ανάλογα με τις επιπλοκές και τη βαρύτητα του περιστατικού έως τα 15.429 ευρώ.

Στην Ελλάδα γίνονται κάθε χρόνο περί τις 13.000 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις και από αυτές οι 8.000 σε ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές.

Σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν οι κλινικές απέδιδαν στις χειρουργικές ομάδες μόλις 1.200 ευρώ ή και λιγότερα έναντι των 2.200 που δικαιούνταν με βάση το παλιό «πακέτο»

Ο γνωστός καρδιοχειρουργός Γιώργος Τόλης είχε προχωρήσει στη διεκδίκηση της αμοιβής της καρδιοχειρουργικής ομάδας σε ένα μακρόχρονο δικαστικό αγώνα κατά γνωστού θεραπευτηρίου της Αθήνας με τη διοίκηση του οποίου είχε συγκρουστεί για την περικοπή της αμοιβής της χειρουργικής του ομάδας. Η κλινική είχε κερδίσει την αντιπαράθεση έπειτα από απόφαση του Αρείου Πάγου ύστερα από 9 χρόνια.

Το 2007 ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής κ. Θεοδόσης Δόσιος κατήγγειλε στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ότι πολλοί συνάδελφοί του ζητούν 4.000-5.000 ευρώ από ασθενείς είτε για να καταβάλουν «αμοιβή παραπομπής σε καρδιολόγους» είτε για να εισπράξουν την αμοιβή της καρδιοχειρουργικής ομάδας την οποία κατακρατούσαν οι κλινικές επειδή «δεν τους έφταναν τα 6.600 ευρώ για κάθε είδους καρδιοχειρουργική επέμβαση». Η διοίκηση του ΙΚΑ είχε αποδεχθεί το 2009 την ουσία της καταγγελίας, ανακοινώνοντας ότι θα επέβαλε στους κλινικάρχες να εκδώσουν εγκύκλιο με την οποία θα πληροφορούσαν τους ασθενείς ότι στο «πακέτο» περιλαμβανόταν και η αμοιβή της καρδιοχειρουργικής ομάδας και συνεπώς οι ασθενείς δεν πρέπει να πληρώνουν «μαύρα» - δηλαδή την τακτική που κατήγγειλε ο Δόσιος. Η εγκύκλιος ουδέποτε αναρτήθηκε στις κλινικές...


Χειρουργοί είπαν ότι οι ασθενείς δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να δώσουν «μαύρα» ή πρόσθετα χρήματα με απόδειξη στους γιατρούς. Ορισμένοι μάλιστα κλινικάρχες είπαν  ότι σκέφτονται να σταματήσουν τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις καθώς με τα νέα ΚΕΝ «χάνουν» από 1.500 - 4.500 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της επέμβασης. Πάντως γιατροί, κλινικάρχες και στελέχη ασφαλιστικών ταμείων αναγνωρίζουν ότι με μία μικρή αύξηση των νοσηλίων για τις πιο απλές επεμβάσεις -περί το 20-25%- θα μπορούσαν αυτές να συνεχίσουν να γίνονται στις ιδιωτικές κλινικές με βάση τις συμβάσεις που έχουν με τα ασφαλιστικά Ταμεία. Τις προηγούμενες μέρες οι επεμβάσεις συνεχίσθηκαν με τα νέα «ανεπαρκή» νοσήλια. Πώς αμείφθηκαν οι γιατροί είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: