"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ: Πέθανε ο Ολλανδός, Νο2 ναζί καταζητούμενος στον κόσμο -- Εχαιρε ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (!) απο τη Γερμανία

Ο ολλανδός ναζί εγκληματίας πολέμου Κλάας Φάμπερ, δεύτερος στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων εγκληματιών του κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, πέθανε σε ηλικία 90 ετών στο Ίνγκολστατ της νότιας Γερμανίας, όπως ανακοίνωσε ιατρική πηγή.
  
Ο Φάμπερ πέθανε την Πέμπτη, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
  
Ο Κλάας Φάμπερ καταζητούνταν από την ολλανδική δικαιοσύνη επί χρόνια. Πρώην μέλος της SS Silbertanne είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών από δικαστήριο του Λεουβάρντεν της βόρειας Ολλανδίας το 1947 για την εκτέλεση 22 Εβραίων.
  
Η ποινή του μετατράπηκε στη συνέχεια σε ισόβια και ο Φάμπερ κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή της πόλης Μπρέντα της δυτικής Ολλανδίας το 1952 και να καταφύγει στη Γερμανία.
  
Μια δεύτερη δίκη που πραγματοποιήθηκε το 1957 δεν κατέληξε σε απόφαση και έκτοτε ο Φάμπερ ζούσε στη μικρή βαυβαρική πόλη Ίνγκολστατ. 
  
Το 2004 η Ολλανδία προσπάθησε ο Φάμπερ να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία, όμως το αίτημα απορρίφθηκε εξαιτίας της δίκης του 1957.
  
Το Νοέμβριο του 2010 η Χάγη εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Φάμπερ, όμως η γερμανική δικαιοσύνη αρνήθηκε εκ νέου την έκδοσή του στην Ολλανδία, καθώς η Γερμανία δεν εκδίδει τους πολίτες της σε άλλες χώρες. Ο Φάμπερ είχε γίνει γερμανός πολίτης καθώς υπηρέτησε στα SS, βάσει ενός νόμου των Ναζί.
 
EΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: