"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΑ: Ρωσια και Κινα προστατεύουν τον χασάπη Ασααντ

Εξαιρετικά δύσκολη έως απίθανη φαντάζει η επίτευξη μιας συμφωνίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα οδηγεί στην ανάληψη επιθετικότερης -ακόμη και στρατιωτικής- δράσης έναντι της Συρίας. Αλλωστε, κανένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του δεν τολμούν να εκφραστούν ανοιχτά υπέρ μιας τέτοιας εκδοχής: οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι ενδεχομένως να περιπλέξει την κατάσταση, η Βρετανία παραμένει μάλλον σιωπηρή, ενώ όσον αφορά τη Γαλλία, ο Φρ. Ολάντ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αντίθετος με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, υπό την απαράβατη προϋπόθεση ότι θα στηρίζεται σε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, αφού τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα επανέλαβαν χθες ότι δεν προτίθενται να αλλάξουν στάση και να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Βλ. Πούτιν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη άσκηση πιέσεων σε βάρος της χώρας του για να αλλάξει στάση είναι «απολύτως μη αποδοτική» -θέλοντας, προφανώς, να αποτρέψει όσους είχαν εκδηλώσει παρόμοιες προθέσεις...

Ετσι, παρά το αίμα που χύνεται καθημερινά στις πόλεις και τα χωριά της Συρίας, κυρίως από την πλευρά των αμάχων, το πιθανότερο είναι ότι η δραματική κατάσταση όχι απλώς θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, αλλά μάλλον θα επιδεινωθεί. Η αδυναμία της αντιπολίτευσης να παρουσιαστεί με ενιαίο πρόσωπο, η έλλειψη σχεδίου για την επόμενη μέρα, αλλά και η ισχύς του καθεστώτος, είναι παράγοντες που κάνουν τη Δύση να είναι εξαιρετικά διστακτική -και, σε κάθε περίπτωση, να συνειδητοποιεί ότι η Συρία είναι μια εντελώς διαφορετική περίπτωση από τη Λιβύη.

Ετσι, για την ώρα τουλάχιστον, ο μοναδικός στόχος είναι το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ να καταρρεύσει από το εσωτερικό του, όπου η εμφύλια σύρραξη μαίνεται -οι πληροφορίες αναφέρουν πως χθες σκοτώθηκαν 39 στρατιώτες και λιποτάκτες σε συγκρούσεις μεταξύ τους, σε διάφορες περιοχές.

HMEΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: