"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΑ: Ενώ ΣΦΑΓΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΗΠΙΑ, η Διεθνής Κοινότητα "παίζει τον παπά" για το ποιος φταίει !!!

Tης ΜΑΡΙΑΣ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Ταφόπλακα στην ημιθανή εκεχειρία που είχαν συμφωνήσει η κυβέρνηση Ασαντ και οι αντικαθεστωτικοί στη Συρία τον Απρίλιο έβαλε η σφαγή 116 αμάχων στη Χούλα, ενώ υποχρέωσε τη διεθνή κοινότητα να καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες το βράδυ.

Ηδη πριν από τη συνεδρίαση η διεθνής κοινότητα εμφανίστηκε και πάλι διχασμένη, αφού από τη μία ΗΠΑ και Βρετανία υποστήριξαν ότι για τη σφαγή ευθύνονται τα στρατεύματα του Άσαντ, ενώ η Ρωσία υποστήριξε ότι πρέπει να εξεταστεί ποιος βρίσκεται πίσω από τη σφαγή, αφού δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι για τη σφαγή ευθύνονται τα κυβερνητικά στρατεύματα

Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΣΑ μίλησε ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ. Eπιβεβαίωσε τον θάνατο 116 αμάχων, μεταξύ των οποίων και 32 παιδιά κάτω των 10 ετών και τον τραυματισμό άλλων 300 ανθρώπων, όμως δεν έγινε γνωστό εάν ανέφερε ποιος προκάλεσε τη σφαγή. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ κάνει λόγο για προβοκάτσια «τρομοκρατών», και αποκλείει οποιαδήποτε συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στις συμπλοκές.

Την ίδια ώρα χιλιάδες Σύροι βγήκαν στους δρόμους να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για το διαρκές αιματοκύλισμα και να ζητήσουν για άλλη μία φορά την παραίτηση του προέδρου Ασαντ. Ομως βρέθηκαν αντιμέτωποι -όπως υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες- με την ειδική μονάδα πολιτικής ασφάλειας, τμήμα των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας. Ο κύκλος βίας συνεχίζεται αμείωτος στη Συρία, παρά την αποστολή 260 παρατηρητών του ΟΗΕ, οι οποίοι είχαν επιφορτιστεί με την επιτήρηση της εκεχειρίας. Στελέχη του αντικαθεστωτικού Στρατού της Ελεύθερης Συρίας (FSA), δε, κατηγόρησαν ευθέως τους παρατηρητές ότι αρνήθηκαν να μεταβούν στη Χούλα, παρότι ενημερώθηκαν από κατοίκους για τις δραματικές εξελίξεις.

O FSA, κάλεσε τα κράτη-μέλη να παραδεχθούν την αποτυχία του σχεδίου Ανάν για εκεχειρία. Ο Κόφι Ανάν αναμένεται να βρεθεί σήμερα στη Δαμασκό, σε μια ακόμη προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στις διαπραγματεύσεις.
 
Από την πλευρά του πάντως ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ, πριν από τη έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α. και πριν ξεκινήσει την προγραμματισμένη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Καλούμε τη Ρωσία να υποστηρίξει την άμεση και ανεπιφύλακτη άσκηση πίεσης στο καθεστώς Ασαντ και την ανάληψη ευθύνης για τα εγκλήματα που διαπράττονται». 

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία αποκάλεσε τη σφαγή στη Χούλα «αποκρουστική», συμπληρώνοντας ότι «η διακυβέρνηση της Συρίας υπό τον πρόεδρο Ασαντ με δολοφονίες και τρομοκρατία πρέπει να τερματιστεί». Δεσμεύτηκε, δε, ότι η Ουάσιγκτον θα εντείνει τις πιέσεις της προς τη Δαμασκό. Σε κοινή τους ανακοίνωση, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και ο Κόφι Ανάν χαρακτήρισαν την επίθεση στη Χούλα «σκανδαλώδη παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας».
Γαλλία
 
Πρωτοβουλία για να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία στη Συρία πήρε και η Γαλλία, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι συνάντηση των Φίλων της Συρίας. Στη συγκεκριμένη ομάδα συμμετέχουν δυτικές και αραβικές χώρες, όχι όμως η Ρωσία και η Κίνα, που αντιτάσσονται στην επιβολή κυρώσεων στη Δαμασκό.
Οι αραβικές χώρες έχουν ζητήσει κατ' επανάληψη από τον ΟΗΕ αλλά και το ΝΑΤΟ να αναλάβουν στρατιωτική δράση, χωρίς ωστόσο να προτίθενται να παράσχουν οι ίδιες άλλη στήριξη πέραν του εξοπλισμού και της οικονομικής ενίσχυσης ενός τέτοιου εγχειρήματος.

EΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: