"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η... δωρεάν παιδεία κοστίζει 5,2 δισ. ευρώ

Της Χαράς Καλημέρη

Το ιλιγγιώδες ποσό των 5,2 δισ. ευρώ «εκταμιεύεται» κάθε χρόνο από τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Μάλιστα, ποσοστό 39,8% της δαπάνης αυτής -δηλαδή 1,9 δισ. ευρώ- κατευθύνεται στη λεγόμενη «σκιώδη» εκπαίδευση, η οποία αφορά σε φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα και υπηρεσίες από παιδαγωγούς, παιδοκόμους και μπέιμπι σίτερς.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία (του 2011) μελέτη του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ με τίτλο «Τα βασικά μεγέθη της εκπαίδευσης». Η μελέτη αφορά στην προ κρίσης εποχή (στοιχεία 2008), αλλά αποτυπώνει την «επένδυση» που κάνουν διαχρονικά οι ελληνικές οικογένειες.

Ειδικότερα:

Προσχολική εκπαίδευση: Τα νοικοκυριά δαπανούν 380,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 131,1 εκατ. ευρώ αφορούν στη «σκιώδη» εκπαίδευση, δηλαδή αγορά υπηρεσιών οι οποίες είτε δεν παρέχονται από το κράτος είτε παρέχονται αλλά δεν πείθουν για την ποιότητά τους
.
Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: Οι ιδιωτικές δαπάνες σε αυτή τη βαθμίδα «ανεβαίνουν» στα 775 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές (350,6 εκατ. ευρώ, ποσοστό 45,2%) αφορούν σε υπηρεσίες «σκιώδους» εκπαίδευσης. Το 33,1% (256,6 εκατ. ευρώ) αφορά στην καταβολή διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ το 21,6% που αντιστοιχεί στο ποσό των 167,8 εκατ. ευρώ αφορά σε γενικές αγορές αγαθών εκπαίδευσης.

Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: Η κατάλληλη προετοιμασία των μαθητών για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κοστίζει περί τα 2 δισ. ευρώ στα ελληνικά νοικοκυριά. Από αυτά, η μερίδα του λέοντος (1.487,4 εκατ. ευρώ, ποσοστό 73,5%) κατευθύνεται σε φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα, ενώ το 13,1% (265,9 εκατ. ευρώ) αφορά σε δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία. Επιπλέον, το 8,7% που αντιστοιχεί στο ποσό των 176,9 εκατ. ευρώ αφορά σε γενικές αγορές αγαθών εκπαίδευσης, ενώ το υπόλοιπο 4,6% (93,7 εκατ. ευρώ) αφορά σε οικονομικές μεταβιβάσεις σε παιδιά που έχουν μετοικήσει για να σπουδάσουν.

Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Περί το 1,5 δισ. ευρώ δαπανάται για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού (1.310,2 εκατ. ευρώ, ποσοστό 86,9%) να αφορά σε οικονομικές μεταβιβάσεις σε παιδιά που έχουν «μεταναστεύσει» για να σπουδάσουν είτε στο εξωτερικό είτε μακριά από το σπίτι τους.
Για σπουδές σε ιδιωτικά κολέγια, ΙΕΚ ή Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών δαπανώνται ετησίως 184,1 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: